avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzarea unei parti comune a unei locuinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzarea unei parti comune a unei locuinte

buna ziua
Am si eu o intrebare sau mai bine zis sa zic pe scurt cum sta treaba:
Tatal meu a primit o mostenire dintr-o casa nationalizata, pe actele careia era trecuta si o a 2-a persoana ca coproprietar. Coproprietarul poate sa vanda partea de casa fara aceptul tatalui meu?( cica ar fi facut deja asta printr-un act de vanzare-cumparare) Mentionez ca noul coproprietar mi-a fluturat prin fata un act notarial, dar fara a-mi inmana o copie sau a ma lasa sa -l citesc.Nu ar fi trebuit sa-mi dea posibilitatea de a-i cumpara partea?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:41, 3 Decembrie 2009
Nu putea sa vanda decat in conditiile in care ar fi fost iesit din indiviziune, situatie in care stia in mod clar si neechivoc care parte din casa este a lui.
mai nou noul proprietar ( vecin fiind cu casa lipita) si-a spart peretele si a intrat intr-o camera, pe care si-a insusit-o. ce pot face in acest caz ca sa capat intreaga locuinta?
Buna ziua,
Pentru a putea vinde partea lui , tatal dvs trebuie sa iasa din indiviziune .
Dreptul de preemtiune activeaza .
buna ziua
Am si eu o intrebare sau mai bine zis sa zic pe scurt cum sta treaba:
Tatal meu a primit o mostenire dintr-o casa nationalizata, pe actele careia era trecuta si o a 2-a persoana ca coproprietar. Coproprietarul poate sa vanda partea de casa fara aceptul tatalui meu?( cica ar fi facut deja asta printr-un act de vanzare-cumparare) Mentionez ca noul coproprietar mi-a fluturat prin fata un act notarial, dar fara a-mi inmana o copie sau a ma lasa sa -l citesc.Nu ar fi trebuit sa-mi dea posibilitatea de a-i cumpara partea?

Cata vreme e individualizata cota parte din dreptul de proprietate asupra bunurilor care compun masa succesorala , prin dezbaterea mostenirii, unul dintre erezi poate instraina , dupa cum doreste , aceasta cota parte , chiar fara a se fi sistat starea de indiviziune.

Ramane ca si dobanditorul sa doreasca a achizitiona un bun indiviz.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
TamaraL a scris:

Buna ziua,
Pentru a putea vinde partea lui , tatal dvs trebuie sa iasa din indiviziune .
Dreptul de preemtiune activeaza .

Dubla aberatie!
In primul rand coproprietarul poate vinde chiar si fara a iesi din indiviziune!
In al doilea rand coproprietarul poate vinde oricui doreste , nu are obligatia sa faca oferta de vanzare celuilalt coproprietar!
Nu mai comentez interventia numitei tamaraL caci nu are sens!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum sa procedez sa-mi pastrez jumatatea rududoo rududoo Buna ziua, Impreuna cu fratele meu suntem mostenitorii unei case(din paianta)+ depeninta si curte ( aprox 25 ari) intravilan intr-o comuna din jud. Olt. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren yulianaz81 yulianaz81 Buna ziua ,am si eu o intrebare ,tatal meu are 2 fratii si un teren in Ialomita pe care doreste sa-l vanda problema cea mai mare este ca unul dintre fratii nu ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, 2 persoane au mostenit (prin certificat de mostenire) 1/2 dintr-un imobil + teren. Unul dintre ei a vandut partea sa, pentru vanzare nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)