buna am si eu nevoie de ajutorul vostru,am o prietena si vrea sa isi bage lichidarea la zii dar ii este friga sa nu ii scrie ceva in contract de munca. se poate lucrul asta?fosta angajata ia deschis contractul de munca cu litera i acum stiu ca lucru asta nu mai e posibil .ce daune se pot intampla ?
NU am inteles afirmatia dvs. "Fosta angajata i-a deschis contractul de munca cu litera i" Pe de alta parte cred ca va referiti la faptul ca prietenei dvs. i-a fost desfacut contractul de munca disciplinar.
Daca prietena dvs. doreste sa plece de la actualul loc de munca are doua obtiuni: sa plece cu acordul partilor sau prin demisie . In primul caz se face o cerere si se poate desface contractul de munca a doua zi iar in cel de-al doilea caz se acorda un termen de previz de 15 zile calendaristice.
In acest caz sunt doau variante de incetare a CIM: prin acordul partilor (in acest caz nu se mai efectueaza preavizul) sau prin demisie.
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Daca trebuie sa efectueze preavizul, iar salariatul nu se prezinta la munca in perioada preavizului, se considera o abatere disciplinara savarsita de catre salariat si contractul individual de munca al acestuia poate inceta ca si sanctiune disciplinara, insa dupa efectuarea cercetarii disciplinare in conformitate cu prevederile legale.