Buna ziua.In perioada anilor 2006-2013 am lucrat legal in spatiul U.E.(Italia),acum lucrez legal in Romania.Anii lucrati in Italia pot fi considerati vechime in munca in Romania pentru a beneficia de spor de vechime?Daca da unde trebuie sa ma adresez si ce documente trebuie sa duc.Va multumesc!
1. Regulamentul UE nr.492/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2001 privrivind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii , la art.7 stipuleaza ca : Lucrătorul resortisant al unui stat membru nu poate fi tratat diferit, pe teritoriul celorlalte state membre, față de lucrătorii naționali, pe criterii de cetățenie, în ceea ce privește condițiile de încadrare în muncă și de muncă și, în special, în ceea ce privește remunerarea, concedierea și, în cazul în care rămâne fără un loc de muncă, reintegrarea profesională și reangajarea.
In acest context, perioada desfasurata de o persoana in tarile membre U.E. ar trebui sa fie recunoscuta in tara, implicit de catre un angajator, in temiul principiului egalitatii de tratament enuntat in Regulament, ca "vechime in munca" ce se ia in considerare la stabilirea cuantumului sporului de vechime sau a gradatiei de vechime.
2. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.
3. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
4. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
Va multumesc.Din raspunsul dvs,eu inteleg ca teoretic exista cadru legal dar nu exista metodologie de punere in practica.Angajatorul imi spune ca nu poate recunoaste vechimea deoarece nu este recunoscuta de o entitate a statului(ITM etc)
Buna seara.Cu aceeasi problema ma confrunt si eu,am lucrat aproape cinci ani cu contract in Slovacia,detin contractul original si o adeverinta din care reiese perioada lucrata.M-am angajat in Romania la o societate care plateste spor vechime in munca si mi s-a cerut sa echivalez aceasta adeverinta.Am tradus si legalizat adeverinta dar nu stiu unde sa o echivalez,la casa de pensii,la Ministerul Muncii?multumesc.