avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale suspendare temporara activitate SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

suspendare temporara activitate SRL

buna ziua,
ma intereseaza sa aflu care este procedura si etapele de suspendare temporara a activitatii unei SRL (2 asociati, 1 angajat, Bucuresti) pentru o perioada de 3 ani... va rog sa precizati cat dureaza finalizarea procedurilor, inclusiv obtinerea regimului derogatoriu.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: apd , utilizator 18:34, 6 Decembrie 2009
Suspendarea activitatii reprezinta o facilitate temporara conferita de lege societatilor comerciale, in cazul in care, din diverse motive, acestea doresc sa inceteze, pe o perioada limitata, desfasurarea activitatilor economice din obiectul lor de activitate.
Decizia de suspendare a activitatii se adopta, in principiu, de catre Adunarea generala a asociatilor sau actionarilor, ori de asociatul unic, dupa caz, daca actul constitutiv nu prevede altfel, iar durata maxima a inactivitatii nu poate depasi trei ani. Inactivitatea temporara trebuie anuntata organului fiscal competent si trebuie inscrisa in Registrul Comertului.
Decizia de intrare in inactivitate temporara nu trebuie motivata, iar in perioada de inactivitate, anuntata si inregistrata conform legii, societatea nu are obligatia depunerii situatiilor financiare anuale la Registrul Comertului.
Incetarea perioadei de inactivitate se face in acelasi mod, prin hotararea organului statutar competent, notificata organului fiscal si inregistrata la Oficiul Registrului Comertului. In cazul in care societatea nu inregistreaza cererea de incetare a perioadei de inactivitate temporara in termenul maxim de trei ani, prevazut de lege, orice persoana interesata, ca si Registrul Comertului din oficiu, pot solicita dizolvarea societatii si radierea acesteia din Registrul Comertului.

Dupa parcurgerea formalitatilor la ONRC , trebuie ca reprezentantii societatii comerciale sa mearga sa declare suspendarea firmei si la Administratia Financiara de care tine SC, acest lucru fiind necesar pentru a obtine derogarea de la depunerea declaratiilor lunare.
Astfel, trebuie depusa la registratura de la Administratia Financiara un dosar care sa contina:
- Cerere intocmita de catre societatea comerciala - prin care se solicita aprobarea regimului derogatoriu
- Copia Certificatului Constatator (referitor la suspendare) - eliberat de Oficiul Registrului Comertului din judetul unde isi are sediul firma
- Copia Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor/Actionarilor - prin care s-a luat decizia de suspendare a activitatii societatii comerciale - model
- Declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca societatea comerciala - nu are control fiscal inceput, nu dispune de personal angajat si nu plateste venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului

La ORC Bucuresti, se dau termene pentru inscriere mentiuni si in luna mai 2010
Multumesc pentru raspuns.
Societatea avand regim de microintreprindere / 1 angajat, cum procedez cu contractul de munca? Cu ce data trebuie reziliat - cu data depunerii dosarului la ORC?
Puteti sa precizati care sunt costurile totale implicate de procedura de suspendare a activitatii.
Am dori sa apelam la o firma care sa se ocupe de aceste formalitati in numele nostru.
O alta problema, este posibila recuperarea unor creante daca societatea are suspendata temporar activitatea, inlusiv apelarea la instanta judec daca nu rezolvam pe cale amiabila? Procedura este de lunga durata? Ce implica?
Multumesc,


Costurile (taxe la registru) ar fi cam de 300-500 lei, fara onorariul celui care se ocupa de inregistrarea acestei mentiuni.S-ar putea ca apeland la o firma sa aveti costuri mai mari.
Rezilierea contractului cu angajatul are loc la data cand se adopta hot AGA de suspendare a activitatii, putand fi chiar un punct in hotarare.
Normal ca puteti sa recuperati creante pentru ca suspendarea activitatii firmei nu suspenda si prescriptia.
Procedura, in principiu , nu este de lunga durata. In conditii normale ar fi durat la ORC 5 zile.
Acum se dau termene la ORC Buc si de cateva luni, se ajunge chiar si in mai 2010.
S-ar putea folosi un certificat de grefa de la ORC pentru suspendarea activitatii la fianante.
Am citit pe acest forum de o astfel de posibiliatate dar pana in prezent eu nu am folosit-o
Procedura implica depunerea dosarului de suspendare(cerere., hot AGA, anexa cu contor cuvinte, certificatul constatator de autorizare in original, declaratie model 1, imputernicire pentru persoana care depune dosarul).
Ridicarea mentiunii de aprobare a inregistrarii suspendarii sau a certificatului de grefa si depunerea dosarului la finante cu piesele pe care vi le-am prezentat in raspunsul anterior. La finante ar dura cel putin 30 zile pentru a va lua si ei in evidenta ca fiind suspendati. Am auzit ca vin la sediu sa verifice starea de fapt
Ar fi o problema daca Hot AGA privind suspendarea activitatii incepand cu 20 Dec 2009 este din Februarie 2009?
Puteti sa imi recomandati pe cineva care sa se ocupe de depunerea actelor in numele nostru? nu suntem in Bucuresti...
Aveti cumva modele ale actelor care trebuie intocmite?
multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare firma MISKI MISKI Buna ziua! Ce pasi trebuie sa urmez pentru a suspenda activitatea unei societati comerciale pe o perioada de 2 ani si 11 luni? Care sunt costurile? Va ... (vezi toată discuția)
Cedare firma-rog ajutor bialuca1978 bialuca1978 am o firma cu activitatea suspendata si o cunostinta mi-a propus sa i-o cedez ce acte ar trebui sa semnez pentru a nu avea probleme pe viitor (procese ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate firma administratia financiara octavian_adrian octavian_adrian Impozit forfetar nu se plateste incepind cu data mentionata in Incheierea judecatorului delegat, totusi nu pot face cerere pentru regim derogatoriu la ... (vezi toată discuția)