avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cum pot depune acte intr-un proces in care nu sunt ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cum pot depune acte intr-un proces in care nu sunt parte?

Buna ziua, am nevoie de un sfat referitor la o situatie mai...aparte.

Cat se poate de pe scurt, situatia in fapt este urmatoarea: un vecin si-a edificat fara autorizatie de construire o constructie pe spatiul public, totul, desi pare greu credibil sub privirile intelegatoare ale Primariei. Zic asta pentru ca intrebati neoficial au sustinut mare si tare ca lucrarea este autorizata dar cand au ajuns si la a da in scris acest aspect brusc a devenit "fara autorizatie" si a inceput circul - oamenii astia din Primarie nu au miscat un pai fara sa presez in scris cu intrebari si somatii iar ca sa intelegeti dimensiunea "prieteniei":
- in 2015 imi raspund in scris ca "nu are autorizatie de construire" - nu se ia nici o masura
- in 2016 fac o plangere la Inspectoratul de Stat in Constructii care merg in control, sesizeaza lipsa autorizatiei dar fiind vorba de o comuna, tot ce pot face e sa faca un referat inspre Primarie in care le zic negru pe alb sa ia masuri.
- Primaria se face ca ia masuri - ii trimite respectivului o "adresa" in care il roaga sa intre in legalitate ca altfel demoleaza constructia - atentie, am zis "adresa", nu incheiat PV de constatare si dat termen de intrare in legalitate. Poate ma insel eu, dar "adresa" aceasta nu valoareaza, juridic vorbind. nici macar cat foaia pe care e scrisa
- Respectivul se face ca face ceva, adica cere Certificat de Urbanism, il obtine si cam atat, il lasa sa expire linistit.
- in 2019, adica aproape 4 ani mai tarziu, vine politia si pune intrebari (Primaria are emise mai multe acte suspecte de fals referitoare la respectivul, cumva situatia cu aceasta constructie are tangenta) si brusc Primaria il amendeaza pe respectivul (modic, minimumul ca asa e frumos, 10 mil) de aceasta data cu PV incheiat - individul ataca amenda.

Aici apar dilemele mele care vin din faptul ca, evident, nu am acces la acest PV. Parerea mea e ca acest PV este "de fatada", altfel nu ii pot justifica existenta si in toate scenariile pe care le pot concepe referitor la el, tot la un fals intelectual (in opinia mea) ajung:

Scenariul 1 - Primaria incheie PVC-ul zicand ca acum, in 2019, i-a fost adusa la cunostiinta situatia (lipsa autorizatiei de construire) - am actele care probeaza faptul ca stiau de ea din 2015

Scenariul 2 - Primaria incheie PVC-ul sanctionandu-l ca a lasat Certificatul de Urbanism sa expire - mi se pare o prostie , CU-l a fost emis dupa "adresa" respectiva care nu are nici o valoare (si evident nici un termen de intrare in legalitate)

Scenariul 3 - Primaria incheie PVC-ul bazandu-se pe nota de inspectie a ISC-ul din 2015? cumva implauzibil

In parerea mea, scenarul 1 e cel mai probabil iar in instanta se va desfasura un circ de toata frumusetea in care respectivul va invoca termenul de prescriptie iar Primaria va zice "vai, daca am fi stiut mai devreme...." . Aici as dori niste indrumari de la dumneavoastra:

1. Cum as putea pune pe masa instantei dovezile ca Primaria, complicitar, pe o parte, a acoperit acest individ si pe cealalta, atat el cat si cei din Primarie nu au nici un interes real in a intra in legalitate cu constructia? Le am, sunt chiar raspunsurile lor si demonstreaza ca au fost sesizati de acum 4 ani despre lipsa autorizatiei si nu au facut nimic. Exista vreo forma prin care pot face asta? Parte in proces nu ma pot constitui, memoriu adresat instantei?

2. Un Certificat de Urbanism pe care data chitantei este alterata sa fie anterioara datei emiterii lui, desi data de pe chitanta este la 4 zile de la data emiterii CU-ul, cum poate fi considerat? nul? intocmit in fals?

Ca detalii auxiliare:
- sunt aceeasi oameni in Primarie, nu s-au schimbat deci nu se pot prevala de "altii au dormit in papuci"
- constructia respectiva, edificata in totalitate pe spatiul public nu prea are sanse sa intre in legalitate fara "a inchide" cineva ochii (e greu a zice ca are "caracter temporar") deci in afara de sperietura cu "a venit politia hai sa ne facem ca amendam" probabil termenul de intrare in legalitate mentionat in PVC e asa, de forma, ca deh, cine sa ia masuri dupa ce expira? Primaria? :)

Va multumesc,
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
MikePD, utilizator
Cel mai recent răspuns: Izabella Rădoi , Avocat 16:06, 14 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Din păcate, dacă este așa cum relatați, dovezile pe care le aveți dumneavoastră și doriți să le depuneți la dosarul cauzei nu fac altceva decât să îl ajute pe contravenient să dovedească prescripția aplicării sancțiunii contravenționale.
Pe de altă parte, indiferent de demers (și cu atât mai puțin având în vedere acest proces care are ca obiect anularea procesului-verbal de contravenție), dumneavoastră (cel puțin din ce informații ați dat) nu justificați niciun interes propriu (nu arătați în ce fel vă vatămă și ce drepturi vă sunt încălcate prin construcția edificată). Chiar dacă ar fi să reclamați un interes public încălcat, acesta trebuie să fie dublat și de un interes privat pe care îl justificați.
Cu alte cuvinte, în domeniul civil/contravențional nu vă va putea accepta vreo instanță calitatea de parte într-un proces și, prin urmare, nu poate ține cont de documentele pe care le depuneți la dosar. În situația descrisă mai sus, așa cum vă arătam, mai mult ați ajuta contravenientul cu depunerea acelor documente chiar în cazul în care ar fi acceptate în vreun fel.
Art. 33 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții stabilește faptul că pot fi desființate pe cale administrativă, fără sesizarea instanței judecătorești construcțiile edificate fără autorizație de construire amplasate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului/județelor/municipiilor/orașelor/comunelor. Acesta ar fi trebuit să fie demersul legal al autorităților locale în situația în care terenul pe care s-a edificat construcția este, într-adevăr, în domeniul public sau privat al unității administrativ-teritoriale.
Prin urmare, un demers efectiv de a se ajunge la luarea unor măsuri cu privire la acea situație (sancționarea celor implicați, de exemplu, pentru infracțiuni de serviciu sau de corupție dacă este cazul) s-ar putea dovedi unul de natură penală, pentru că pe cale civilă pare că lipsește interesul dumneavoastră procesual (din informațiile pe care le-ați prezentat).

Av. Izabella Rădoi
Baroul Cluj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie ladaru ladaru cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare a edificarii constructiei (contribuabil vs primarie) Cristian Fara Cristian Fara La solicitarea unui \"Certificat de atestare a edificarii constructiei\" pt o casa construita in anul 1970 necesar pentru inscrierea in CF a casei odata cu ... (vezi toată discuția)
Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)