avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PENSIE LIMITA VARSTA FEMEI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PENSIE LIMITA VARSTA FEMEI

Buna ziua! Am o salariata care peste o luna indeplineste conditiile conditiile de pensie limita varsta cu vechime minina la varsta de 61 ani si 2 luni. Conform leg.93/2019 poate solicita prelungirea contractului individaul de munca pana la varsta de 65 ani? Deci intre varsta ei de pensionare si varsta standard sunt mai mult de 3 ani. Respectivul contract individaul poate fi prelungit numai de 3 ori cu acordul angajatorului chiar daca pana la 65 ani este o perioada mai mare de 3 ani. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:51, 14 Octombrie 2019
art.56 alin.1 lit.c C.mun. are o exceptie ... c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepțional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.

Pe cale de interpretare, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, c.i.m. va inceta de drept la data cand implineste vârsta de 65 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare mony47bz mony47bz un salariat - bărbat, mai are dreptul de a continua activitatea ca angajat dacă îndeplineste condițiile de pensionare la limită de vârstă, respectiv 65 ... (vezi toată discuția)
Cand ai dreptul sa iesi la pensie trebuie incheiat contractul de munca? ganeacristi ganeacristi Buna, cand ai dreptul sa iesi la pensie trebuie incheiat contractul de munca? Sau poate merge in continuare pana il inchei personal? (vezi toată discuția)
Decizie de pensionare suciugeorgeta suciugeorgeta Buna ziua ....am o salariata din 2012 care mi-a a dus decizia de pensionare azi,15.10.2019 dar a iesit la pensie cu data de 08.07.2019.Ce trebuie eu ca ... (vezi toată discuția)