Buna seara! As dori sa știu dacă angajatorul poate sa îmi reducă programul de lucru. Eu lucrez 8 ore pe zi și am anunțat de curând că sunt însărcinată, iar angajatorul a început să zică că nu se justifică programul meu de 8 ore și că o să se gândească ce să facă. Pentru a îmi reduce programul trebuie să aducă o justificare economică sau o poate face după cum doreste?
OUG 96/2003
art.13 În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.
Unilateral nu va poate modifica durata timpului de munca ....
1. Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
2. Modificarea unilaterala a c.i.m. - Codul Muncii se refera doar la locul şi felul muncii - se poate face prin:
- detasare
- delegare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului,
3. In speta, decizia unilaterala de modificare a c.i.m. trebuie constestata in instanta.
Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia domiciliaza salariatul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Termen: 45 de zile de la data luarii la cunostinta de masura respectiva.
La examinarea medicala periodica efectuata de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in baza prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, medicul observand starea de graviditate a dvs. si avand la dispozitie fisa cu riscuri profesionale de la locul dvs. de munca, intocmita de catre angajator poate mentiona pe fisa dvs. de aptitudine "apt partial/ conditionat" si sa recomande reducerea programului de lucru. Angajatorul are obligatia respectarii acestei recomandari, fara a va reduce salariul.
Legislatie gravide
scheentzy
Este legala si / posibila reducerea numarului de ore, deci si a venitului in cazul unei angajate in stare de graviditate (fara acordul acesteia) ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)