V-aş ruga, daca aveţi amabilitate, să-mi răspundeţi la câteva întrebari.
- dacă îmi dau demisia după 16 ani vechime neîntreruptă de secretar şcoală, există o posibilitate de a beneficia de şomaj? (suntem 2 secretare, postul meu nu mai are viabilitate mare si am decis să renunţ)
- Se poate încheia o convenţie cu D.M.P.S, să platesc o lună din mână şi apoi să pot beneficia de şomaj?
- Numărul zilelor de preaviz înaintea demisiei - este de 20 zile din Codul muncii, sau de 10 zile- cel prevăzut în Contractul colectiv de munca din învăţământul preuniversitar/2019?
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.
Adina
1. Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.
2. Legea 76/2002
art. 20
(1) Se pot asigura facultativ în sistemul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociați;
b) persoane fizice autorizate, întreprinzători persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum și membrii întreprinderilor familiale;
c) cetățeni români care lucrează în străinătate, conform legii, și care nu se regăsesc în situația prevăzută la art. 19 lit. h); d) alte persoane care realizează venituri din activități desfășurate potrivit legii și care nu se regăsesc în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-c).
...
art. 22
(1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru șomaj cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, dacă au cel puțin vârsta de 18 ani și sunt asigurate în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
3. Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar, înregistrat la M.M.J.S.-D.D.S. sub nr. 435 din data de 17.04.2019
Art. 81
(1) Salariații au dreptul de a demisiona, notificând în scris unitatea/instituția despre această situație, fără a fi obligați să-și motiveze demisia. Contractul individual de muncă încetează de la data împlinirii termenului de preaviz de 10 zile calendaristice, pentru salariații cu funcții de execuție și respectiv 20 de zile calendaristice, pentru salariații cu funcții de conducere.
.....
Vă mulţumesc, însă, ma scuzati, nu prea am înţeles....
Scoala nu ma poate trimite la şomaj, ca sa nu piardă un post, mi s-a spus să aleg alta varianta, daca e opţtiunea mea să plec. Însa, întrebam, dacă Legea 76/2002, art. 20 al d), pe care mi le-aţi subliniat, mă ajută. Pot să închei o convenţie/contract, sau cum s-o numi, cu DMPS, să plătesc din mană o perioadă, apoi să pot beneficia de şomaj?
Vă muţumesc anticipat
Adina