avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauza obligatorie la program 12 ore?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauza obligatorie la program 12 ore?

Buna ziua,angajatorul este obligat sa acorde pauza? Lucrez in ture 07;00 19;00 ,12 24 cu 12 48 ,practic 12 ore pe zi munca de birou dar care presupune activitate continua ,practic sunt singur și trebuie să cântăresc masini,sunt momente când vin foarte multe dar si momente când nu vin,dar în general după ora 9 vin destule. Restul de muncitori au mai multe pauze chiar și de 1 ora in intervalul 12-1.Am discutat cu responsabilul meu și mi s a spus că ce i aia că nu există pauză și dacă vreau sa mănânc și sunt întrerupt sa pun mâncarea deoparte și să mi fac treaba. In CIM este specificat faptul că am defapt pauza. O alta problema este programul,normal specificat mai sus dar in unele cauzuri mai speciale(când Suntem doar 2 din 4 colegi)este și de 12 cu 12(unde îmi rămân 6 ore libere când ajung acasă adică somn) dar și 12/24 (când suntem 3)fara repaus săptămânal. Daca se poate sa mi oferiți mai multe informații mi ar fi de ajutor,mi-e că dacă aduc problema asta mai sus ,o sa fiu amenințat că mă dau afara. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:28, 14 Octombrie 2019
1. Daca in c.i.m. aveti mentionata pauza de masa, atunci aveti dreptul la aceasta .

2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutile, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

3. Care este durata timpului de munca si repartizarea acestuia mentionata in c.i.m. ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate in zilele de repaus saptamanal Claudia40. Claudia40. De ce nu sunt platite zilele de weekend si se dau doar libere? (vezi toată discuția)
Zile liberr Sacadat Sacadat Lucrez intr-o baza de tratament ,se nimereste sa lucram si sîmbata si duminică.Pina acum zilele lucrate le primeam libere.Azi am aflat ca cele 15 zile libere ... (vezi toată discuția)
Ore prestate sambata Mioara.B Mioara.B Buna ziua! Un angajat lucreaza luni- vineri 8-16. Sambata la ora 12 este solicitat sa vina la serviciu timp de 3 ore- accepta.Cum ii consider cele 3 ore? Munca ... (vezi toată discuția)