glcgsm a scris:
Astept cu interes si raspunsul unui specialist / avocat, care sa faca si trimitere la articolele de lege...
succes! pana atunci, completez:
pentru punctele 1) si 5), va citez din O 2/2001 (pe care exprimrea dvs. m-a convins ca o cunoasteti)
ART. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii
pentru punctul 4):
CAP. IV
Caile de atac
ART. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia
In cazul dvs., comunicarea clasica lipseste.
Solicitati in mod oficial un certificat de cazier fiscal, din care veti observa ca figurati cu amenda, aceasta avand valoare de comunicare (pe cat se poate in cazul abuzului ce vi s-a facut).
exclusiv pentru punctul 5), posibil aplicabil:
ART. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei
pentru 2) si 3), astept si eu raspunsul unui specialist / avocat.
____________
update 3.12.2009, pentru ca acum am mai mult timp la dispozitie, si pentru ca alte raspunsuri intarzie:
In primul rand, dvs. nu trebuie sa o convingeti pe functionara de nimic - odata intocmit procesul verbal si poate si unele acte de executare silita, singura cale prin care puteti obtine anularea lor (a pv si a dosarului de executare) este in instanta. Din pacate, acum nimeni altcineva decat instanta nu mai poate face asta, adica nici un functionar al primariei.
In al doilea rand, in probelma dvs. se contureaza doua aspecte distincte dpdv juridic, cum ziceam si mai devreme: 1. procesul verbal in sine, ce constata existenta unei contraventii in sarcina dvs., o descrie, individualizeaza sanctiunea si legea incalcata; teoretic, acesta este intocmit de un agent constatator, de obicei politia comunitara (in cazul tulburarii linistii publice), care este o structura a primariei 2. executarea silita a sanctiunii aplicate: teoretic, aceasta nu ar trebui sa se aplice decat dupa comunicarea respectivului pv, si dupa expirarea termenului de plangere impotriva pv (15 zile) sau, dupa caz, la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de respingere a plangerii contraventionale. Inainte de aceste momente, amenda respectiva nu are ce sa caute, in nici o evidenta ca fiind o datorie a dvs. In cazul dvs., executarea amenzii se face - teoretic - de catre directia fiscala a aceleiasi primarii.
Subliniez asta pentru ca, in functie de ce cale alegeti sa urmati, va veti indrepta impotriva unor structuri diferite.
Din pacate nu va pot indica temeiul legal pentru cele de mai sus - mi-ar lua mai mult timp, pe care nu il am.
In concluzie, primul lucru pe care il observ in problema dvs. este ca executarea amenzii s-a prescris (nota bene, asta nu face amenda nula de drept - pentru a aprecia nulitatea pv, este nevoie de analiza pv si a starii de fapt de atunci). Prescrierea amenzii inseamna, groso modo, ca, desi procesul verbal este valabil (nefiind anulat in instanta) si va ramane valabil si in viitor, amenda aplicata prin el nu se mai poate executa in mod legal niciodata.
Fiind vorba de un incident aparut in cursul executarii, solutia pe care o vad eu (ne-avocat, e drept) este o contestatie la executarea silita, in care veti invoca execptia prescriptiei extinctive a executarii amenzii, conform 2/2001, art. 14.
Fireste, este de munca la dovedirea faptului ca pv nu v-a fost comunicat in termen (mijloacele de proba depind de la caz la caz).
Contestatia la executare se face in baza legislatiei civile, art. 400 si urmatoarele din codul de procedura civila. Din pacate si aici exista unele teremene in care trebuie sa va incadrati cu actiunea, si analiza lor depinde de actele pe care le obtineti de la primaria respectiva.
Tot din pacate, se plateste si taxa de timbru.
O alta solutie este contestarea pv in sine, pe calea plangerii contraventionale, caz in care puteti obtine anularea lui (motivele de anulare par a fi multe in cazul dvs.). Pe durata judecarii plangerii, executarea silita a amenzii se suspenda de drept, in baza 2/2001, iar executarea ei silita in timpul plangerii in contra dispozitiilor legale este un abuz al respectivului/respectivilor functionari. In cazul in care veti castiga, nu se mai executa nimic.