E bine sa dati o declaratie de acceptare a mostenirii in primele 6 luni de la decesul persoanei.
Aceasta daca nu aveti bani pentru dezbaterea succesiunii la instanta sau la notar.
Va pune la adapost de multe probleme daca ceilalti comostenitori au ganduri rele fata de dvs.
Buna ziua. Termenu l de optiune succesorala este de 6 luni de la decesul lui de cujus( defunctul) . Daca depasiti acest termen, puteti si ulterior acestui termen sa procedati la dezbaterea succesiunii insa, ar fi necesar ca intre timp sa faceti unele acte de acceptare tacita a succesiunii , cum ar de exemplu plata impoztului, acte de administrare, etc.
Vedti art. 700 Cod civil.
dezbaterea succesiunii este imprescriptibila, nefiind supusa vreunui termen .
important este sa va exprimati optiunea succesorala, in termenul legal de 6 luni de la decesul defunctului .
Va multumesc, dar din pacate, neavind bani nu am scos decit un certificat de mostenitor de la notariat care consfinteste ca sintem doar mostenitori (300ron).
Cineva ne-a spus ca daca trece 2 ani trebuie sa platim suplimentar.
Va multumesc
Asa este , cum vi s-a spus. Daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, nu se datoreaza impozit.
Succesiune
nmtcatalina
Tatal meu a murit in luna iulie 2009. Mostenitori suntem mama, fratele si eu.
Nu vrem sa facem succesiunea.
Suntem obligati prin lege? Ce se poate intampla ... (vezi toată discuția)