Cred ca exista o anume confidentialitate prevazuta in CpC
-Art. 336: Raportul de expertiza
(1)Constatarile si concluziile motivate ale expertului sau ale laboratorului ori ale institutului specializat caruia i s-a cerut efectuarea expertizei vor fi consemnate intr-un raport scris, care va fi depus cu cel putin 10 zile inainte de termenul fixat pentru judecata. In cazuri urgente termenul pentru depunerea raportului de expertiza poate fi micsorat.
Raportul de expertiza se depune la arhiva tribunalului cu nr. de inregistrare/ data in atatea exemplare cate parti in proces sunt plus un expl. pentru instanta. Raportul este vazut mai intai de catre instanta de judecata care repartizeaza cate un expl. partilor in proces in vederea intocmirii unor eventuale observatii. Aceste observatii nu se depun la dosar, chiar daca partile in proces/ avocatii acestora au vazut raportul de expertiza. Eventual, partile in proces/ avocatii acestora pot depune observatiile in prima sedinta publica dupa depunerea raportului si vizionarea acestuia de catre judecator. Observatiile depuse la raport au regim de aprobare de catre instanta pentru ca expertul sa formuleze raspuns la aceste observatii. Nu de putine ori, observatiile formulate la raport de partile in proces nu sunt acceptate de catre instanta de judecata.
Expertul nu are obligatia sa informeze partile in proces despre concluziile raportului de expertiza intocmit.
La dosarul aflat in arhiva au acces partile in proces, expertul si avocatii.
Terții prin avocat ajung la expertize.
Și în civil și în penal am ajuns de multe ori.
Ca nu este obligat sa îl comunice nu cred ca tine de confidențialitate.
Confidențialitatea tine de secretul lucrării pana la momentul finalizării acesteia în scris.
Caz concret : avizarea raportului de expertiza tehnica judiciara, de specialitate " topografie, geodezie si cadastru" de catre ANCPI... respectiv OCPI. innainte de a fi depus la instanta de judecata.
Ma intreb daca este legal?
Angajatii OCPI- ANCPI - nu sunt parte in proces.
Avizarea este legala daca ne referim la prevederile din CpC care mentioneaza:
-art.336 al.(3) In cazurile anume prevazute de lege, depunerea raportului se va face numai dupa obtinerea avizelor tehnice necesare ce se elibereaza numai de organismele de specialitate competente.
Din pacate in OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara (unde a r fi normal sa se reglementeze si acest aspect, pe lamga multe altele) nu contine mentiuni clare legate de regimul de avizare.
Incercarea de modificare si completare a OG nr.2/ 2000 din urma cu 2-3 ani a fost abandonata de catre MJ fara nicio explicatie. In mod normal, o data cu aparitia noilor coduri - civil si penal, de procedura civila si penala, trebuia sa fie aprobata de catre parlament si o noua lege pentru expertize.
Dupa parerea mea, confidentialitatea din partea expertului tine pana in momentul depunerii dosarului la arhiva tribunalului.
Cei care avizeaza un raport de expertiza ar trebui sa semneze un document in sensul respectarii confidentialitatii asupra concluziilor raportului.
Prin legi speciale legate de activitati anume (topografie si cadastru, contabilitate, etc.), se prevede si avizul pentru raportul de expertiza tehnica judicara, fara a se aminti insa nimic in legea respectiva despre respectarea confidentialitatii.
Expertiza topo
kristi12
Buna ziua, am cerut expertia topo acuma a fost finalizat si depus la dosar dar am urmatoarele intrebari:
1. Nu este avizat de OCPI , dar asa am inteles ca ... (vezi toată discuția)