Buna seara!Lucrez ca asiastent intr-o farmacie si vreau sa plec in alta parte.Am anuntat de 2 saptamani ca plec dar nu am facut nimic scris iar sefa nu vrea sa imi semneze demisia de la data ceruta!Daca nu mai vin la munca deloc ce se poate intampla!
Multumesc anticipat!
sa vi se desfaca CIm pentru neprezentare la locul de munca - disciplinar.
Trebuie doar sa inregistrati demisia la societate nu sa fie aprobata, demisia este un act unilateral de vointa
Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti, în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractul colectiv de munca aplicabil si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru functii de conducere.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa îsi produca toate efectele.
În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz este suspendat corespunzator.
Contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul de preaviz.
Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Demisia trebuie formulata in scris cu minin 15 zile calendaristice inainte de data la care solicitati inchiderea contractului de munca. Nu trebuie motivata trebuie doar inregistrata. Munca nu e fortata si daca nu va inchide CM dupa cele 15 zile sesizati ITM -ul
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară.
Art. 79. [definiţia legală, procedura şi efectele demisiei]
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
Art. 55. [felurile încetării contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.