avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Amenda tulburare liniste publica
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Amenda tulburare liniste publica

Buna ziua,

Indraznesc sa va deranjez cu urmatoarea problema, in speranta unei reactii rapide din partea specialistilor de pe acest forum. In vederea unei cat mai corecte intelegeri a starii de fapt, va prezint pe scurt situatia creata:

Un cetatean merge la inceput de an la Fisc, pentru a-si plati darile; este informat ca, pentru a face platile pe care le doreste, trebuie sa achite mai intai o amenda pentru tulburarea linistii publice, prezumptiva fapta avand teoretic loc cu circa 7 luni in urma. Cetateanul este stupefiat, neavand cunostinta despre o asemenea fapta/amenda. Functionara Fiscului ii arata o copie dupa un proces verbal semnat de un martor cum ca "asa si pe dincolo"; pe acesta este mentionat ca contravenientul nu a fost prezent la data/ora mentionate la locul savarsirii faptei (!)
Si acum intrebarile:
1) Presupusul contravenient nu a fost informat in termen de o luna, prin trimiterea copiei procesului verbal prin posta, cu confirmare de primire - rezulta ca fapta se prescrie: cum o convigi pe functionara ca tu nu trebuie sa achiti respectiva amenda ?
2) Are functionara fiscului obligatia sa arate un document teoretic semnat de tine care sa probeze ca ai fi fost informat la timp ?
3) Daca iti arata pana la urma un astfel de document avand un "X" sau semnatura postasului la "primitor", cum o convingi ca aia nu e semnatura ta ?
4) Daca nu exista un cadru legal clar care sa raspunda intrebarilor de mai sus, ce fel de contestatie si unde mai poti face daca legea spune ca aceasta trebuie depusa in max. 15 zile la organul constator ?
5) Este o astfel de asa-zisa amenda nula de drept (avand in vedere cele expuse).

Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

Cele bune,
glcgsm.:(

Cel mai recent răspuns: glcgsm , utilizator 13:22, 3 Decembrie 2009
1) nu fapta, ci executarea silita se prescrie.
2) teoretic da, practic nu stiu legea in baza careia sa o obligati.
3) as vrea si eu sa stiu...
4) contestatia se face ca in cazul oricaror alte plangeri contraventionale. Termenul de 15 zile curge de la comunicarea p-v. Daca functionara necredincioasa va poate face un fel de comunicare acum, de acum se numara cele 15 zile.
5) amenda nu stiu, dar executarea ei pare ca da!

Solutia pentru dvs. este fie plangerea contraventionala, fie contestatia la executarea silita, fie ambele.
Succes!

Multumesc pentru operativitate. Din pacate - desi s-a dorit a fi unul "la obiect" - raspunsul Dvs. este usor "neclar". Astept cu interes si raspunsul unui specialist / avocat, care sa faca si trimitere la articolele de lege...

Multumesc,
glcgsm a scris:

Astept cu interes si raspunsul unui specialist / avocat, care sa faca si trimitere la articolele de lege...

succes! pana atunci, completez:

pentru punctele 1) si 5), va citez din O 2/2001 (pe care exprimrea dvs. m-a convins ca o cunoasteti)
ART. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii

pentru punctul 4):
CAP. IV
Caile de atac
ART. 31
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia
In cazul dvs., comunicarea clasica lipseste.
Solicitati in mod oficial un certificat de cazier fiscal, din care veti observa ca figurati cu amenda, aceasta avand valoare de comunicare (pe cat se poate in cazul abuzului ce vi s-a facut).


exclusiv pentru punctul 5), posibil aplicabil:
ART. 13
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei

pentru 2) si 3), astept si eu raspunsul unui specialist / avocat.
____________
update 3.12.2009, pentru ca acum am mai mult timp la dispozitie, si pentru ca alte raspunsuri intarzie:

In primul rand, dvs. nu trebuie sa o convingeti pe functionara de nimic - odata intocmit procesul verbal si poate si unele acte de executare silita, singura cale prin care puteti obtine anularea lor (a pv si a dosarului de executare) este in instanta. Din pacate, acum nimeni altcineva decat instanta nu mai poate face asta, adica nici un functionar al primariei.
In al doilea rand, in probelma dvs. se contureaza doua aspecte distincte dpdv juridic, cum ziceam si mai devreme: 1. procesul verbal in sine, ce constata existenta unei contraventii in sarcina dvs., o descrie, individualizeaza sanctiunea si legea incalcata; teoretic, acesta este intocmit de un agent constatator, de obicei politia comunitara (in cazul tulburarii linistii publice), care este o structura a primariei 2. executarea silita a sanctiunii aplicate: teoretic, aceasta nu ar trebui sa se aplice decat dupa comunicarea respectivului pv, si dupa expirarea termenului de plangere impotriva pv (15 zile) sau, dupa caz, la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de respingere a plangerii contraventionale. Inainte de aceste momente, amenda respectiva nu are ce sa caute, in nici o evidenta ca fiind o datorie a dvs. In cazul dvs., executarea amenzii se face - teoretic - de catre directia fiscala a aceleiasi primarii.
Subliniez asta pentru ca, in functie de ce cale alegeti sa urmati, va veti indrepta impotriva unor structuri diferite.
Din pacate nu va pot indica temeiul legal pentru cele de mai sus - mi-ar lua mai mult timp, pe care nu il am.

In concluzie, primul lucru pe care il observ in problema dvs. este ca executarea amenzii s-a prescris (nota bene, asta nu face amenda nula de drept - pentru a aprecia nulitatea pv, este nevoie de analiza pv si a starii de fapt de atunci). Prescrierea amenzii inseamna, groso modo, ca, desi procesul verbal este valabil (nefiind anulat in instanta) si va ramane valabil si in viitor, amenda aplicata prin el nu se mai poate executa in mod legal niciodata.
Fiind vorba de un incident aparut in cursul executarii, solutia pe care o vad eu (ne-avocat, e drept) este o contestatie la executarea silita, in care veti invoca execptia prescriptiei extinctive a executarii amenzii, conform 2/2001, art. 14.
Fireste, este de munca la dovedirea faptului ca pv nu v-a fost comunicat in termen (mijloacele de proba depind de la caz la caz).
Contestatia la executare se face in baza legislatiei civile, art. 400 si urmatoarele din codul de procedura civila. Din pacate si aici exista unele teremene in care trebuie sa va incadrati cu actiunea, si analiza lor depinde de actele pe care le obtineti de la primaria respectiva.
Tot din pacate, se plateste si taxa de timbru.

O alta solutie este contestarea pv in sine, pe calea plangerii contraventionale, caz in care puteti obtine anularea lui (motivele de anulare par a fi multe in cazul dvs.). Pe durata judecarii plangerii, executarea silita a amenzii se suspenda de drept, in baza 2/2001, iar executarea ei silita in timpul plangerii in contra dispozitiilor legale este un abuz al respectivului/respectivilor functionari. In cazul in care veti castiga, nu se mai executa nimic.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
smeagull, utilizator
Multumesc pentru completari / clarificari. Ideea este ca amicul meu (in cauza) doreste, in mod natural, solutionarea unei astfel de situatii in modul cel mai simplu cu putinta. In mod de lucru "complicat", ORICUM nu se poate decat sa castige. Este foarte probabil chiar sa ateste cu documente de la firma la care lucreaza sau de la hoteluri ca nici macar nu se afla in locul in care s-a intocmit procesul verbal, la data respectiva !!! Cheia "simpla" mi se pare, insa, a fi acea prezumptiva semnatura care ar trebui sa existe pe documentele de eventuala comunicare a procesului verbal; aceasta genereaza intrebarea: al cui e "x"-ul de pe semnatura ?(!)
Pe de alta parte, procesul verbal existent la fisc este "de ras", cuprinzand non-sensuri de bun-simt:
1) "inculpatul", dupa ce a injurat si amenintat pe nu-stiu-cine, la ora 3:30 dimineata, a refuzat sa se legitimeze si sa colaboreze cu organele de politie;
2) martorul confirma ca inculpatul "NU ESTE PREZENT" si nu poate sa semneze;
Daca nu este prezent, cum a injurat ? Daca nu s-a legitimat, de unde a stiut militianul ca "inculpatul" este amicul meu si nu altcineva ? Cum a aflat militianul identitatea unui om care nu s-a legitimat, la 3:30 dimineata ? Ar fi trebuit dus la sectie pentru identificare, nu ? Dar asta inseamna ca ar fi fost PREZENT !!!!!

Referitor la adaugirile Dvs., PV este dintr-o alta localitate decat cea de domiciliu, deci nu stim cu cine ne vom lupta. Ideea e: ce sa conteste amicul meu dupa mai bine de jumatate de an in care N-A FOST INFORMAT desper pv si nici anuntat de fisc ca i-a sosit o amenda neachitata ? Si, mai ales, daca in baza OG 2/2001 sanctiunea s-a anulat, practic, de doua ori (o data prin neanuntare si o data prin trecerea a mai mult de 6 luni), cu cine trebuie sa ne luptam si... ce sa contestam ????!!!!!!!!
Modul de solutionare cel mai simplu cu putinta, asa cum cred ca il vedeti dvs. este o intelegere amiabila intre amic si primaria de executare.
Acesta depinde de bunavointa angajatilor din primarie.
Daca nu gasiti aceasta bunavointa, tot instanta e solutia.
pentru asta, eu as proceda in felul urmator:
la primaria de executare, directia fiscala, trebuie sa existe un compartiment specializat in executarea silita a persoanelor fizice. In acest compartiment, precis exista un consilier/inspector care se ocupa de dosarul de executare respectiv. (altfel nu ar fi ajuns sa stie de amenda functionara dvs.).
Eu pe acesta as incerca sa il gasesec, si sa aflu si numarul dosarului de executare.
Odata aflat numarul, as inainta o adresa prin care le solicit incetarea executarii silite impotriva mea si anularea actelor de executare silita intocmite pana in prezent, pentru ca:
- nu am fost somat sa execut de bunavoie pretinsa datorie
- pv nu mi-a fost comunicat - semnatura nu este a mea
- pv nu mi-a fost comunicat la timp si deci executarea este prescrisa
- eventual (daca sunteti sigur ca as este): aplicarea amenzii (nota bene, aplicare = intocmirea pv) nu s-a facut in termen de 6 luni de la savarsirea presupusei fapte
- intrucat pv nu mi-a fost comunicat, inca nu a inceput sa curga termenul in care pot contesta pv, si pana la expirarea acestui termen nu se poate incepe executarea silita in mod legal.
- orice act de executare silita, inclusiv notarea amenzii ca debit la bugetul local este nelegala, functionarul care intocmeste acestea cate de executare facandu-se vinovat de abuz in serviciu.
Poate rezolvati cu o astfel de adresa.
Este posibil si sa nu rezolvati nimic amiabil.
mai nou, primariile imi par disperate dupa bani, si executa cam fara discernamant te miri ce amenzi anapoda...

In acest caz, sfatul meu este plangerea contraventionala, prin care veti contesta pv.
1. cereti un certificat fiscal de la finantele locale unde dmiciliati
2. in el veti figura cu debit in suma de, provenit din amenda, PV cutare
3. veti solicita (in scris, cu nr. de inregistrare) eliberarea unei copii dupa pv.
4. cu copia, si cu descrierea intregii povesti, intocmiti plangere c/ventionala, in care veti solicita:
- anularea pv pentru motive de fapt (nu erati in localitatea, nu ati fost prezent, nu e vorba de dvs.)
- anularea pv pe motive de forma (incurcatura cu martorul asistent, poate si altele, daca pv ii lipsesc unele elemente esentiale)
- anularea lui in baza art. 14 o2/2001 (citat mai sus), daca este cazul
- constatarea prescriptiei executarii sanctiunii, pentru ca nu v-a fost comunicat in termen de 1 luna.
5. Plangerea se adreseaza judecatoriei de la locul presupusei fapte, si este scutita de taxa de timbru.
6. nu trebuie sa indicati dvs,. in plangere cu cine va veti judeca. Trebuie doar sa scrieti cine si din cadrul carei institutii a intocmit pv.
7. este bine ca sunt localitati diferite, pentru ca astfel, de fapt, poate primaria de domiciliu nu va insista sa execute un pv prost intocmit de alta primarie.

In orice caz, pentru negocierile amiabile cu primaria de executare (de la domiciliu), va redau principalele revederi din codul de procedura fiscala:
144 Precizarea naturii debitului
In toate actele de executare silita trebuie sa se indice titlul executoriu si sa se arate natura si cuantumul debitului ce face obiectul executarii.
145 Somatia
(1) Executarea silita incepe prin comunicarea somatiei. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita. Somatia este insotita de un exemplar al titlului executoriu.
(2) Somatia cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 43 alin. (2), urmatoarele: numarul dosarului de executare; suma pentru care se incepe executarea silita; termenul in care cel somat urmeaza sa plateasca suma prevazuta in titlul executoriu, precum si indicarea consecintelor nerespectarii acesteia.
...
141 Titlul executoriu si conditiile pentru inceperea executarii silite
(1) Executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza in temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor prezentului cod de catre organul de executare competent in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.
(11) In titlul executoriu emis, potrivit legii, de organul de executare prevazut la alin. (1) se inscriu toate creantele fiscale neachitate la scadenta, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat, precum si accesoriile aferente acestora, stabilite in conditiile legii.
(2) Titlul de creanta devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut de lege sau stabilit de organul competent ori in alt mod prevazut de lege.
3) Modificarea titlului de creanta atrage modificarea titlului executoriu in mod corespunzator.
(4) Titlul executoriu emis potrivit alin. (1) de organul de executare competent va contine, pe langa elementele prevazute la art. 43 alin. (2), urmatoarele: codul de identificare fiscala, domiciliul fiscal al acestuia, precum si orice alte date de identificare; cuantumul si natura sumelor datorate si neachitate, temeiul legal al puterii executorii a titlului.
(6) Titlurile executorii emise de alte organe competente, care privesc creante fiscale, se transmit in termen de cel mult 30 de zile de la emitere, spre executare silita, potrivit legii, organelor prevazute la art. 136.
(7) Netransmiterea titlurilor executorii provenite in urma sanctionarii contraventionale, in termen de 90 de zile de la emiterea de catre organele competente, conduce la anularea acestora. Conducatorul organului emitent al titlului executoriu are obligatia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contraventiei personalului care se face vinovat de intarziere. Termenul de 90 de zile se prelungeste cu perioada scursa in procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contraventiei.
(8) In cazul in care titlurile executorii emise de alte organe decat cele prevazute la art. 33 alin. (1) nu cuprind unul dintre urmatoarele elemente: numele si prenumele sau denumirea debitorului, codul numeric personal, codul unic de inregistrare, domiciliul sau sediul, cuantumul sumei datorate, temeiul legal, semnatura organului care l-a emis si dovada comunicarii acestora, organul de executare va restitui de indata titlurile executorii organelor emitente.

Alte discuții în legătură

Contestatie somatie plata transmisa pentru amenzi platite vlad nicolae vlad nicolae Am primit o somatie de la Administratia Financiara pentru plata a 3 amenzi (numai amenda, fara despagubire) cu rovigneta. Din acestea, 2 le-am platit (numai ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez in cazul in care mi sa spus ca sa anulat un pv si de fapt dupa cateva lunai primesc ca figurez cu datorii adina23 adina23 In iarna acestui an, pe 14.01.2008, sotul meu a primit o amenda auto ptr ca nu avea actele la el, 150 in 48 de ore sau daca nu 300 ron. Uitandu-ne mai bine, ... (vezi toată discuția)
Amenda minor cu somatie si titlu executoriu.. AndreiCris AndreiCris Buna ziua, Un minor a primit o amenda(pt trecere prin loc nepermis) in valoare de 39 lei in anul 2007. I-a fost intocmit proces verbal pe care l-a ... (vezi toată discuția)