Buna seara,
O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare.
Totodata,in cuprinsul plangerii,spune ca banuieste pe X ca ar fi autorul.
In baza acestei banuieli,X a fost cercetat penal,urmarit penal,trimis in judecata ca INCULPAT,procesul tinand 3,6 ani.
In final,X a fost achitat,dovedindu-se clar,stiintific,faptul ca nu este el autorul.
In aceasta situatie,X,poate face plangere penala impotriva procuroarei ce l-a banuit nejustificat,in urma acelei banuieli ajungand sa fie torturat psihic timp de 3,6 ani ?
Care ar fi motivarea in drept ?
Va multumesc.
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Invinuitul se poate constitui parte civila daca sunt intrunite conditiile raspunderii civile a acestuia, printre care si existenta unui pejudiciu material sau moral. In privinta celorlalte aspecte, ar trebui sa detaliezi un pic.
In primul rand, denuntarea calomnioasa presupune o plangere din partea celui afectat de denuntul calomnios. In rest, textul este clar, este necesar ca invinuirea facuta prin plangerea penala sa fie una mincinoasa adica nereala, bineinteles sa existe vinovatie. Ideea este ca cei care fac o plangere penala impotriva unei persoane sa o faca cu responsabilitate, pentru ca altfel isi asuma un risc, acela al raspunderii pentru denuntare calomnioasa, dar numai daca sunt intrunite conditiile acestei infractiuni, deci nu in mod automat. Partea vatamata poate sa isi schimbe declaratia, dar nu inseamna denuntare calomnioasa automat, pentru ca si daca ar recunoaste aceasta fapta,instanta nu poate pronunta o condamnare doar pe baza acestei declaratii, ci este necesara coroborarea cu alte probe.
Plangere penala pt infractiunea de denuntare calomnioasa ( art. 259 Cod penal), si constituire de parte civila ( pt daune) sau pe calea dreptului comun civil, daca puteti demonstra ca s-a cauzat un prejudiciu.
Da,a fost facuta o plangere penala cu autor necunoscut,dar tot reclamanta a mentionat ca il banuieste pe X. A fost singurul motiv ca X sa fie cercetat penal, urmarit penal,trimis in judecata ca inculpat.
In sentinta ramasa definitiva se mentioneaza clar ca,procuroarea ce a supravegheat cercetarea si urmarirea penala nu a facut demersurile necesare aflarii adevarului, obligand pe banuit sa achite costul unei expertize. Banuitul,neavand bani,a fost trimis in judecata in baza singurei probe,fabricate tot de acuzare (o constatare tehnico-stiintifica facuta cu ochiul liber de un expert criminalist - exista si o adrsa a sefului acestui expert,care afirma clar ca acea constatare s-a facut cu ochiul liber).
Procesul a durat 3,6 ani si s-a incheiat in 17 martie 2011.
Exista cumva prescriptie in ceea ce priveste fapta procuroarei reclamante ?
Cum este cel mai bine si util de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc.
Vecin reclamagiu!
zdnicol
De cand a fost demis din functia de administrator, si chiar de pe vremea cand era administrator, un vecin ne strica linistea cu \"reclamatii\" la Politia de ... (vezi toată discuția)