avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Conducere sub influenta substantelor psihoactive. ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Conducere sub influenta substantelor psihoactive. Opinii, sfaturi, indrumari

Buna ziua,

In urma cu 2 luni am fost oprit de un echipaj (filtru) si am fost supus unui test de saliva cu aparatul DrugTest si cu alcooltest. Rezultatul pentru alcool a fost 0,00, iar pentru DrugTest a fost pozitiv la metaamphetamina.
Echipajul m-a intrebat daca am consumat ceva inainte sa ma urc la volan sau in ultimele 2 saptamani. Le-am comunicat faptul ca in urma cu o saptamana am fost in strainatate in vacanta si am consumat marijuana acolo (desi nu-mi iesise la saliva, banuiam ca o sa iasa la sange si am vrut sa fiu preventiv si sa colaborez ok cu dansii), iar in legatura cu rezultatul de la saliva, singura explicatie plauzibila era ca mie sau prietenei mele ne-a fost pus ceva in pahar, acolo fiind o practica obisnuita impotriva fetelor, mai ales cu substanta care mi-a iesit ca fiind pozitiva la saliva. (Mentionez ca nu am consumat asa ceva si trecusera 20 de ore de cand ma culcasem in urma unui festival de muzica, dormisem 10 ore, mancasem 3 mese etc.,).
Ulterior, am fost dus la inml pentru a mi se recolta probe de sange si urina. Zis si facut, am efectuat toata procedura si a urmat o lunga asteptare (nu-mi spusese nimeni ca imi pot achita singur analizele si pot scurta aceasta durata). Am asteptat circa 1 luna si 1 saptamana, timp in care nu ma suna nimeni. Dupa lungi insistente, am primit si un raspuns: pozitiv la metaamphetamine si thc in sange. Am fost chemat ulterior la o audiere la politie in care am descris toata situatia, am insistat pe faptul ca nu m-am urcat “drogat”la volan, toxicologic vorbind nu eram sub influenta a nimic si de asemenea am subliniat foarte clar ca nu am consumat voit metaamphetamina, iar pentru cannabis mi-am recunoscut inca o data fapa, dovedind si cu biletele de avion ca am fost cu 1 saptamana inainte in strainantate. Politistul insista ca substanta ramane si 80 de zile in organism, fapt ce ma incrimineaza, urmand o dezbatere in care incercam sa ii explic ca thc este o substanta care se metabolizeaza in grasimi, care ramane in organism mult timp, dar efectul toxic al acesteia dureaza doar cca. 4h! N-am gasit intelegere…
In etapa aceasta mi se comunicase deja ca urmarirea penala incepuse, avand calitatea de suspect in dosar.
La o scurta durata de timp, a fost chemat si un martor din masina, acesta intarind toate declaratiile pe care eu le spusesem deja (garantand ca nu m-am urcat sub influenta a nimic in volan, ca nu am consumat si nu am cumparat nimic pe perioada festivalului).
Acum dosarul a fost trimis la parchet pentru judecatorul de camera si voi fi nevoit sa astept inca o lunga perioada de timp ( Romania, legile si procedurile ei…), pana cand voi fi chemat la inca o audiere sau la judecata direct.
Acum va rog sa-mi comunicat informatiile de care as avea nevoie:
1. Unde pot cere o expertiza a buletinului de analiza toxicologica de la inml ? (rezultatele de acolo precizau doar “pozitiv” sau “negativ”, nu si concentratia care sa ateste alterarea starii si simturilor in timpul condusului. Astfel, legea specifica clar “sub influenta” nu existenta substantei in organism.
2. Pot trimite prin fax o cerere de consultare a dosarului prin fotocopii (localitatea in care s-a produs incidentul este foarte departe fata de localitatea mea de resedinta, astfel fiind foarte greu sa fac acest drum pentru a depune cererea in original) ?
3. Poate un avocat din localitatea respectiva sa ceara o contraexpertiza a buletinului de analiza, in urma unui contract de reprezentare semnat intre mine si el?

La final tin sa mentionez ca nu am avut nici o abatere de ordin penal, de asemenea nici macar un punct depuncat in 10 ani de carnet sau o amenda primita (stiu ca suna dubios, dar nu mint cu nimic, chiar asa e).


Multumesc si o zi faina!

~ Conținut șters la cerere ~
Trebuia sa solicitati expertiza in faza de urmarire penala.
Aveti posibilitatea sa solicitati si acum cand ati fost trimis in judecata, dar pierdeti beneficiile procedurii simplificate.
Daca va angajati avocat, va poate reprezenta in fata instantei.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
@ paul777 Pe ce baza sustineti afirmatia aceasta? eu am consultat mai multe dosare de genul, multe din ele finalizandu-se cu clasare deoarece fapta de conducere sub influenta nu a putut fi dovedita. Exista o mare diferenta intre "influenta" si "existenta".
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
o.intrebare, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Condiţiile amânării aplicării pedepsei sunt prevăzute în art. 83 C. pen., conform căruia trebuie îndeplinite următoarele condiții pozitive:

a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani

În ceea ce privește pedeapsa amenzii, condiția analizată este îndeplinită indiferent de cuantumul acesteia sau dacă există ori nu concurs de infracțiuni. Nici în cazul pedepsei închisorii nu are relevanță dacă pedeapsa stabilită este pentru o singură infracțiune sau pentru un concurs de infracțiuni, dar legiuitorul a fixat limita de cel mult 2 ani închisoare.

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare



c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii

Cu privire la această condiție, facem precizarea că ea vizează acceptarea expresă din partea infractorului a instituirii de către instanță, în sarcina sa, a obligației de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității. După manifestarea acordului, dacă apreciază că se impune soluția amânării aplicării pedepsei, judecătorul poate (în sensul că are facultatea) impune în sarcina infractorului obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.

d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată

Această condiție este asemănătoare cu una dintre condițiile renunțării la aplicarea pedepsei. Este vorba de conduita bună a infractorului înainte de comiterea infracțiunii, care este un criteriu important pentru dispunerea acestei modalități de individualizare judiciară a executării pedepsei, și de comportamentul proactiv al acestuia manifestat post factum, care poate releva o o căință activă.
De asemenea, la examinarea acestei condiții, judecătorul va proceda la examinarea posibilităților de îndreptare ale infractorului, chiar dacă se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Imi cer scuze, dar nu am inteles complet formularea dvs. Care concurs de infractiuni?

Este o singura infractiune: "conducerea sub influenta substantelor psihoactive". Nu a fost detinere (deoarece nu aveam nimic de genul in posesie), nu a fost vorba de consum, nu a fost vorba de vreun tip de trafic. Iar eu contest suspiciunea de infractiune (momentan inca sunt tot suspect in dosar), deoarece nu eram sub influenta unor substante in momentul respectiv si de asemenea nici inainte.

De asemenea, am tot incercat sa gasesc o unitate din Romania in care pot face aceasta contra expertiza (care poate arata cantitatea din sange si care poate demonstra starea mea de la ora si data respectiva), insa fara succes.

Mi s-a transmis de catre politistul de caz ca pot face o recunoastere a vinovatiei pentru injumatatirea pedepsei, dar ce recunoastere? a ce? ca am consumat cu o saptamana inainte in strainantate? este absurd si strigator la cer!

Alte discuții în legătură

Sub influenta substantelor psihoactive la volan (cannabis) AnonAnonim AnonAnonim Buna ziua, am fost depistat in urma cu 2 saptamamani sub influenta substantelor psihoactive la volan in urma testarii cu aparatul DrugTest. Am iesit pozitiv ... (vezi toată discuția)
Si-a recuperat cineva permisul retinut pentru substante interzise? George' George' Buna ziua! Anul trecut pe 13.07.2019 am fost oprit la un control de rutina, si pe langa asta mi-a fost facut si un drugtest unde am iesit pozitiv la thc. Am ... (vezi toată discuția)
Suspendarea dreptului de circulatie VladGheorghe26 VladGheorghe26 Salut acum 2 luni am fost prins sub influenta substantelor psihoactive (THC) am fost testat cu test de saliva care a iesit pozitiv apoi am fost trimis la ... (vezi toată discuția)