avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Asistenta si protectia copilului, custodia copiilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Asistenta si protectia copilului, custodia copiilor minori

Buna ziua!
O minora de 16 ani are nevoie de un sfat si bineinteles de ajutor.Parintii ei au divortat de curand(in septembrie,cred ca s-a pronuntat divortul)si ea impreuna cu fratele ei de 9 ani au fost incredintati mamei.Divortul a fost intentat de tatal care a cunoscut o alta femeie la care s-a mutat .Problema este ca mama copiilor are cred o problema psihica.Ii bate ,iar fetei i-a cerut sa aleaga intre a renunta la prietenul ei sau a pleca de acasa.I-a cerut fetei sa dea declaratie ca vrea sa o ia tatal in custodie,insa aceasta nu a vrut.Atunci a amenintat-o ca a fost la tribunal (mama)si a dat declaratie sa treaca in custodia tatalui care are servici in strainatate si in cea mai mare parte a timpului este plecat din tara si mai este si consumator de bauturi alcoolice.
Orice esec in viata mamei, aceasta il considera din vina copiilor.Cred ca este si geloasa pe fata ei ca are un prieten cu care se intelege foarte bine.Fata a ales varianta sa plece din casa, asa cum i-a cerut mama ei, insa unde sa se duca...este minora...Fata se impaca bine cu bunica din partea tatalui...ar putea sa locuiasac la ea?Ce poate sa faca si cum sa procedeze in aceasta situatie?Sa mearga la directia de asistenta si protectie a copilului, ce o puteti sfatui?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 16:11, 2 Decembrie 2009
Ar fi ideal sa mearga la protectie si sa intrebe care ar fi demersurile ca sa-si schimbe domiciliul legal si/sau incredintarea catre mama.
POate catre bunica, daca aceasta e de acord.
da, este bine sa apeleze la DPC sau la Autoritatea Tutelara (serviciu din cadrul primariei)E bine sa nu paraseasca locuinta inainte de a avea siguranta locuintei si nici intr-un caz sa nu aleaga sa locuiasca cu prietenul, indiferent cat ar fi "dragostea" de mare...:rolleyes: De prea multe ori o astfel de alegere te face sa ajungi pe strada.
Minora ar trebui sa ceara ajutorul autoritatii tutelare din cadrul primariei....sa prezinte situatia in care se afla si sa mentioneze ca doreste sa locuiasca cu bunica paterna. Daca se dovedeste ca caracterul mamei dauneaza dezvoltarii fizice si intelectuale a minorilor aceasta poate sa fie chiar decazuta din drepturile parintesti.
Nu este indicat ca momentan sa se mute cu prietenul ei, oricat de mare ar fi dragostea intre ei....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reincredintarea minorei de 14 ani spre tata eceamihaela eceamihaela fata a fost incredintata mamei la varsta de 2 ani dupa divort . mama a plecat de 9 ani sa lucreze in strainatate si vine o data pe an acasa iar fata a fost in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil ionelazibi_94 ionelazibi_94 doresc si eu ceva lamuriri pentru un caz.dupa divort sora mea a primit custodia fetei sale in varsta de 16 ani.la intentarea divortului de catre sot acesta a ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor fara procura ancaalbu2002 ancaalbu2002 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori. Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un ... (vezi toată discuția)