avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Urgent - taxa de timbru partaj mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Urgent - taxa de timbru partaj mediator

Buna ziua,
Am nevoie de un raspuns urgent, pana nu expira cele 10 zile pt plata taxei de timbru. Am semnat acord comun de divort si partaj la mediator. Eu voi ramane cu apartamentul achizitionat impreuna, iar lui ii dau in schimb un apartament dobandit de mine inaintea casatoriei. Dosarul a ajuns la instanta si am primit citatie pt plata in termen de 10 zile a taxei judiciare de timbru pt apartamentul comun, in schimb nicio mentiune despre apartamentul pe care i-l dau lui cu titlu de sulta. Pt acela nu se plateste taxa de timbru? Nu intra in masa partajabila? Daca nu, nu se plateste nimic pt transferul de proprietate? Cum se calculeaza taxa de timbru? Sotul nu vrea sa plateasca pt ca nu este mentionat in citatie si apartamentul pe care i-l las lui si nu are incredere. Pt el asta echivaleaza cu ramanerea pe drumuri, desi ii explic ca am semnat ca ii dau apartamentul si ca instanta e cea care decide pt ce se plateste taxa. Ce argumente juridice ii pot aduce ca sa plateasca? Multumesc anticipat pt raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator 07:02, 21 Octombrie 2019
Bună dimineața. Se plătește taxa de timbru pentru ambele imobile, taxa se calculează în funcție de valoarea înscrisă în certificatul fiscal pentru fiecare imobil, din care se scade jumătate, conform legii taxelor de timbru,( Art. 11,,alin.1, lit. a din OUG 80/2013) , ca o facilitate pentru că ați încheiat un acord de mediere. Astfel, adunați cele două sume înscrise în certificatul fiscal și înmulțiți cu 3%. Din cei 3% scădeți 50%. și aceasta este taxa care trebuie plătită. Spre exemplu: 100.000 +100.000= 200.000 X 3%= 6000-50%=3000.
Buna ziua. Au calculat 2.5% (50% din 5% × suma). Privitor la apartamentul pe care i-l ofer, el nu face parte din masa partajabila si stiam ca se timbreaza doar masa partajabila. Poate ca asa a considerat instanta? Oricum, banuiesc ca tb sa ne conformam citatiei si sa platim atat cat a decis instanta si vom vedea pe urma.

Ana Cristina Margu Birou de mediator a scris:

Bună dimineața. Se plătește taxa de timbru pentru ambele imobile, taxa se calculează în funcție de valoarea înscrisă în certificatul fiscal pentru fiecare imobil, din care se scade jumătate, conform legii taxelor de timbru,( Art. 11,,alin.1, lit. a din OUG 80/2013) , ca o facilitate pentru că ați încheiat un acord de mediere. Astfel, adunați cele două sume înscrise în certificatul fiscal și înmulțiți cu 3%. Din cei 3% scădeți 50%. și aceasta este taxa care trebuie plătită. Spre exemplu: 100.000 +100.000= 200.000 X 3%= 6000-50%=3000.

Da, am citit în grabă și nu am observat că aveți un imobil bun propriu pe care îl oferiți soțului. Oricum, taxa a fost calculată tot în funcție de prevederile din legea taxelor de timbru. Aveți mai jos niște repere.
Art. 3 – (1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:

a) până la valoarea de 500 lei – 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
b) între 501 lei şi 5.000 lei – 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei – 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei – 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
e) între 50.001 lei şi 250.000 lei – 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei – 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.

Art. 11 – (1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:

a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere – 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
Soțul nu este menționat din simplul motiv că instanțele acordă părților acordurilor de mediere calitatea de reclamant și pârât, ceea ce este incorect. Presupun că dvs. v-a acordat calitatea de reclamant și de aceea poate ați fost citată să achitați taxa. Ceea nu înseamnă că domnul nu trebuie să achite nimic. O achitați împreună dacă dorește să duceți treaba asta la bun sfârșit. Hotărârea ce se va pronunța va fi titlu executoriu și deci dânsul va putea să-și înscrie dreptul de proprietate asupra apartamentului cedat de dvs.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa partaj maria1999 maria1999 cand trebuie platita taxa pt un partaj? in momentul depuneri cereri la judecatorie? si daca suma care o poti demonstra e mai mica decat ce ai cerut tu? ramai ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru pentru daune morale jidanu77 jidanu77 Vreau să ştiu dacă pentru daune morale pentru fapte ilicite se plăteşte taxa de timbru judiciar.Dacă da, cum se stabileşte sau în funcţie de ce se ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru louisfigo louisfigo Buna ziua! As dori sa stiu care este taxa de timbru pentru o despagubire de 140.000 de euro intr-un proces civil pentru tulburare de posesie. Multumesc! (vezi toată discuția)