avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... contracte colaborare incheiate de consilieri juridici
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

contracte colaborare incheiate de consilieri juridici

Buna seara.
Urmaresc de mult timp si cu mult interes acest forum si mai ales acest site. Am aflat de multe ori, raspunsuri la diverse probleme .
Acum sper sa ma ajutati intr-o problema, sunt intr-o mare dilema.
La baza sunt consilier juridic. Am profesat efectiv, pe cartea de munca 2 ani jumatate ca si cons. jur. intr-o institutie la stat. Acum am trecut pe altceva (nu sunt funct. public ci pers.contractual) dar mai am colaborari pe linie juridica in alta parte.
Am fost sfatuita sa ma inregistrez doar fiscal desi initial am vrut sa-mi fac PFA. M-am inregistrat fiscal ca profesie liberala - consilier juridic (in urma modificarii legii 200/2004), cod caen 6910.
Mi-am facut stampila, sa pot emite facturi.... etc, cu alte cuvinte mi-am luat de la finante cam tot ce imi trebuie dpdv contabil.
Problema mea este: pot sa inchei contracte de colaborare sau de prestari servicii si cu ce obiect as putea? Exista aceasta controversa privind consultanta juridica incat nu stiu ce sa fac, desi, asa cum v-am spus sunt inregistrata fiscal ca si profesie liberala, consilier juridic. Dati-mi un sfat.
Va multumesc pentru ajutor.
Astept un raspuns obiectiv si cat mai repede deoarece tr sa inchei contracte si nu sunt lamurita suficient.
Cel mai recent răspuns: ContSters98997 , utilizator 15:01, 25 Iunie 2010
Aveti grija sa nu intrati in conflict cu Legea nr. 51/95 privind exercitarea avocaturii prin incheierea unor asemenea contracte practic acordati asistenta juridica, iar o conventie de colaborare in acest sens nu este admisibila intrucit consilierul juridic poate activa cu contract de munca sau numit in functie
ok, stiu acest lucru, e un teren foarte sensibil, dar in aceste conditii sub ce forma as putea da consultanta juridica?
e posibil pe contract de prestari servicii, fara sa eludez legea?
Dar in acelasi timp,prin Legea 200/2004 actualizata - este atestata profesia de cons. jur, ca profesie liberala ce poate fi exercitata independent sau in calitate de angajat;
plus ordinul 1813/c/2008 prin care se recunoaste profesia de cons jur la nivelul CE.

Nu inteleg de ce nu as putea profesa ca independent atat timp cat imi este recunoscuta calificarea, atat timp cat pe contract specific clar pe cine reprezint in instanta. Stiu foarte clar ca nu pot reprezenta pers fizice ci doar juridice.
Iar contract de munca cu timp partial nu vreau pentru ca nu e cazul.

Astept cu interes raspunsuri si discutii pe aceasta tema.:D:(
Conform legii 514/2003 privind exercitarea profesiei de consilier juridic, activitatea se poate exercita exclusiv in temeiul unui contract de munca incheiat cu entitatea beneficiara. Profesia de consilier juridic nu este o profesie liberala, fiind o activitate reglementata exclusiv de legea speciala -514/2003. Legea 200/2004 atesta profesia de consilier juridic ca profesie reglementata, stabilind un numar de 3 ani de studii pentru pregatirea necesara profesiei si nu prevede profesia de consilier juridic ca profesie liberala. In ce priveste Ordinul 1813/c/2008, atata timp cat nu este transpus printr-o masura legislativa publicata in Monitorul Oficial, acesta nu este aplicabil pe teritoriul Romaniei, conform legislatiei comunitare si interne. Orice exercitare a profesiei in afara contractului de munca este in afara legii si sanctionabila potrivit acesteia. Inregistrarea la Administratia financiara ca "profesie liberala" a fost facuta cu incalcarea legii si din motive datorate ignorantei si neprofesionalismului acestui organ, dar in fata legii raspunde persoana titulara pentru actele sale. Stim foarte clar care este situatia din pacate pe nedrept nereglementata de legiuitor, care nu are interesul sa ne reglementeze corect profesia si exercitarea ei, de asemenea am intalnit cazuri in instanta cand judecatorul a solicitat atat carnetul de consilier cat si contractul de munca al consilierului juridic cu entitatea reprezentata. In situatia in care instanta ar solicita dovada calitatii si ar descoperi inexistenta contractului de munca, aceasta poate initia masuri pentru constatarea exercitarii profesiei cu incalcarea legii. Recomandarea mea este, pana la modificarea legii, sa se incheie contracte de munca cu norma partiala (limita minima de 2 ore a fost eliminata) si pe perioada determinata.

Va stau la dispozitie pentru orice lamuriri,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
Alin Popescu, administrator
profesia de consilier juridic nu este una liberala.Consilierul isi exercita activitatea in calitate de reprezentant al unitatii angajatoare, ci nu al unor clienti.
Clientela poate avea avocatul, nu si consilierul juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati profesionale livs livs Din cate am citit eu,potrivit legii si statutului consilierului juridic, activitatea de consilier juridic liber profesionist este incompatibila cu cea de ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic - pfa cod caen 7022 amya1808 amya1808 Buna ziua! As dori sa stiu daca un consilier juridici si poate infiinta un pfa sau o intreprindere individuala cu codul 7022 si -in acelasi timp- sa ... (vezi toată discuția)
Societati de consultanta juridica siempreska siempreska Buna! Am o mare dilema: pe vremuri consilierii juridici putea functiona sub forma unui SRL, lucru care nu mai este posibil azi ... pt ca legea nu le mai ... (vezi toată discuția)