avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denunt calomnios

buna seara.am o intrebare legata de urmatorul aspect.Daca,inainte sau dupa inceperea procesului una din parti depune o plangere privind denunt calomnios ,care este derularea procesului in curs ?procesul continua ? este suspendat? se asteapta o hotararea procesului in curs sau se deruleaza simultan?
Cel mai recent răspuns: mirelastc , utilizator 17:24, 1 Decembrie 2009
Pana nu se stabileste care este situatia cu procesul prim, procesul penal pe denunt calomnios nu poate incepe in mod efectiv.Nu se poate incepe urmarirea penala ca sa fiu mai exact ( in ipoteza ca ar fi cu adevarat un denunt calomnios in sensul legii penale)
Se poate insa depune plangere penala pentru denunt calomnios chiar daca primul proces nu s-a finalizat.Insa denuntul calomnios nu se poate cerceta efectiv pana la momentul in care nu se stabileste care este situatia cu primul proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua!
Codul Penal Roman incrimineaza in art. 259 denuntarea calomnioasa adica infractiunea de reclamare catre organele de urmarire si cercetare penala a unei alte persoane pentru fapte sau incalcari ale legii penale , care nu s-au savarsit in realitate.
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Partea vatamata se poate constitui si parte civila daca sunt intrunite conditiile raspunderii civile a acestuia, printre care si existenta unui pejudiciu material sau moral. In privinta celorlalte aspecte, ar trebui sa detaliati un pic.
Procesul in curs, care inteleg ca este un proces civil, va fi suspendat pana la solutionarea laturii penale, dupa principiul " penalul tine pe loc civilul", deci nu continua pana la solutionarea laturii penale.
Nu se deruleaza simultan , se asteapta solutionarea plangerii penale privind denuntul calomnios.
Cu stima !
facand o asociere ,in ipoteza cand hotararea este atacata cu apel sau recurs ,pana la finalizarea procesului cu o hotarare definitiva si irevocabila ,inseamna ca plangerea de denunt calomnios ramane nelucrata?va multumesc mult pt sfaturile primite si va asigur de inalta mea consideratie!
Este proces penal sau civil cel pentru care doriti sa faceti plangerea pe dent calomnios?
Daca este vorba de un proces civil nu puteti face plangere penala.Este exclus sa aveti sanse.

avocat Claudiu Lascoschi
fiind la aceasta sectiune a discutiei ,natura procesului este clara ,astept un raspuns la ultima interventie.va multumesc si va spun cu sinceritate ca cele aratate sigur m-au luminat.

Alte discuții în legătură

Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)
Vecin reclamagiu! zdnicol zdnicol De cand a fost demis din functia de administrator, si chiar de pe vremea cand era administrator, un vecin ne strica linistea cu \"reclamatii\" la Politia de ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa peraspera peraspera Marturie mincinoasa din cate am citit pe aici, se refera numai la o actiune a MARTORULUI. Dar, daca cineva iti face o actiune(civila) si scrie lucruri ... (vezi toată discuția)