avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

Buna ziua.Vroiam sa va intreb ce se intampla daca plec de la locul de munca fara sa stau in preaviz. Mentionez ca nu am carte de munca, ci doar contract.Nu am mai lucrat si nu stiu ce decizie sa iau.Va rog sa imi raspundeti.Multumesc anticipat,
Antonia
legal vi se pot intampla multe :D practic nu vi se poate intampla nimic, vacanta placuta =D>
Articolul 79 - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Nu are importanta ca nu aveti carte de munca , din moment ce aveti CIM .

Daca sunteti in perioada de proba aveti articolul 31 - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
freeelis a scris:

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

Asta nu ar fi o problema , deoarece angajatul vrea sa plece .
Codul Muncii a lasat o portita pentru salariat , deoarece art.79 , alineatul (8) prevede ca salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Angajatul poate invoca echipamentele de munca sau prtectia muncii necorespunzatoare , cuprinderea in fisa postului a unor sarcini care nu au legatura cu postul sau alte motive .

Pentru ca angajatorul sa castige un eventual proces in care cere despagubiri , trebuie sa probeze ca pagubele i-au fost produse de acel salariat , nu de faptul ca un angajat nu s-a prezentat la locul de munca .
aha.....deci se pot intampla multe....:O asta inseamna ca nu voi mai ramane si chiar imi voi lua vacanta deoarece inca nu imi facusera nici contract.Intentionam sa mai raman doar pentru o luna, dar acum ca am aflat ce se intampla daca nu stau in preaviz, prefe sa plec de pe acum.Multumesc.:thumbup: o zi buna:)

Alte discuții în legătură

Demisie ioana b ioana b am o nelamurire cu privire la demisie.daca mi-am dat demisia de pe o zi pe alta angajatorul ma poate obliga sa stau 15 zile calendaristice in preaviz?dar daca ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Lichidarea la zi iulyya19 iulyya19 buna am si eu nevoie de ajutorul vostru,am o prietena si vrea sa isi bage lichidarea la zii dar ii este friga sa nu ii scrie ceva in contract de munca. se ... (vezi toată discuția)