avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contractul de Mandat al unui cenzor de Asociație de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contractul de Mandat al unui cenzor de Asociație de Proprietari nu a fost votat în Adunarea Generală. Este acela un contract nul (ilegal) ?

Cum se procedează în cazul în care un cenzor nu are Contractul de Mandat votat în Adunarea Generală, conform Legii 196/2018 (de fapt, acolo se votează și Contractul de Mandat, dar și cuantumul indemnizației lunare) - i se poate rezilia Contractul de Mandat ilegal întocmit, fără aprobarea proprietarilor prin votul dat în Adunarea Generală ?
Vedeți ce spune Legea nr. 196/2018, art. 53. - Adunarea Generală a proprietarilor MEMBRI ai Asociației de Proprietari are următoarele atribuții:
a) alege și revocă din funcție președintele, ceilalți membri ai Comitetului Executiv și CENZORUL.
Art. 60, alin. (8) - Cenzorul angajat al Asociației de Proprietari ESTE REMUNERAT PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
* NOTĂ: Noi o plătim degeaba pe cenzoră, care are un rol decorativ și nu-i controlează niciodată pe cei care conduc ilegal asociația, să știm toți proprietarii dacă acești conducători respectă toate articolele din Legea 196/2018.
* CITEZ DIN LEGEA NR. 196/2018 PARAGRAFELE ÎNCĂLCATE DE CENZORĂ, CARE AR TREBUI DEMISĂ URGENT, DEOARECE ÎȘI ÎNCALCĂ OBLIGAȚIILE, AVÂND DOAR UN ROL DECORATIV, NU DE CONTROL FINANCIAR-CONTABIL ȘI JURIDIC:
Art. 59. - (1) CENZORII SUNT PERSOANELE MANDATATE DE ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI SĂ URMĂREASCĂ APLICAREA PREVEDERILOR LEGII NR. 196/2018 DE CĂTRE ORGANELE DE CONDUCERE ALE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ȘI SĂ VERIFICE EXECUȚIA BUGETULUI DE VENITURI ȘI CHELTUIELI ANUAL CONFORM PREVEDERILOR LEGALE ÎN VIGOARE.
Art. 60. Alin. (6) - Rapoartele de verificare a gestiunii Asociației de Proprietari SE ÎNTOCMESC DE CĂTRE CENZOR TRIMESTRIAL ŞI SE PREZINTĂ COMITETULUI EXECUTIV în cadrul ședințelor Comitetului Executiv, pentru luare de măsuri în cazul în care se constată nereguli financiar-contabile, ȘI ANUAL, ÎN CADRUL ADUNĂRILOR GENERALE.
(7) ÎN CAZUL CONSTATĂRII UNOR NEREGULI ÎN GESTIUNEA FINANCIAR-CONTABILĂ A ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI SAU REFERITOARE LA NERESPECTAREA PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI ÎN CAZUL HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE SAU COMITETULUI EXECUTIV, CENZORUL ÎNŞTIINŢEAZĂ PROPRIETARII PRIN AFIŞARE LA AVIZIERUL ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI, ÎN TERMEN DE CEL MULT 5 ZILE DE LA CONSTATARE.
(8) Cenzorul angajat al Asociației de Proprietari ESTE REMUNERAT PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
(9) PENTRU NE-ÎNDEPLINIREA ATRIBUȚIILOR CE ÎI REVIN, CENZORUL RĂSPUNDE PERSONAL SAU ÎN SOLIDAR PENTRU PREJUDICIILE CAUZATE DIN VINA LUI ASOCIAȚIEI ȘI/SAU PROPRIETARILOR.
Art. 61. - Cenzorul Asociației de Proprietari are, în principal, URMĂTOARELE ATRIBUȚII (OBLIGAȚII):
a) URMĂREŞTE APLICAREA PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI DE CĂTRE ORGANELE DE CONDUCERE ALE ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI;
b) verifică gestiunea financiar-contabilă;
c) VERIFICĂ LUNAR EXECUŢIA BUGETULUI DE VENITURI ŞI CHELTUIELI conform documentelor, registrelor şi situaţiei soldurilor elementelor de activ şi pasiv întocmite de către administrator;
d) CEL PUŢIN O DATĂ PE AN ÎNTOCMEŞTE ŞI PREZINTĂ ADUNĂRII GENERALE RAPOARTE ASUPRA ACTIVITĂŢII SALE ŞI ASUPRA GESTIUNII ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI, propunând măsuri;
e) EXECUTĂ CONTROALE INOPINATE, împreună cu 2 membri ai Comitetului Executiv pentru verificarea contabilității şi a activităţii de casierie, şi CONSEMNEAZĂ REZULTATELE CONTROALELOR ÎN REGISTRUL UNIC DE PROCESE-VERBALE AL ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI;
f) PARTICIPĂ LA ADUNĂRILE GENERALE ALE ASOCIAȚIEI ȘI LA ȘEDINȚELE COMITETULUI EXECUTIV, ASIGURÂND LEGALITATEA DESFĂȘURĂRII ACESTORA.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 14:45, 23 Octombrie 2019
Baza Topicului meu este Art. 60. Alin. (8) Cenzorul angajat al Asociației de Proprietari ESTE REMUNERAT PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
(9) PENTRU NE-ÎNDEPLINIREA ATRIBUȚIILOR CE ÎI REVIN, CENZORUL RĂSPUNDE PERSONAL SAU ÎN SOLIDAR PENTRU PREJUDICIILE CAUZATE DIN VINA LUI ASOCIAȚIEI ȘI/SAU PROPRIETARILOR.
Dacă un cenzor n-a fost ales și votat în Adunarea Generală, acesta are contractul atins de Nulitate Absolută.
Art. 53. - Adunarea Generală a PROPRIETARILOR MEMBRI ai Asociației de Proprietari are următoarele ATRIBUȚII:
a) ALEGE ȘI REVOCĂ DIN FUNCȚIE președintele, membrii Comitetului Executiv și cenzorul;
d) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ BUGETUL DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
e) adoptă hotărâri privind executarea lucrărilor de întreținere, REPARAȚII, modernizare, consolidare și reabilitare termică și eficiență energetică a Condominiului;
g) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA FONDULUI ANUAL DE SALARII ȘI INDEMNIZAȚII;
h) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA CUANTUMULUI INDEMNIZAȚIILOR, precum și asupra NUMĂRULUI ȘI FUNCȚIILOR PERSONALULUI ÎNCADRAT CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ SAU CU CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (...), dar și asupra VALORII și a modalităților de contractare, ÎN LIMITA BUGETULUI DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
i) STABILEȘTE MODALITĂȚILE ȘI TRANȘELE DE PLATĂ A CONTRIBUȚIILOR FIECĂRUI PROPRIETAR, PENTRU FIECARE DINTRE CATEGORIILE DE CHELTUIELI, conform reglementărilor în vigoare;
j) STABILEȘTE SISTEMUL DE PENALIZĂRI pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile Asociației de Proprietari, conform prevederilor legale în vigoare;
k) mandatează președintele și Comitetul Executiv pentru ANGAJAREA ȘI ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A ADMINISTRATORULUI, CENZORULUI sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării şi bunei funcționări a CONDOMINIULUI;
m) exercită alte atribuții care i-au fost conferite prin Statut, prin Acordul de Asociere sau PRIN VOTUL PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAȚIEI.


flory_mr a scris:



Dacă un cenzor n-a fost ales și votat în Adunarea Generală, acesta are contractul atins de Nulitate Absolută.

Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotarasete angajarea unui cenzor intern sau extern
Alegeerea cenzorului in adunarea generala presupune ca este rezultatului votului participantilor
Sunt aspecte distincte temeinicia alegerii cenzorului si cum inteklege acesta sa isi exercite atributiile
cenzorul detine obligatii legal prevazute in legislatia in domeniu,in contractul de mandat si in fisa postului
Daca cenzorul nu isi exercita cu respect si cu buna credinta atributiile functiei,angajatorul
=asociatia de proprietari poate dispune succesiv diferite masuri care pot ajunge pana la incetarea raportului juridic de munca
ynocentta a scris:



flory_mr a scris:



Dacă un cenzor n-a fost ales și votat în Adunarea Generală, acesta are contractul atins de Nulitate Absolută.

Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotarasete angajarea unui cenzor intern sau extern.
Sunt aspecte distincte temeinicia alegerii cenzorului si cum inteklege acesta sa isi exercite atributiile
Cenzorul detine obligatii legal prevazute in legislatia in domeniu,in contractul de mandat si în fisa postului
Daca cenzorul nu isi exercita cu respect si cu buna credinta atributiile functiei,angajatorul
=asociatia de proprietari poate dispune succesiv diferite măsuri care pot ajunge pana la încetarea raportului juridic de munca.

Articolele 59-61 din Legea n. 196/2018 arată explicit că un cenzor este primul ORGAN DE CONTROL al respectării legalității de către șefii Asociației și de către administrator (inspectorii primăriei și apoi Instanțele sunt următoarele Organe de Control al legalității dintr-o Asociație), numai că și la Asociația noastră, și la alte Asociații, cenzorul nu-și respectă deloc atribuțiile, acesta fiind subordonat conducerii Asociației, care, culmea, ar trebui controlată de către cenzor, acesta fiind deasupra tuturor, acționând aproape ca o Instanță de Judecată.
Este evident că acest cenzor, slugă a președintelui, își încalcă grav atribuțiile dacă nu constată abuzurile și ilegalitățile și dacă nu l afișează la Aviziere, pentru ca proprietarii să fie informați că au niște „șefi” ilegaliști și abuzivi, încălcând legislația en-gros, în favoarea și pentru buzunarul lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Listele de plată sunt ilegal calculate dacă nu au la bază hotărâri ale adunărilor generale anuale, convocate conform legii nr. 196/2018, art. 47, 48 și 53 ! flory_mr flory_mr Am găsit pe Internet un articol extrem de explicit care arată obligațiile unui administrator de Condominiu, în care aproape la fiecare articol se arată ... (vezi toată discuția)
Presedintele asociației de proprietari poate fi și administrator? Mainerici  Ctin Mainerici Ctin In cadrul unei asociatii presedintele poate îndeplini si functia de administrator? ÎN SITUAȚIE IN CARE UN PRESEDINTE ISI DA DEMISIA, nu există comitet ... (vezi toată discuția)
Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)