avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Răspuns de la ANPC privind comisionul bancar plătit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Răspuns de la ANPC privind comisionul bancar plătit de proprietari

Buna seara .Asa cum v-am promis am sa atasez un link extern privind petitia catre ANPC impotriva asociatiei de proprietari care imi spun ca nu este de competenta lor sa solutioneze fapt pentru care a facut trimitere la primarie invocand art. 10 din legea 196/2018 . Cea ce am si facut o plangere catre primare impotriva asociatie pe data de 21.10.2019,care la randul meu astept raspuns !!! O seara buna sa aveti .

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 06:50, 19 Ianuarie 2020
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt niste magari, iar justetea demersului dvs. reiese chiar din ceea ce au scris:
1. Asociatia este in primul rind persoana juridica , iar in speta de fata are calitatea de beneficiar al unei plati , facuta de dvs. , persoana fizica,
Se incadreaza perfect definitiilor de la art. 5 din OUG 113:
"4. beneficiar al plăţii - destinatar preconizat al fondurilor care au făcut obiectul unei operaţiuni de plată;
25. plătitor - titular al unui cont de plăţi şi care este de acord cu realizarea unei plăţi din acel cont de plăţi sau, în cazul în care nu există un cont de plăţi, persoana care dă un ordin de plată;"
[ link extern ]
2. Asociatia este un prestator de servicii (conform definitiei pe care chiar ei o dau operatorului economic, in conformitate cu OG21/1992), plateste oameni sau operatori privati pentru administrare condominii, incheie contracte si plateste servicii efectuate de alti operatori economici si taxeaza lunar fiecare proprietar cu o suma pentru efectuarea acestor servicii. Nu lucreaza gratis.
3. Calitatea de membru al asociatiei nu este relevanta aici, aceleasi servicii le presteaza asociatia si celor care nu sunt membri, dar sunt proprietari in acel condominiu, numai ca acestia au drepturi restrinse.
4. OUG 113 se refera strict la cum se desfasoara serviciile electronice de plata, nu face exceptii:
Art. 1
Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează condiţiile de acces la activitatea de prestare a serviciilor de plată şi de desfăşurare a acesteia pe teritoriul României, supravegherea prudenţială a instituţiilor de plată, precum şi regimul privind transparenţa pentru condiţii şi cerinţe de informare privind serviciile de plată, drepturile şi obligaţiile corespunzătoare ale utilizatorilor serviciilor de plată şi ale prestatorilor de servicii de plată în contextul prestării de servicii de plată cu titlu profesional.
[ link extern ]
5. ANPC este mentionata ca fiind autoritatea unde se reclama o astfel de incalcare a legii in cazul persoanelor fizice, pentru persoane juridice fiind o alta autoritate :
"SECŢIUNEA 1
Competenţă şi sesizare
Art. 178
(1) În vederea asigurării respectării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă de către prestatorii de servicii de plată, consumatorii, alte părţi interesate, inclusiv asociaţiile de consumatori, pot să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, iar utilizatorii persoane juridice pot să sesizeze Garda Financiară în legătură cu cazurile de încălcare de către prestatorii de servicii de plată a dispoziţiilor titlurilor III şi IV din prezenta ordonanţă de urgenţă ori să iniţieze acţiuni în justiţie împotriva prestatorilor de servicii de plată care au încălcat dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă."
[ link extern ]

Va citez din raspunsul dat de ANPC la reclamatia mea:
"In urma cercetarii aspectelor reclamate s-au constatat urmatoarele:
Retinem comportamentul incorect al Asociatiei de Proprietari fata de dvs. cu incalcarea art. 7 litera c) din OG21/1992 (R2) modificata, prin identificarea unor neconcordante intre suma achitata pentru plata intretinere pentru luna iulie prin virament bancar in data de 08.08. 2019 [...] si suma inscrisa in documentul Situatia debitului privind cheltuielile de intretinere , fiind mentionata incorect suma de [...]. cu titlu de incasare in luna august. La data platii , banca a perceput pentru tranzactia efectuata comisionul in suma de 5 RON, datorata de titularul de cont, respectiv Asociatia.
Ca urmare se dispune recalcularea cheltuielilor de intretinere si inscrierea lor corecta in documentele intocmite."

Art. 7. - Jurisprudență
Operatorii economici sunt obligați:
...................
c) prestatorii de servicii:
.................
- să respecte condițiile prescrise sau declarate, precum și clauzele prevăzute în contracte;
- să răspundă pentru prejudiciul actual și cel viitor cauzat de serviciul defectuos prestat."
[ link extern ]

Nu au dat amenda conform art. 181 din OUG 113/2009 din cauza faptului ca am fost rugat de presedintele de asociatie sa-mi retrag plingerea (lucru pe care l-am facut tot electronic, pe site-ul ANPC) , dar vad ca pina la urma nu s-au putut preface cei de la ANPC ca nu s-a intimplat nimic.
Ultima modificare: Duminică, 3 Noiembrie 2019
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna dimineata domnul latka ,acum astept raspuns si de la primarie ,parca ii vad ca spun ca nu e de competenta lor ,ceea ce ii contrazic pe cei de la ANPC ! Ajutati-ma va rog sa fac o alta petitie la ANPC poate e altceva de data asta ? Nu cred ca o institutie ar putea da doua solutii diferite pe aceiasi speta ,si as vrea sa se contrazica ! Multumesc frumos .

Am sa revin si cu petitia de la sectia de politie privind camerele de luat vederi ilegale din asociatia de proprietari .Este gata sa ma amendeze pt ca i-am deranjat degeaba .Nu cred ca se va intampla ,dar vom vedea ! Daca ma vor amenda ,o voi contesta !Avocatul a zis ca daca ma va amenda va cadea in penibil sectia de politie ! O zi buna sa aveti .
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu ce sa va spun în plus, după cum v-am demonstrat ANPC - ul "dvs." ignoră faptul ca asociația de proprietari este un prestator de servicii, iar ANPC - ul "meu" observă clar acest lucru. Eu nici măcar nu am scris vreun rând legat de art. 7 din OG21/1992. E aceeași situație ca în procese pe aceeași speță, un judecător poate da o hotărâre diferită de a altuia. Care-i varianta corecta mai stabilește ICCJ, din când în când.

Sincer nu știu care e procedura de a reveni pe aceeași speță la ANPC (poate nu online, ci în scris la adresa biroului respectiv și sa amintiți de reclamația anterioara și interpretarea greșită) , practic, dacă citiți cu atenție legea 196 /2018, se observa clar ca asociația este un prestator de servicii, ce-i drept unul neinteresat de profit, dar este un prestator care deservește interesele proprietarilor din condominiu. Încheie contracte în acest sens sau angajează oameni (administrator, personal pentru curățenie, casier, avocat samd). Și toate cheltuielile legate de intermedierea acestor servicii le repartizează pe proprietari, în diferite moduri.

In cazul (și în numele) dvs. Asociația a încheiat un contract de servicii bancare, pe care îl folosește pentru încasări și plăti pentru furnizori. Transferul bancar către asociație e perfect normal, el poate fi făcut de oricine are de achitat către asociație o suma de bani, care poate fi o firma sau chiar statul. E ridicol sa consideri ca nu e un operator economic.

Nu știu ce as putea sa va spun diferit față de ce ați scris, e probabil o speță care nu au mai întâlnit-o și au preferat sa arunce mâța în ograda altuia.

Eu am bifat la una dintre rubricile care se cereau în formularul de reclamație ca domeniu de activitate a operatorului economic, dacă-mi amintesc bine, ca ar fi "servicii imobiliare". Nu cred ca asta a contat, ci faptul ca oamenii care mi-au răspuns au înțeles perfect ca asociația de proprietari este un operator economic care prestează niște servicii.
Asociația o fi încheiat un contract de servicii bancare, pe care îl folosește pentru încasări și plăti pentru furnizori ,dar am fost de fiecare dată refuzat să-mi facă copii după extrasele de cont ,de aceea am facut si petitia catre primărie la care am contestat consumurile lunilor iulie si august. Administratorul tot cu sacosa se duce sa plateasca facturile către furnizori. Si atunci despre ce vorbim ! Pentru mine a contat ca cel putin ca am avut dreptate ca asociația opreste bani din comision,si nu Cecul având contract păgubos ! Nu cum a dezinformat proprietarii de către acesta . Astept cu interes răspunsul de la primărie. Oricum orice raspuns de la orice petitie am sa-i dau in judecata începând cu luna februarie 2020 !

-Apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Luni, 4 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Astept cu interes raspunsul dvs. de la sectia de politie privind camerele de luat vederi ilegale din asociatia de proprietari.

La mine in bloc este aceeasi situatie cu instalarea ilegala a camerelor video.
Firmele care instaleaza camerele video trebuie sa fie acreditate de catre politie. Drac la drac nu-si scoate ochii.

Daca-i dati in judecata si cu camerele video instalate ilegal salvati jumate de tara, prin jurisprudenta, de raspunsurile ambigue si contradictorii ale autoritatilor romane, .
ANPDCP da raspunsuri la fel de ambigue si contradictorii cu privire la protectia datelor captate si prelucrate prin intermediul camere video/sistem CCTV. Cuantumul amenzilor sunt de basm, cred ca sunt calculate/stabilite dupa cum bate vantul.
Va voi urmari cu interes toate raspunsurile cu privire la Asociatiile de Proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2020
Epuree, utilizator

Alte discuții în legătură

Reclamarea firmei de administrare timpuriu timpuriu se poate reclama o firma de administrare pentru neregulile in ce priveste repartizarea cheltuielilor la ....protectia consumatorului ? (vezi toată discuția)
Pot cere despăgubire/daune de la radet pentru lipsa căldurii și a apei calde? dacă da, care sunt pașii? Andrei_78 Andrei_78 Buna dimineata, Avand in vedere multiplele avarii din partea RADET, ce au dus la multe zile friguroase in apartament si fara apa calda, as dori sa ... (vezi toată discuția)
Asociatiile de proprietari trebuie sa respecte regulile de protectie a consumatorului? scarlet scarlet Buna ziua. As vrea sa stiu in primul rand daca asociatiilor de proprietari li se aplica prevederile ordonantei 21/1992 si ordinul ANPC 92/2007. Mentionez ... (vezi toată discuția)