avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Modificare statut constructie din nerezidential in ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Modificare statut constructie din nerezidential in rezidential

Buna ziua,

Am intrat in posesia unei cladiri de appx 100m2 care a apartinut tatalui meu (care a decedat) ,cladire cu caracter nerezidential si ca si constructie este o hala de 4 m inaltime cu destinatia atelier reparatii auto.
Eu intentionez sa o compartimentez si sa o transform cu structura usoara din rigips si panouri sandwich intr-un apartament ,deci cladire rezidentiala.Pentru recompartimentare mi s-a spus ca nu imi trebuie autorizatie de constructie.

Care este procedura si pasii pentru a modifica la serviciul de taxe si impozite incadrarea constructiei.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: asfalttango , utilizator 17:22, 17 Octombrie 2019
Abia dupa finalizarea lucrarilor se depun actele la directia de impozite si taxe a primariei pentru declarare si impunere cladire cu statut rezidential.
Deci incepeti cu ce vi s-a recomandat depunand actele pentru autorizatia de constructie.
Multumesc pentru raspuns.
Aici este problema ca pentru compartimentare usoara nu este necesara autorizatie de constructie.
Ce am gasit eu pe net pe euroavocatura.ro:

"Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, precum si normele metodologice de punere in aplicare a acesteia stabilesc regulile ce trebuie respectate in cazul in care titularul constructiilor edificate/investitorul doreste sa schimbe destinatia de folosinta a acestora.

Potrivit legislatiei in vigoare, constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, cu exceptia celor prevazute la art. 11 din Legea nr. 50/1991.


In cazul in care se doreste schimbarea destinatiei de folosinta/economice a unei constructii sau a spatiilor interioare, regula este aceea ca pentru lucrarile efectuate este necesara intocmirea unui plan urbanistic zonal (P.U.Z.) ori de detaliu (P.U.D.), dupa caz, daca se aduc modificari de natura urbanistica sau daca noua functiune nu este compatibila cu reglementarile urbanistice ale zonei.


Per a contrario, daca nu se aduc modificari de natura urbanistica sau noua functiune este compatibila cu reglementarile urbanistice ale zonei, pentru schimbarea destinatiei de folosinta nu este necesara intocmirea unui P.U.Z. sau P.U.D.


Pe langa cele aratate, Legea nr. 50/1991 permite efectuarea lucrarilor in vederea schimbarii destinatiei de folosinta a constructiei chiar fara obtinerea unei autorizatii de construire, insa numai daca prin lucrarile efectuate nu se modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiei. Exceptie o constituie cazurile in care legea solicita in mod expres obtinerea autorizatiei de constructie pentru anumite categorii de constructii.


Tot prevederile Legii nr. 50/1991 stabilesc si cazurile in care lucrarile de construire pentru schimbarea destinatiei de folosinta a unei constructii existente pot fi efectuate in baza unei autorizatii de construire, fara insa a fi necesara obtinerea documentatiei tehnice D.T, adica a documentatiei tehnico-economice distincte care sta la baza emiterii autorizatiei de construire si prin care se stabilesc principalele coordonate privind incadrarea in indicii urbanistici aprobati, amplasarea constructiilor si relatiile acestora cu vecinatatile, schemele si fluxurile functionale, compozitia spatiala, structura de rezistenta, expresia de arhitectura, dotarea si echiparea constructiilor, inclusiv solutiile de asigurare, bransare si racordare a acestora la infrastructura edilitara urbane necesare, dupa caz.


Astfel, este posibila schimbarea destinatiei de folosinta a unei constructii dupa obtinerea unei autorizatii de construire, fara insa a fi necesara documentatia tehnica - D.T, daca noua folosinta a constructiei corespunde prevederilor regulamentului local de urbanism aferent planului urbanistic general - P.U.G. sau planului urbanistic zonal - P.U.Z., aprobat, in vigoare."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am o nelămurire. vreau sa schimb destinația unui ... Cuciurean11 Cuciurean11 Bună ziua. Am o nelămurire. Vreau sa schimb destinația unui apartament la parter, fără a realiza lucrări constructii/demolări. Cei de la primărie spun ... (vezi toată discuția)
Nerespectare datelor privind destinatia imobilului in pud llmkff llmkff Contextul problemei ar fi urmatorul: Exista un PUD in care se specifica suprafata cu destinatie comerciala si suprafata cu destinatie rezidentiala ce urmeaza ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie pod in pod locuibil sau mansarda Agapie mariana Agapie mariana Buna ziua, se da o casa cu regim de înălțime P+E in acte, are sarpanta...in consecinta are pod doar ca in realitate acest pod este o mansarda. Cum pot ... (vezi toată discuția)