avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este fireasca decizia administratorului firmei ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este fireasca decizia administratorului firmei ?

Buna ziua !

In data de 23 octombrie 2019 administratorul firmei mi-a solicitat deplasarea de unul singur la Iasi la un centru medical pentru a ridica o masa de tratament de peste 120Kg. Dupa ce am livrat o alta masa de tratament in acelasi oras, m-am deplasat la adresa ultimei locatii pentru a o ridica.
In centrul medical am gasit numai femei terapeute, drept pentru care mi-a fost imposibil un ajutor cu care sa imi duc la bun sfarsit destinatia drumului. Una din terapeute s-a deplasat in piata din imediata apropiere si s-a intors fara ca cineva sa fie gasit pentru a ne ajuta sa urcam in masina masa de tratament.
Am comunicat sefului meu ce s-a intamplat, urmand ca a 2a zi sa revin dupa ora 10 cand centrul medical se deschidea pentru a gasi o solutie,
Seful meu s-a aratat nemultumit ca nu am reusit sa rezolv problema si i-am spus ca voi reusi a 2a zi sa gasesc 2 persoane care sa ma ajute sa urc masa de tratament si apoi sa pot pleca. Am facut o gluma pe care n-a acceptat-o, scriindu-i ca "astrele nu s-au sincronizat" in sensul ca nu gasisem oamenii care sa ma ajute sa urc masa in masina cu care am venit la Iasi.
Mi-a raspuns ca trebuie sa livrez masa de tratament la Giurgiu a 2a zi, eu nestiind ca decizia de livrare era deja discutata cu clientul de pe raza careia eu o administram (ca director zonal de vanzari).
I-am raspuns ulterior tot in scris pe whatsapp ca distanta este mare (600km Iasi-Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti) iar ora de livrare si ora de sosire acasa sunt foarte tarzii. Nu a fost de acord cu argumentele mele si mi-a transmis sa vin direct la birou.
A 2a zi m-am prezentat la centrul medical in jurul orei 10.20 si am fost in piata din imediata apropiere pentru ca gasi persoanele potrivite. Cum nu am reusit, am cautat apoi in barul de peste drum cu acelasi rezultat negativ. Am observat un santier in apropiere si m-am dus si am discutat cu 2 oameni care lucrau la refacerea unei case si cu care m-am dus la centrul medical. Cu ajutorul lor am urcat masa de tratament in masina si am plecat dupa aproximativ o ora. Am ajuns la Bucuresti in jurul orei 18.30 iar un alt coleg a plecat si a livrat masa de tratament. A ajuns sa livreze la ora 21 iar in jurul orei 21.50 a ajuns acasa.
Vineri 25 octombrie in urma unui proiect avut, m-am dus in birou la seful meu ptr a-l discuta impreuna cu el. Nu am mai apucat sa finalizez acest proiect deoarece el s-a aratat total nemultumit de faptul ca nu am rezolvat problema pentru care m-am dus la Iasi, ca am intarziat cu masa de tratament in Bucuresti,ca sunt alti colegi care pleaca in tara reusesc sa se intoarca in aceeasi zi acasa, ca am petrecut foarte putin timp in gasirea oamenilor care sa ma ajute sa urc masa de tratament in masina si ca trebuia ca in ziua in care am ajuns la Iasi sa caut prin tot orasul oamenii potriviti. Adaugand si alte motive de nemultumire, mi-a transmis ca intrerupe contractul de munca cu mine. Am primit decizia de incheiere a colaborarii in aceeasi zi iar luni 28 octombrie am primit si restul documentelor.
Mentionez ca m-am angajat la aceasta firma in data de 19 August, fiind in perioada de proba.
Din discutiile anterioare angajarii, s-a aratat interesat sa ma sprijine deoarece am venit dintr-un mediu total diferit (eu lucrand in vanzarea de accesorii de zugravit) iar mediul din prezent era de vanzare de echipamente medicale.
Consider ca ceea ce a facut seful meu a fost un act de presiune la adresa muncii mele depuse si un abuz care a dus la desfacerea contractului de munca.
As dori sa stiu daca exista posibilitatea contestarii legale si daca ceea ce am descris (si poate fi detaliat printr-o prezenta fata in fata) creeaza premisele unei actiuni finalizate cu succes in repunerea in drepturi la firma la care am activat cu 10 zile in urma. Va multumesc ptr raspuns!
Cu ce articol v-a incetat c.i.m. ?
Buna ziua!
Regasiti un pasaj din notificarea primita:

Avand in vedere dispozitiile Art 31, alin 3 din L 53/2003 (modificata si completata cu L40/2011 - Codul Muncii), incepand cu data de 05.04.2017, contractul individual de munca al Dlui Teodorescu Mihai Eduard, avand CNP......, inceteaza conform prezentei notificari, astfel: "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia".
Revenim la o discutie constructiva ...

Vorbiti de 2017 ?

Daca este o eroare si vorbim despre 2019 , atunci repostati :
- data inceperii activitatii;
- durata perioadei de proba
- data incetarii c.i.m. si articolul
Vorbesc de 2019.
Durata incepere contract: 20.08.2019
Perioada proba: 120 zile
Data incetarii contractului: 28.09.2019
Articolul: "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia".
Nu mi se permite o scanare a instiintarii ca sa o vedeti integral. In cazul in care aveti nevoie de date suplimentare va rog sa reveniti cu un mesaj nou. Va multumesc!
In speta, legiuitorul prin art.31 alin.3 C.mun. da posibilitatea unui angajator , dar si unui salariat , ca printr-o simpla notificare fara a fi motivata sa inceteze raportul de munca.

In schimb, partea nemultumita poate contesta in instanta - Tribunalul in raza caruia domiciliaza - decizia de incetare a c.i.m.
Contestatia poate fi formulata in termen de 45 zile calendaristice de la data comunicarii.

Vedeti daca va ajuta si aceasta Jurisprudenta:
- Perioada de proba. Incetarea contractului individual de munca prin notificarea emisa de angajator
www.avocatnet.ro/articol_131...

- Desfacerea contractului de muncă
[ link extern ]

- Litigii de muncă. Contestaţie decizie concediere. Recurs. Contract pe durată nedeterminată. Încetare

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Risc angajator perioada de proba ginnyy ginnyy Codul Muncii stabileste prin art 31 posibilitatea stabilirii unei perioade de proba. Al 4 al acestui art. prevede ca: [i]Pe durata sau la sfârşitul ... (vezi toată discuția)
Concediere la sfarsitul perioadei de proba Gaby_y Gaby_y Buna ziua, Acum doua zile am primit notificare si decizie de incetare a contractului de munca prin art.31 al. 3 codul muncii. (in ultima zi din perioada de ... (vezi toată discuția)
Abuz la locul de munca lumifatu lumifatu In data de 21 octombrie am intrat in medical (probleme reale, hemoragie uterina constata de medicul specialist, febra, s.a.), am anuntat la locul de munca iar ... (vezi toată discuția)