avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariata insarcinata - contract de munca pe durata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariata insarcinata - contract de munca pe durata determinata

Situatia este urmatoarea: salariata insarcinata, angajata cu un contract pe durata determinata de 3 luni. Din momentul angajarii (cu o luna in urma) si pana in prezent, salariata nu a anuntat in scris angajatorul si nici nu a prezetnat vreun document medical. Am aflat de sarcina deoarece salariata a avut niste probleme cu sarcina.
Avand in vedere prevederile referitoare la protectia maternitatii, ce se intampla in cazul in care angajata vine si anunta acum in scris, dar va expira termenul pentru care a fost incheiat contractul si angajatorul nu mai doreste prelungirea lui? Expirarea termenului unui CIM pe durata determinata este caz de incetare de drept a contractului ori interdictia exista pentru situatia in care angajatorul are inititive concedierii din cate stiu eu. Ati mai intalnit astfel de situatii? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Spider06 , utilizator 10:55, 2 Decembrie 2009
Contractul de munca inceteaza de drept la data pana la care a fost intocmit. Chiar daca salariata este insarcinata, angajatorul nu este obligat sa prelungeasca contractul. Oricum, nu este vorba de concediere.
Salariata poate intra in somaj daca are 12 luni lucrate in ultimele 24, situatie in care va beneficia si de indemnizatie pentru concediu de maternitate la momentul respectiv.
1. Fiind CIM pe perioada determinata, acesta inceteaza la data expirarii lui.
2. In acest caz se aplica prevederile OUG 158/2005:
Art. 32. -
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
3. Asa cum v-a spus colega mea, @rocristina, CIM inceteaza de drept, art.56j din Codul muncii, salariata intra in somaj indemnizat (daca indeplineste conditiile legale) si, din somaj, poate intra in maternitate si apoi in CCC.
Va multumesc amandurora pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul pe perioada determinata. ce implica? dana rod dana rod Buna seara. Spuneti-mi va rog, daca raman insarcinata pe perioada contractului de munca pe perioada determinata( sunt in CDR Maternitate pana in 2012), ce se ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - cim cu durata determinata butterfly_1976 butterfly_1976 Buna ziua! 1. Cum se procedeaza cand un angajat intra in concediu medical cu cateva zile inainte de expirarea CIM cu durata determinata? Inteleg ca se va ... (vezi toată discuția)
Prelungire contract de munca iulia.dragomir iulia.dragomir Lucrez la o companie cu contract de munca pe o perioada de munca determinata de 6 luni, cu posibilitate de prelungire, care expira pe 7 octombrie. Sunt ... (vezi toată discuția)