avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sub influenta substantelor psihoactive la volan ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sub influenta substantelor psihoactive la volan (Cannabis)

Buna ziua,

am fost depistat in urma cu 2 saptamamani sub influenta substantelor psihoactive la volan in urma testarii cu aparatul DrugTest. Am iesit pozitiv la substanta THC.

Am fost condus de catre agentii politiei pentru recoltarea probelor biologice de sange si urina la INML.

Mentionez ca am consumat o cantitate extrem de mica (sub 0.15g) apoximativ 24h inaintea incidentului si nu mai consumasem inainte acea seara.

De asemenea mentionez ca ma aflam singur in vehicul si ca nu am antecedente de nici un fel.

Este important de stiut ca am fost oprit intr-o actiune a politiei de control de rutina.

In declaratia agentilor sunt specificate urmatoarele:
-Depistat pozitiv THC in urma testarii
-Nu s-a gasit nici o substanta interzisa asupra mea sau in vehiculul in care ma aflam.
-S-a retinut permisul de conducere, eu primiind act inlocuitor.

Am urmatoarele intrebari pe aceasta tema avand in vedere ca fizic eram constient, lucid si perfect capabil de a conduce.

1) Legea face distinctie intre a fi "sub influenta substantelor " si "a avea substante interzise prezente in corp" (intrucat in momentul respectiv efectele fizice si psihologice ale substantei erau trecute demult)

2) Citatia pe care o astept in posta, respectiv intocmirea dosarului penal se intampla inainte sau dupa ce au venit rezultatele legate de testarea probelor biologice sau de abia dupa?

3) Se poate ajunge la renuntarea la urmarirea penala din vreun motiv? (de exemplu: cantitate mica de THC, faptul ca nu prezentam semne ca nu as fi capabil sa conduc in acel moment).

4) Daca se ajunge la renuntarea la urmarirea penala, cine ar lua aceasta decizie respectiv in ce moment al desfasurarii urmaririi penale? (Dupa aparitia testarilor probelor biologice sau cand sunt chemat in instanta)

5) Daca se ajunge la renuntarea la urmarirea penala, imi voi recapata permisul de conducere in momentul deciziei? (fara ca acesta sa fie anulat si sa fiu nevoit sa dobandesc din nou permis la un an dupa anulare)

6) Mi-a fost recomandat de catre agenti sa platesc contravaloarea probelor biologice la INML, pot face asta inainte sa primesc citatia in posta? Ar scurta timpul de asteptare in legatura cu rezultatul testarii INML?

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.

O zi placuta va doresc!




Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
AnonAnonim, utilizator
Cel mai recent răspuns: User1091 , utilizator 15:26, 3 Septembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute si pedepsite de art. 336 alin. 2 C.P.
Dacă în cazul consumului de alcool, legiuitorul a stabilit o limită a îmbibației alcoolice de 0,80 g/l alcool pur în sânge dincolo de care fapta constituie infracțiune, așa încât la stabilirea gravității în concret a faptei și, deci, la individualizarea judiciară a pedepsei este avut în vedere și un criteriu obiectiv, respectiv valoarea mai mică sau mai mare a alcoolemiei stabilite în cauză, in situația consumului de substanțe psihoactive, nu este stabilită o valoare a concentrației care să aibă relevanță penală, simplul consum urmat de conducerea autovehiculului pe drumurile publice constituind infracțiune.
Pentru a dovedi, însă, gravitatea concretă a faptei, care să justifice aplicarea unei sancțiuni mai aspre sau alegerea unui alt regim de executare a pedepsei, trebuie stabilit dacă în concret fapta a prezentat un pericol mai mare prin raportare atât la valorile din buletinul de analiză toxicologică, dar și la alte elemente de fapt, cum ar fi starea inculpatului la momentul depistării în trafic, de exemplu conștient-neconștient, pupile dilatate, respirație greoaie, aptitudinea de a urma cu succes anumite teste simple de echilibru, etc
Pentru a achita dvs contravaloarea buletinului toxicologic, trebuie sa solicitati organului de up. Vi se inmaneaza o ordonanta si mergeti la INML sa achitati.
In cazul consumului de substante psihoactive, trebuie sa asteptati pana sunt gata rezultatele pentru a putea plati, pretul difera si INML nu vi-l poate comunica decat cand sunt finalizate. Din pacate, dureaza cateva luni.
Dupa ce se primeste rezultatul si daca se confirma, organul de up dispune efectuarea in continuare a up si impotriva dvs, moment de la care veti capata calitatea de suspect si veti fi citat pentru a vi se aduce la cunostinta acuzatiile, drepturile si obligatiile.
Angajati-va avocat specializat in astfel de cauze si stabiliti impreuna strategia apararii.

Apărarea care vreti sa o faceți va necesita studiul.dosarului penal.
Orice amănunt va poate ajuta sau înfunda în funcție de situație.
Contează ce va ieși la IML.
Este prematur sa discutați de renunțare la urmărirea penala.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

Recunoasteti fapta imputata, pentru a putea incheia un acord de recunoastere a invinurii, daca fapta este demonstrata de mijloace de proba.
(asistenta juridica este obligatorie ).

Totodata, veti putea uza de procedura simplificata a recunoasterii invinuirii, limitele de pedeapsa putandu-se reduce cu 1/ 3, in cazul amenzii.

Se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, conform art. 83 din Codul penal.

Permisul de conducere nu este anulat, opereaza doar suspendarea pe drumurile publice, pe o perioada de 90 de zile.

Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o forma de condamnare, ci una de supraveghere a dvs, nerezultand interdictii sau decaderile, ce rezulta , in mod firesc, dintr-o condamnare.

O zi frumoasa,

av .Stoica Ioana.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Buna seara , am o întrebare am fost oprit în trafic acum ceva ... Alexalex3121. Alexalex3121. Buna seara , am o întrebare am fost oprit în trafic acum ceva timp si am fost testat cu aparatul droag test , am ieșit pozitiv la T1B THC dupa ceva timp au ... (vezi toată discuția)
Conducere sub influenta substantelor psihoactive. opinii, sfaturi, indrumari o.intrebare o.intrebare Buna ziua, In urma cu 2 luni am fost oprit de un echipaj (filtru) si am fost supus unui test de saliva cu aparatul DrugTest si cu alcooltest. Rezultatul ... (vezi toată discuția)
Thc la volan: testul la salivă nu reflectă ce am consumat, care pot fi consecințele? dropz1337 dropz1337 Bună ziua. Sunt un nou membru al acestei comunitati datorita experientei mele de aseara, 12 octombrie. Si anume, eram cu un amic si prietena lui in mașina ... (vezi toată discuția)