avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare mod de calcul instiintare de plata la ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare mod de calcul instiintare de plata la serviciul de taxe si impozite

Buna ziua,

Am si eu o problema cu o instiintare eliberata de serviciul de taxe si impozite SPIT din Constanta.Cu ocazia unei succesiuni acestia doresc sa incaseze niste bani retroactiv cu toate ca platile si declaratiile ce trebuiau depuse au fost facute intotdeauna la timp si nu au existat niciodata datorii.
Deoarece de o saptamina ma lovesc de opacitate si lipsa comunicare ma intereseaza daca pot sa ii actionez direct in instanta sau intii trebuie sa fac o plingere la directorul general eu ajungind doar pina la seful de agentie care mi-a zis ca imi va raspunde in 45 de zile.
Dar imi este teama ca va trece timpul si ies din perioada de 15 zile in care pot ataca instiintarea de plata.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: asfalttango , utilizator 16:38, 2 Iulie 2020
Din experienta cazului meu, pentru cei care au probleme cu SPIT-ul procedura ar fi urmatoarea:

Dupa primirea INSTIINTARII DE PLATA se face o contestatie scrisa si se poate solicita si audienta la seful agentiei respective.
In cazul meu cu toate argumentele si documentele depuse suma a ramas aceeasi dar a fost generata o DECIZIE DE PLATA.

Acesta este documentul care va fi contestat in termen de 45 de zile de la data receptiei de pe plicul postal.
Astfel in urma contestatiei asupara DECIZIEI DE PLATA ,inca odata trebuie facuta argumentarea si dovedirea contestatiei.
Contastatia merge la departamentul juridic al SPIT si la avocatul lor desmnat.

In termenul legal acestia trebuie sa verifice si sa ofere un raspuns.
In urma acestui raspuns ,in functie de continut se decide daca se merge sau nu in instanta in cadrul sectiei contencios administrativ.

Ca orice organ al statului si serviciul de taxe este caracterizat de opacitate in oferirea informatiilor.
Atunci cind gresesc nu isi asuma nimeni vina si incerca sa acopere pagubele din buzunarul contribuabilului.
Am impresia ca nici ei nu stiu sa calculeze impozitele datorate ,dar sa le mai si explice la cerere.Probabil ca matematica nu este punctul lor forte.

In cazul meu Decizia de plata a ramas aceeasi si singura solutie este sa merg in instanta pentru a-mi apara drepturile.

Dupa ceva timp a raspuns si SPIT-ul.Prin departamentul juridic au raspuns ca resping contestatia mea dar au acceptat sa imi reduca "accesoriile" adica dobinzile pentru sumele considerate de ei ca datorie.Vorbesc de o suma de appx 1200euro.

Pentru conservarea patrimoniului meu am decis sa platesc suma pentru ca m-au obligat sa nu am datorii pentru a putea radia din fiscal un autoturism si pentru a nu se mai aduna si alte dobinzi.

Atentie!SPIT-ul induce in eroare cu buna stiinta contribuabilul specificind ca termenul de contestare la tribunalul de contencios administrativ este de 6 luni cind termenul corect ete de 30 de zile.De ce fac acest lucru?...De hoti.Pentru ca doresc sa se foloseasca de invocarea exceptiei de tardivitate pentru depunerea actiunii in instanta.
Prin urmare in termenul legal de 30 de zile,am fosrmulat cerere de chemare in judecata pentru serviciul SPIT Constanta cu atasarea tuturor documentelor justificative prin care incerc sa demonstrez ca am platit taxele in fiecare moment exact asa cum le-a calculat SPIT-ul la acel moment.Acum voi astepta inscrierea dosarului si desfasurarea actiunii.
In urma procesului instanta a admis in parte solicitarea mea si adica:
Anuleaza decizia contestatiei si decizia de impunere ca fiind nule si nelegale DAR imi respinge cererea de inapoiere a banilor platiti in urma acestor documente eliberate de SPIT.
Obliga SPIT la cheltuieli de judecata de 50 ron eu mai platind inca 300 ron cheltuieli judecata calculate in proportie cu suma ceruta inapoi ca fiind platita dor pentru a nu atrage alte penalitati si a putea avea rolul fiscal curat si a putea radia 2 autoturisme .

Ce nu inteleg eu....Recunosti ca SPIT face un abuz si ii anulezi documentele dar eu ramin ca prostul ca am platit nevinovat taxe care nu imi reveneau de appx 1200euro.
Sau prin anulare trebuie ca pe viitor SPIT-ul sa imi scada din valoare ca si cum eu i-as fi creditat?

Ma poate ajuta cineva sa inteleg de fapt ce s-a intimplat?

Decizia instantei:
"Admite, în parte, contestatia formulata de reclamantul în contradictoriu cu pârâtul Anuleaza Decizia nr. Txxxxxxxx privind solutionarea contestatiei înregistrata sub nr. Sxxxxxx emisa de S.P.I.T. Constanta. Anuleaza Decizia de impunere nr. Sxxxxxxxx pentru stabilirea impozitului pe cladiri, impozitului pe teren si impozitului pe mijloace de transport, pentru perioada 2014-2019 emisa de S.P.I.T. Constanta. Respinge, ca neîntemeiat, capatul de cerere având ca obiect restituirea sumelor platite de reclamant în temeiul Deciziei de impunere nr. Sxxxxxxxxxx pentru stabilirea impozitului pe cladiri, impozitului pe teren si impozitului pe mijloace de transport, pentru perioada 2014-2019 emisa de S.P.I.T Constanta. Obliga pârâtul la plata catre reclamant a sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constând în taxa judiciara de timbru, în mod proportional cu admiterea cererii. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Constanta-Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, zzzzzzzz."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata si titlu executoriu plata impozit venit global si majorari bobcat27ad bobcat27ad In dec 2007 am primit somatie de plata si titlu executoriu pentru plata sumelor prevazute in deciziile de impunere (?) si deciziile de calcul accesorii, ... (vezi toată discuția)
Intrebare: se plateste cas retroactiv? maia1956 maia1956 In 2006 am facut un PFA si acuma am primit instintare de plata pentru CAS adica sa achit retroactiv din 2006 cu penalizare si majorari.....sintem mai multe ... (vezi toată discuția)
Inadmisibilitate cerere invocata din oficiu,in rap. de disp. art.281 (2), legea 207/2015 Petre Ovidiu Petre Ovidiu Dupa contestarea deciziei de impunere asupra unui teren,la emitentul acesteia-SPIT Cta si respingerea contestatiei,am formulat cerere la instanta de ... (vezi toată discuția)