avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen legal de aprobare a demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen legal de aprobare a demisiei

Sotul meu doreste sa plece de la actualul job ,prima data a vorbit cu sefa lui si sau gandit sa gandit sa o faca prin acordul partilor ,intre timp lucrurile sau precipitat un pic si ea nu a mai vrut sa semeneze decizia de incetarea a contractului de munca .Intre timp sotul meu si-a dat demisia incepand cu data de 7 nov. Problema este ca nici in ziua de azi aceea demisie nu este semnata de sefa lui care a plecat din tara .El de pe data de 7 nov. nu mai lucreaza .Intrebarea este ,exista un termen legal in care trebuie acea demisie inregistrata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:22, 27 Noiembrie 2008
Demisia este un act unilateral prin care un salariat notifica angajatorului sa incetarea contractului individual de munca. Demisia nu trebuie aprobata. Tot ce poate sa faca angajatorul, este sa uzeze de dreptul sau de preaviz, adica sa impuna salariatului sa se mai prezinte la servciu inca 15 zile calendaristice. Trebuie deci sa aveti dovada inregistrarii demisiei si sa vi se spuna daca angajatorul uzeaza de dreptul sau de preaviz.
Nu sa dorit preaviz .
Cum am mai spus sotul meu nu mai lucreaza la aceasta firma de pe 7 nov .In acest timp nu sa intamplat nimic .Cat poate sa lungeasca sefa lui aceasta situatie .Trebuie sa obtina si el o decizie de incetare a contractului ! Daca ea sta plecata din tara inca o luna ,el ce face ?
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2008
papelena, utilizator
Nu exista niciun termen de legal pentru aprobarea demisiei .... angajatorul ia act de decizia unilaterala a salariatului de a inceta raporturile de munca prin demisie.
Este posibil ca decizia de incetare sa fie emisa mult mai tarziu.
Trebuie sa incerce sa ia legatura cu conducerea firmei, iar in lipsa unui raspuns poate sesiza ITM-ul.
Dar societatea poate desface contractul de munca disciplinar chiar si dupa tot acest timp scurs de la depunerea demisiei?mentionez ca are o copie dupa demisia depusa cu numar de inregistrare.se mai poate constitui comisie pentru a desface discoiplinar acest contract dupa ce el si-a depus demisa ? elis a scris:

Nu exista niciun termen de legal pentru aprobarea demisiei .... angajatorul ia act de decizia unilaterala a salariatului de a inceta raporturile de munca prin demisie.
Este posibil ca decizia de incetare sa fie emisa mult mai tarziu.
Trebuie sa incerce sa ia legatura cu conducerea firmei, iar in lipsa unui raspuns poate sesiza ITM-ul.
Conform codului muncii:
Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Daca angajatul nu a respectat termenul de preaviz si angajatorul nu a renuntat total sau partial la acest termen se poate desface contractul de munca pentru nerespectarea disciplinei muncii. In acest caz este obligatoriu constituirea comisiei de disciplina si cercetarea disciplinara.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un angajator ma convoaca pentru o cercetare disciplinara, iar eu intre timp imi dau demisia cf. art 79 alin. 8 (pentru ca angajatorul nu isi indeplineste ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca ank_c35 ank_c35 :)buna.ziua, lucrez in doua locuri diferite, la unul cu o norma si la altul cu jumate de norma la cel cu o jumate de norma vreau sa renunt definitiv si ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz florin_mirsu florin_mirsu Buna seara!Lucrez ca asiastent intr-o farmacie si vreau sa plec in alta parte.Am anuntat de 2 saptamani ca plec dar nu am facut nimic scris iar sefa nu vrea sa ... (vezi toată discuția)