avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ref costuri intretinere/ drepturi si obligatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ref costuri intretinere/ drepturi si obligatii proprietar/ Lege 196/2018

In baza carei prevederi legale am dreptul (ca si proprietar apartament bloc) de a primi informatiile referitoare la costurile de intretinere (respectiv detaliile pentru notele de plata lunare), fara a fi prezenta fizic la sediul Asociatiei? Si in ce conditii? Precizez ca ma refer la informatiile din ultimele 24 luni solicitate retroactiv (nu cele afisate pe luna in curs); Multumesc!!
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
, utilizator
Cel mai recent răspuns: , utilizator 16:47, 14 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul a prevazut in mod concret in disp L nr 196/2018
ART. 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce
privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

acest răspuns util
Omul intreba daca asociatia are obligatia de a informa un proprietar in cazul in care nu poate fi prezent fizic.

In lege scrie ca are obligatia de a afisa la avizier dar nu si ca trebuie sa trimita prin e-mail sau alte mijloace de comunicare la distanta.
Exact! Am solicitat informatiile prin email si telefon, dar mi s-a raspuns ca trebuie sa ma deplasez la sediul lor. Locuiesc in alt oras si deplasarea ar implica niste costuri nedorite..
Ref alin 1) Legea nu clarifica daca aceste copii pot fi expediate(posta, email) sau sunt obligata sa ma deplasez sa le ridic personal;
Ref alin 2) ma intereseaza informatii retroactiv, deci nu mai sunt la avizier;
ref alin 3) dupa trecerea termenului de 10 zile, se prescrie acest drept la contestatie?

Deoarece in fapt nu locuiesc in orasul respectiv(deplasarea la sediul Asociatiei ar costa nejustificat) am solicitat prin email informatiile detaliate pt lunile trecute; mi s-a raspuns ca le pot obtine daca sunt prezenta la sediu. Doresc o idee gen solutie( daca pot solicita copiile prin posta, scanul prin email, etc)si in baza carei prevederi legale pot exercita acest drept.
Multumesc pentru un raspuns ulterior!
acest răspuns util
Lecturati si acest topic:

www.avocatnet.ro/forum/discu...

In cazul expus de dvs. puteti sa lasati o persoana de contatct (un vecin, o cunostinta) care sa informeze cu "noutati", anunturi, probleme.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere calculate pe 10 ani vorvo vorvo Buna seara, De vreun an am regasit in listele de intretinere o suma calculata cu titlu de penalitati incepand din 2007. Suma este maricica ... si reprezinta ... (vezi toată discuția)
Decizii c.e asociatie de proprietarri ionelpascaru ionelpascaru In legea 196/2018, la art. 55, alin 4 se zice: \"Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul unic de procese-verbale al asociaţiei de ... (vezi toată discuția)
Obligatii asociatie poprietari ADNgraphic ADNgraphic 1. Este obligata prin lege administratia blocului sa afiseze informatiile privind blocul (cand se tine adunarea generala) la avizier sau se pot transmite ... (vezi toată discuția)