avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul îmi cere bani pentru facturi cu consumul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul îmi cere bani pentru facturi cu consumul estimat al gazului și curentului, deși indecșii de când m-am mutat arată că nu am consumat atât. Cum calculez ce am de plătit?

Bună ziua. M-am mutat cu chirie pe data de 21 august 2019. Din ziua in care efectiv am locuit la adresa respectiva, am făcut fotografii la contoarele de la gaze si curent. După 2 săptămâni, proprietarul mi-a spus ca am de plata cumulat curent si gaze 300 lei pentru ca el a plătit facturile si estimatul este mai mare decât ce am fotografiat noi. Va dau exemplu: la gaze indexul vechi este de 3997, iar cel nou de 4016. Când m-am mutat indexul de pe contor era de 3981. La curent, indexul vechi este de 5735, iar cel nou de 5842. La mutarea in locuință indexul era de 5743. Eu cât am de plata din toate acestea? Imi cere banii, 153 lei, pe factura de gaze care este cu perioada de facturare 11.07.-10.08 si 151 lei pe factura de curent care este cu perioada de facturare 06.07-07.08. Am încercat sa ii explic ca ar trebui sa plătesc decât diferența de mc sau kw, dar o tine una si bună ca eu trebuie sa ii dau banii. Cat si ce trebuie sa plătesc eu? Poate greșesc in ceea ce privește calculele. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns. Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 15:57, 15 Octombrie 2019
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toate aceste intrebari isi gasesc raspunsul in paginile contractului de inchiriere - cu indecsi, cu foto, cu tot.
Toate facturile la utilitati sosesc, de obicei mai tarziu decat data calendaristica la care se face discutia, asa ca dvs. acum vi se pretind sume ce de fapt nu va apartin. Proprietarul, daca a mai avut locuinta inchiriata, pretinde sa achitati dvs. ce a consumat altul.
Trebuie procedat cam asa: energia electrica costa cam 0,65 lei /kwh. Vedeti diferentele de index, inmultiti si aceea este suma de plata. La gaze nu stiu care este pretul, dar de procedat se procedeaza la fel. Nu conteaza ce estimari fac furnizorii, procedura este aceeasi. La fel o sa vi se intamle si la plecarea din chirie - achitati la zi ce va apartine si gata. Toate aceste "ämanunte'' trebuia sa le prevedeti.
La as. prop. tot cam asa trebuie procedat, deoarece si aici listele de plata au o intarziere de 1-1,5 luni fata de data curenta.
Daca nu va intelegeti, ne pare f. rau sa va spunem ca aveti de-aface cu un om fara scrupule si puteti pleca...
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc pentru răspuns. In contractul "de mână ", pentru ca nu a vrut sa facem un altfel de contract ca să nu plătească impozit, scrie că trebuie să plătesc in funcție de indecși. Dar acum s-a cam sucit treaba. De plecat nu pot pleca. Pentru ca am dat avans o luna chiria, plus alte cheltuieli de renovare și restanțele de la asociația de proprietari, cu care a fost de acord si pe care trebuie să i le scad din chirie. Cu totul ar fi cam 3 luni de neplata a chiriei. Și cel mai important lucru, am 2 copii cu care nu pot pleca de pe o zi pe alta, într-un alt apartament. Voi încerca să il fac să înțeleagă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, îi pot sugera să mergem împreună la CEZ și la ENGIE. Poate de la o persoană autorizată înțelege situația. Mulțumesc încă o dată pentru răspuns!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Era necesar ca la incheierea documentului de locatiune sa stabiliti concret,fara echivoc data,valoare,de plata,mod de plata utilitati,chirie
Atat timp cat nu ati convenit obligatii concrete reciproce ,veti intampina diferende cu locatorul
Incercati sa conveniti incheierea de act aditional in care sa prevedeti concret obligatiile reciproce
Voi încerca să fac acest lucru. Vă mulțumesc încă o data pentru răspunsuri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti ca v-ati mutat in data de 21.08. Nu ne-ati spus insa si de pe ce data a inceput contractul.
Pentru ce spun in continuare, iau in considerare ca data de 21.08 este cea la care a inceput si contractul de inchiriere. Daca este altfel, pot exista anumite diferente ce se pot estima altfel .
-La gaz, factura este pt o perioada de facturare anterioara contractului (11.07-10.08).
-La curent, ati specificat ca este pt o perioada de facturare ce se incheie pe 07.08 (anterior contractului dvs), deci e imposibil ca acel consum sa fie facut de catre dvs.
Daca lucrurile stau asa, adica contractul a fost facut in a doua jumatate a lunii august, nimic nu e mai simplu decat sa inteleaga oricine ca dvs nu aveti nici in clin nici in maneca cu acele facturi; deci pana si proprietarul (care greseste si probabil nu are experienta cu inchirierile).
Daca este altfel, deci contractul a inceput la o data anterioara finalitatii perioadelor de facturare (doar ca s-a intamplat ca dvs sa va mutati mai tarziu si dvs stiti sigur ca nu ati facut niciun consum intre timp) si daca si proprietarul este suficient de rezonabil incat sa inteleaga ca nu e tocmai corect, pentru a nu exista neintelegeri si suspiciuni, cel mai bine ar fi sa mergeti impreuna la sediul furnizorului unde, explicand coerent cu ce va confruntati, sa rugati sa va faca un calcul estimativ (pornind de la ultimii indecsi facturati confruntati cu indecsii fotografiati la inceputul contractului), ceva tot veti gasi cred.

Si poate n-ar fi rau, daca proprietarul este un om cu care sa te poti intelege si doar poate nu-si da seama ca va nedreptateste, sa-i aratati chiar topicul de aici unde voi explica cum fac eu, proprietar care inchiriez, dupa incetarea unui contract de inchiriere:
-Fotografiez indecsii, merg apoi la furnizorul de electricitate si gaze (in cazul meu este acelasi pt ambele), imi iau bon de ordine, stau de vorba cu un angajat care-mi face calculul (incepand de la ultimii indecsi facturati si pana la cei aratati in fotografii), "la zi" cum se spune.
Acest lucru nu-l fac doar pentru ca sa stie urmatorul chirias si ca sa inceapa de la un punct exact si corect, ci, imi trebuie si ca sa pot calcula pentru precedentul chirias (si cat din garantia ce trebuie sa-i dau inapoi, ii pastrez pt plata facturilor). E o chestie f simpla, necesita doar un drum la furnizor, care scuteste de multe eventuale si/sau potentiale neintelegeri (fie cu precedentul chirias, fie cu urmatorul).

Iar dvs, asa cum vi s-a spus dealtfel mai sus, sa stiti ca, in calitate de chirias, intotdeauna trebuie sa fiti prevazatoare si, cand semnati vreun alt contract de inchiriere in viitor, sa stipulati in acesta (sau intr-o Anexa a acestuia, depinde de caz si mod) ca la data la care vi s-a facut darea in primire, indecsii diversi sunt cutare si cutare... Este deasemeni impardonabil si din partea unui proprietar sa nu mentioneze indecsii la darea in primire. Da, stiu, stiu, nu ati avut in vedere asta deoarece pur si simplu nu v-ati gandit si ati mers pe incredere, dar, nah...
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
amotida, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare contoare wireless, plata proprietar sau chirias ? ChSi ChSi Schimbare tipurilor de contoare, s-au schimbat in contoare wireless ce trimit indecsii direct la admin, plata lor a fost introdusa in suma de administrare, eu ... (vezi toată discuția)
Factura engie la un an după vânzarea apartamentului. noul proprietar nu vrea să o plătească, eu cu pot rezolva situția? ana_tudose ana_tudose Buna ziua, Am vandut un apartament in Februarie 2016. La un an si jumatate dupa, am primit o factura de gaze pe numele meu pentru perioada Decembrie ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta intre asociatia de proprietari si asociatia de locatari(chiriasi)? MCA2014 MCA2014 Ca si chiriasi ai unui bloc ANL nu putem infiinta o asociatie de proprietari pe care sa se factureze apa, gazul de la centrala termica comuna, lumina de pe ... (vezi toată discuția)