avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie dupa deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie dupa deces

Buna seara,
Mama mea a murit anul trecut. Anul acesta in oct or fi iesit la pensie.
Tata imi spune ca trebuie sa ii scoatem vechimea in munca pentru ca sa ii facem pensie. Eu din cate stiu s-au incheiat socotelile cu munca cu pensia, mama e moarta. Ma puteti ajuta cu informatii in acest sens?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: anacronic , utilizator 14:02, 16 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru mama nu se mai poate obtine pensie.
Se poate obtine doar pensie de urmas.
Ok. Și pentru pensia de urmaș cine este indrepttait sa umble după acte? Menționez ca eu și fratele meu suntem majori și muncim. Tata este pensionar.
Ma gandesc ca asa cum am fost respinși pe la alte instituții pe motiv ca ne trebuie moștenirea ca să putem obține informatii, asa vom păți și pe la fostele locuri de munca și casă de pensii. Exista undeva o procedura? Exista niște condiții, gen dacă tata, pensionar deja, trebuie sa aibă o pensie încadrată în niște limite?

Carp Mircea a scris:

Pentru mama nu se mai poate obtine pensie.
Se poate obtine doar pensie de urmas.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2019
anacronic, utilizator
acest răspuns util
Tata are dreptul sa aleaga:
-Pensia proprie
-Pensia de urmas de 50% din cea a sustinatorului(mamei.
Documente:
H.G.257/2011
Art.76
c) pentru pensia de urmaș:
– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 8);
– actele menționate la lit. a), pentru cazurile în care susținătorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
– actele de stare civilă ale urmașilor și ale reprezentantului legal, după caz (original și copie);
– decizia medicală asupra capacității de muncă (original);
– decizia de pensie/talon de plată a pensiilor, pentru cazurile în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
– adeverința de studii, în cazul urmașilor copii în vârstă de peste 16 ani (original);
– actul doveditor al cauzei decesului, cu excepția situațiilor în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
– copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
– copie BP2 și copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, vechimea în serviciu, respectiv veniturile realizate lunar, necesare determinării stagiului de cotizare și punctajului lunar, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pot fi dovedite cu adeverințe eliberate, potrivit legii, în temeiul statelor de plată sau al altor documente doveditoare aflate în păstrarea structurilor militare/deținătoare de fonduri de arhivă.

Lista de documente se poate cere si de la casa locala.
Deci tata trebuie sa aleagă între pensia lui și cât i se cuvine din pensia mamei? Sau le alege pe amândouă?
Mulțumesc pentru răspunsuri.
acest răspuns util
Azi în octombrie-2019 nu poate cumula 2 pensii.trebuie sa aleagă, ori pensia lui de drept, ori pensia de urmaș după soția decedata.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmaȘ AndreaMarcht AndreaMarcht Mama mea a decedat anul trecut ( nu din cauza unei boli profesionale ), iar eu, din câte am înțeles, pot obține pensie de urmaș după ea. Întrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas handsu handsu Unde se depun actele pentru obtinerea pensiei de urmas pentru copii sub 16 ani si care sunt acelea ? (vezi toată discuția)
Mama poate beneficia de pensie de urmas? Corina s Corina s Mama născută in 04.02.1954 iar tatăl decedat in 16.01.2008. (vezi toată discuția)