avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renunțarea la exercitarea drepturilor părintești: ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renunțarea la exercitarea drepturilor părintești: cum poate fi obligat părintele nerezident să primească minorul cât timp celălalt e plecat la muncă în afara țării?

In urma divortului, cu hotarare judecatoreasca ca fiica sa aiba domiciliul la mama si custodie comuna, tatal nu respecta programul de vizita, desi el l-a cerut, iar pensiile le trimite sporadic, acesta fiind navigator. Mentionez ca fiica este deatul de mare, are 16 ani. Mama s-a indatorat in urma partajului survenit ulterior si vrea sa plece la munca inafara tarii. Mama doreste sa-i acorde tatalui in totalitate exercitarea drepturilor parintesti, ca fiica sa fie sub supravegherea lui cat mama este plecata. Mentionez ca tatal nu doreste sa-si primeasca fiica, invocand lipsa spatiului, iar adolescenta doreste sa locuiasca singura in apartamentul mamei! Cum poate fi gestionata aceasta situatie, din punct de vedere legal, tatal sa-si primeasca fiica, iar mama sa nu-si "paraseasca" copilul, si este dispusa sa trimita pensie pentru ingrijirea acestuia.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:30, 1 Noiembrie 2019
~ Conținut șters la cerere ~
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Executați tatăl pentru pensia de întreținere și astfel poate mama nu va fi nevoita sa plece.
Mi se pare foarte urat ca niciunul dintre părinți nu dorește sa îngrijească copila de 16 ani. Ce se întâmplă acum reprezinta o trauma imensa pentru ea. Niciunul dintre părinți nu o dorește.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate renunta legal la exercitiul drepturilor parintesti.

Ambii parinti exercita in comun autoritatea parinteasca. Niciunul dintre parinti nu se afla in vreo imposibilitate obiectiva de a avea grija de minora. Sunt obligatii atat legale cat si morale. Sunt raspunderi legale in cazul in care se intampla ceva cu minora.

Mama poate dlega exercitarea autoritatii parintesti, dar nu o vad ca o solutie in interesul copilului care trebuie sa primeze in toate aceste decizii.

Oare ce isi doresti minora mai mult : banii castigati in strainatate sau prezenta unui parinte alaturi ?Oare ce este mai important pt un parinte: banii sau copilul sau ?
Au fost multe cazurile în care la mediator părțile au decis exercitarea custodiei de către unul dintre părinți iar instantele au consfințit înțelegerea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca tatal e navigator, nu prea are cum lua copilul la el, plus ca nici nu vrea>
Nu are cine sa vina sa stea cu copilul la el acasa ? o bunica, ceva ?
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie unica minor,rog sfat piston85 piston85 O prietena s-a indragostit copilareste de o persoana care a lasat-o gravida si ulterior a fost arestat. Dupa 2 ani a fost eliberat,iar dupa 2 luni arestat din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord ... Andreea1816 Andreea1816 Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord sa îmi predea custodia ei,oare voi putea pleca cu fiica mea fara acordul lui? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Custodie copil Mariamoise2015 Mariamoise2015 Buna ziua...sunt mama unui minor de 1an si 5 luni ..sunt in concubinaj cu tatal copilului el fiind trecut pe numele lui! Au aparut certuri si neintelegeri ... (vezi toată discuția)