avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Intrebari de incepator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Intrebari de incepator

Buna ziua,

Astazi am participat la o sedinta de judecata de civil pentru prima data si as avea cateva intrebari referitor la aceasta:

1) Care sunt exact amanarile fara discutie?
2) Am vazut ca judecatorul a inmanat anumite hartii din dosar avocatilor partilor. Acest lucru s-a petrecut in cadrul discutiilor despre expertiza. Sa inteleg ca raportul de expertiza (ceea ce banuiesc eu ca era) se inmaneaza de judecator partilor sau avocatilor acestora in timpul sedintei de judecata?
3) Exista o carte din care pot invata cum decurge practic o sedinta de judecata? In codul de procedura civila mi se pare ca sunt stabilite numai in linii mari lucrurile, nu cum sa fie abordate practic.

Va pun aceste intrebari in calitate de viitor student in anul 1 la Fac de Drept. Mentionez ca in vacanta de vara am citit codurile civil/procedura civila si cele de penal

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: learnlaw , utilizator 16:41, 30 Septembrie 2019
Amanarile fara discutii sunt cele in care motivele de amanare sunt certe.
De pilda, nelegalitatea citarii unei parti din proces, etc.

Mai pot intra insa si anumite cauze care sa aiba discutii scurte contradictorii daca instantele accepta.
Unele instante iau la astfel.de amanari si discutiile pe probe.

Nu gasiti in coduri aceste aspecte deoarece tin strict de practica din sala de judecata.

Sfatul meu ar fi insa sa invatati codurile pe dinafara si apoi veti afla si restul aspectelor minore...
Va multumesc pentru raspunsuri. As mai avea o intrebare: am vazut ca anumite documente ii erau predate judecatorului in timpul sedintei, de exemplu imputerniciri avocatiale. Am observat ca pe acestea scria ceva si ma intrebam daca doar le semneaza si noteaza data sau scrie altceva?
Iarasi am observat ca in timpul discutiei cu avocatii despre expertize judecatorul le-a inmanat anumite acte din dosar pe care acestia nu le-au mai returnat. Este vorba cumva de raportul de expertiza? Oare acestea nu se comunica prin posta cu citatia?

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Amanarile fara discutii sunt cele in care motivele de amanare sunt certe.
De pilda, nelegalitatea citarii unei parti din proces, etc.

Mai pot intra insa si anumite cauze care sa aiba discutii scurte contradictorii daca instantele accepta.
Unele instante iau la astfel.de amanari si discutiile pe probe.

Nu gasiti in coduri aceste aspecte deoarece tin strict de practica din sala de judecata.

Sfatul meu ar fi insa sa invatati codurile pe dinafara si apoi veti afla si restul aspectelor minore...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord parat divort learnlaw learnlaw In cazul in care in timpul sedintei de judecata paratul este de acord cu cererea de divort a reclamantului, asupra tuturor cererilor (si cele accesorii) cum ... (vezi toată discuția)
Depunere inscrisuri/delegatie avocat in timpul sedintei de judecata learnlaw learnlaw Am asistat la sedinte de judecata si am vazut ca in timpul ei partile depun anumite inscrisuri sau avocatii delegatii. Am observat ca judecatorul noteaza ceva ... (vezi toată discuția)
Raport de expertiza tehnica judiciara. BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU Cum este reglementata confidentialitatea unui raport de expertiza tehnica judiciara? (vezi toată discuția)