avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sunt legale două autorizații de construire ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sunt legale două autorizații de construire împrejmuire, una pe limita de hotar și alta la 12 cm, pe terenul vecinului?

M-am judecat cu un vecin pana acum trei ani pentru tulburare de posesie, construire fara autorizare de cotete si gard de beton si zidarie pe terenul meu. Am castigat, am pus in aplicare sentinta cu executor. Am demolat pe cheltuiala vecinului. Executorul a marcat limitele de hotar.

Am obtinult autorizatie de constuctie de la Urbanismul Primariei, cu proiect de arhitectura. Constructie usoara cu fundatie de beton , stalpi rectangulari, panouri bordurate placate cu panouri de policarbonat. Am executat lucrarea cu firma pe cheltuiala mea fara a cere jumatatea acestora pe motiv ca este si a lui si o poate afecta.

In august a.c. ma trezesc ca vecinul construieste de zor. A turnant o fundatie grea de beton direct pe pamant, a plantat stalpi de beton si a edificat intre ei un zid de caramida de cam 2 m inaltime.
A acoperit totul cu azbociment asa cum erau inaonte cotetele demolate. La o distanta de 12 cm de limita de hotar, adica de imprejmuirea mea autorizata si construita. Pe terenul lui.

Am reclamat in scris serv. Urbanism care mi-a raspuns ca: art 612 CV nu se aplica constructiilor imprejmuiri. Ca se aplica numai construirii de imobile(case).
La fel si prevederile legii 50 /1991 cu modificari nu se aplica in acest caz. Ca se pot edifica garduri la o distanta mult mai mica, unul langa altul fara acordul notarial al vecinilor intrucat vecinul are dreptul constitutional la ,, intimitate’’.

Adaug ca Insp.Teritorial in Constructii mi-a dat raspuns ca lucrarea este ilegala si ca trebuie actionat in contencios pentru anularea ei.

Este sau nu legal ca sa existe doua imprejmuiri autorizate? Una pe limita de hotar desemnata de instanta si marcata de executor ( a mea) si alta la 12 cm pe terenul vecinului tot autorizata.

A cui este palma de teren dinte cele doua constructii care in cadastru apar cu o delimitare clara pe o limita imaginara desemnata de instanta de judecata prin expertiza topo realizata judiciar?

Care poate fi calea de atac? Contenciosul pentru ca am epuizat procedura preliminara si sunt in termen, sau calea civila pe art 612 si legea 50? Sau amandoua consecutiv?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mircea Razvan , utilizator 07:37, 21 Octombrie 2019
La o distanta de 12 cm de limita de hotar, adica de imprejmuirea mea autorizata si construita. Pe terenul lui.

A cui este palma de teren dinte cele doua constructii

mie imi pare clar ca e a lui si constructia e pe terenul lui. Nu inteleg, a construit fara autorizatie sau cu autorizatie ? Care e nemultumirea dvs, ca a construit ceva in curtea lui fara autorizatie sau ca a facut alt gard pe terenul lui ?
Adaug ca Insp.Teritorial in Constructii mi-a dat raspuns ca lucrarea este ilegala si ca trebuie actionat in contencios pentru anularea ei.

Actionati cum v-au zis.
S-au emis doua autorizatii. El are din luna mai a.c. si a construit pe terenul lui un zid de peste 2 m care e incastrat in peretele comun al casei si in temelia comuna a casei. In luna august. Casa a fost una singura. Prin vanzarea catre el a unui apartament a devenit un condominiu, are parti comune:temelia, zidul perimetral, zidurile interioare despartitoare, podul, acoperisul. Palma de pamant dintre acest zid si demilitarea autorizata mie pe limita de proprietate (teren iesit din indiviziune) se aduna gunoaie:frunze, resturi din tencuiala lui, la iarna va fi zapada si gheata ce vin catre terenul meu, vor infiltra temelia cu apa. Acel petec de 12 cm dintre garduri e al lui si nu are cum sa il curete, decat daca eu ii dau acces in curte. Deci ma incomodeaza. Pericliteaza imobilul in ansamblu. Intrebarea mea e simpla: acel zid zis imprejmuire este sau nu o constructie? Dpdv legal se incadreaza in planul de urbanism, art 612 CV, legea 50/1991 care precizeaza ca nu se autorizeaza o constructie decat la minim 60 de cm distanta de limita de proprietate ( cum este a mea) sau la mai putin cu acord notarial al vecinului? Sau este cum zice urbanismul, o imprejmuire ce nu se incadreaza la aceste legi si care se autoriza nefiind perete de casa in scop de ii crea lui ,,intimitate''.!? NB policarbonatul de pe gardul meu este total netransparent.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca cei de la urbanism au eliberat autorizatie si cei de la inspectorat zic ca nu e legal sa aiba, clar ca se va transa problema in instanta.
Art. 561

Dreptul de îngrădire

Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Omul are dreptul sa construiasaca ce vrea pe terenul sau daca primeste autorizatie. Atentie cu picatura de apa - adica daca apa de pe casa vecinului se scurge cumva la dumneavoastra atunci e o problema. Vecinii mei au construit gardul lipit de al meu si inalt de 2,5 m. Mi-au luat toata lumina si nu am putut face nimic. Intre garduri s-a facut crescatorie de sobolani si soareci, deci trebuie rezolvat rapid inainte de a se face.
dincolo de faptul ca esenta problemei e o neintelegere mai veche dintre vecini, care acum se sicaneaza:
- in legea 50, anexa 2 sunt definite clar imprejmuirile, precum si constructiile.
- Inspectoratul va va sustine in demersul dvs contencios sau si-a dat doar un functionar cu parerea?
personal, cred ca e bine sa va reglati conturile. amiabil. contrar, nu veti termina niciodata
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
adriandimitriu, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot fi emise doua autorizatii de urbanism pe aceeasi linie de hotar intre vecini? Mircea Razvan Mircea Razvan M-am judecat in instanta civila cu vecinul. Revendicare teren acaparat, demolare de constructii si de imprejmuire neautorizate. Instanta a decis sa mi se ... (vezi toată discuția)
Este gardul o constructie? se supune condului civil art 612? Mircea Razvan Mircea Razvan M-am judecat cu un vecin ca construire fara autorizatie pe proprietatea mea. Am pus in executare sentinta definitiva cu executor. S-au delimitat proprietati ... (vezi toată discuția)
Proiect de demolare Mircea Razvan Mircea Razvan Buna ziua. Am castigat definitiv un proces civil in care sunt abilitat sa demolez constructiile de beton si zidarie pe schelet metalic ( foste cotete ) ... (vezi toată discuția)