avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Folosirea RCA-ului vechiului proprietar, fără ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Folosirea RCA-ului vechiului proprietar, fără acordul sau, intr-un accident

Am vândut in Aprilie 2019 o motocicleta. Toate actele au fost întocmite corespunzător: contract vânzare cumparare, scoasă de la taxe și impozite, fiscal, completat pe certificatul de înmatriculare rubrica cu înstrăinat către. Din păcate printre actele înmânate noului proprietar a fost și RCA-ul sau o copie.
Noul proprietar avea obligația sa își înmatriculeze autovehiculul pe numele lui in maxim 90 de zile dar nu a făcut asta. Deci cam pe la sfârșitul lunii Iulie poliția a suspendat automat înmatricularea. Am verificat și așa se procedează acum, in mod automat.

In luna August tatăl noului proprietar a provocat un accident și s-a folosit de RCA-ul pe numele meu. Acum Bonus malusul meu va fi afectat și urmează sa plătesc mai mult pt cele 3 autovehicule in următorii ani.

Noul proprietar nu mai raspunde la telefon pt ca nu vrea sa îmi plătească pagubele/prejudiciul.

Cei de la asigurări s-au spălat pe mâini spunând ca aveam obligația sa ii anunț ca am vândut. La deschiderea dosarului de dauna nici nu au cerut copie după ambele fete ale certificatului de înmatriculare, deci partea cu înstrăinat către au omis sa o ceara. Cu toate ca le-am explicat situația dosarul a mers înainte și mi-au spus ca Bonus malusul meu va fi afectat..

Am făcut petiție către ASF și aștept răspuns.

Întrebarea mea este ce pot face împotriva noului proprietar. Cred ca de vreo 2 săptămâni și-a înmatriculat bunul pe numele lui, dar eu nu am nici o dovada in acest sens.

Cum se încadrează fapta lui: folosirea RCA-ului meu și in plus folosirea numelui meu in înscrisuri fara acordul meu (pe amiabila au trecut corect numele șoferilor iar la persoana asigurata au trecut numele meu).

Din ce știu circulația pe drumurile publice a unui autovehicul cu înmatricularea suspendată e contravenție și se pedepsește cu amenda între 1300 și 2900.

Poate bat câmpii și va rog sa îmi spuneti direct asta dar as vrea sa fac așa:

1. un fel de plângere la poliție pentru a fi amendat contravențional ca a circulat cu înmatricularea suspendată. Prin existența dosarului de dauna corelat cu data de pe contractul de vânzare se pote ușor dovedi ca la data accidentului înmatricularea era suspendată. Se poate face o astfel de plângere/ sesizare la poliție? La ce secție?

2. Plângere penală pentru furt de identitate pentru obținerea de foloase necuvenite. (Nu știu dacă exista așa ceva prevazut in lege și as aprecia ajutorul dumneavoastră)

Orice sfat / îndrumare e bine venită.
Pentru o îndrumare corecta și cât mai precisa sunt dispus sa plătesc consultanta dacă este cazul.

Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Dauna pe rca-ul meu dupa vanzarea autovehiculului Alexandru.Edward Alexandru.Edward Buna ziua, Pe data de 20.11.2017 mi-am vandut autovehiculul impreuna cu scoaterea acestuia de la impozit si scrierea instrainarii pe spatele talonului. ... (vezi toată discuția)
Penalizare rca: sofer sau masina doichitahorescu doichitahorescu In cazul in care exista o dauna la una din masinile detinute, penalizarea MB se atribuie masinii care a produs paguba sau soferului ? MB se va reflecta si in ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism, folosire polita rca de cumparator fara acord. mitzu2250 mitzu2250 Buna ziua. Se da urmatoare speta: eu, vanzator al unui autoturism, vand masina, ii dau actele proprietarului pentru a o duce acasa, pe loc, mentionand pe talon ... (vezi toată discuția)