avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Bună seara, ma numesc Lucian, sunt născut la data de 26 iulie 1967. Anul acesta am depus dosarul de pensionare împreună cu actele din care reieșea că am avut :
-grupa 1 conf. legea 3/1977-14 ani, 5 luni și 21 zile-IACMRS Galați
-grupa 2 conf. legea 3/1977 - 2luni și 10 Zile-IACMRS Galați
-condiții speciale - 15ani,6 luni și 1 zi-ArcelorMittal
-condiții normale-2ani,8 luni și 11 zile
-perioada asimilată - 1an,3 luni și 29 zile-armata
Mi s-a emis o decizie de pensionare cu reducerea virstei de 13 ani conf. legii 263 /2010.
Datorită faptului că am avut acea perioada de mai sus în condiții speciale, dosarul meu a întrat în recalculare conf. legii 221/2018.
Surpriză însă :am fost anunțat că nu am drept de pensie decit în 2020, virsta de pensionare se reduce cu 12 ani, nu cu 13.
Intrebarea mea este:Ce e de făcut? De ce nu mi s-a calculat pensia pe legea 221/2018? Dacă dau în judecată Casa de Pensii, ce șanse am?
Cel mai recent răspuns: Lucian Rimniceanu , utilizator 11:19, 6 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La recalcularea pe legea 221/2018 se aplica fel si fel de aplicatii(softuri).
In cazul d-voastra s-a aplicat reducerea din tabelul nr.2
Pentru a vi se aplica reducerea de 13 ani trebuia sa indepliniti conditia de stagiu de 25 ani in conditii speciale.
Vă mulțumesc. Totuși, cind mi s-a emis decizia de pensionare, legea 221/2018 era în vigoare. Nu era normal ca cei de la Casa de Pensii să nu-mi primească dosarul? Între timp, eu am plecat de la jobul pe care îl aveam și nu mai am posibilitatea să mă reangajez pe același job. Sunt eu de vină pentru greseala celor de la Casa de Pensii?
acest răspuns util
Legea 221/2018 trebuia sa produca efecte incepand cu 03/08/2018.
Din lipsa softului ea a inceput sa se aplice mult mai tarziu celor ce-si deschideau drepturile(prin recalculare).
In loc sa li se aplice direct prevederile legii 221/2018 celor ce-si deschideau drepturile dupa 03/08/2018 acestia au intrat in recalculare dupa cateva luni bune de zile.
Cunosc un caz in care dosarul a fost depus in 02/04/2019.
Decizia initiala a fost emisa in 29/05, iar cea de recalculare in 19/09.
Asadar, vina apartine in totalitate casei locale(institutiilor statului).
Drepturile mele au început cu data de 26. 07.2019,decizia fiind dată în data de 19.08.2019. În acest caz pot da în judecată Casa de Pensii? În momentul acesta trebuie să restitui sumele primite de la data întrării în drepturi pina în prezent. Ce șanse considerați că am de a cistiga un eventual proces? S-au lupt cu morile de vint?
acest răspuns util
Legea 127/2019
Art.139
(1) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.
Potrivit prevederilor de mai sus nu mai puteti deschide actiune in instanta.
Ati depasit termenul.
Sa va ajute un jurist.
Mai mult de atat, nu pot.

Alte discuții în legătură

Cand voi beneficia de prevederile legii nr. 221/2018. imparatulcel imparatulcel Gen:masculin Data nasterii:14.10.1951 Stagiul de cotizare:29 Alte date:stagiu complet, mecanic de locomotiva, CFR. Intrebare: Buna seara. Am primit ... (vezi toată discuția)
Noua lege privind recalcularea pensiilor de grupa de la 01.10.2018 Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu In aceasta lege, privind recalcularea pensiilor de la 01.0ct.2018, a celor care au lucrat în grupa I-a și a II-a, cum este prevazuta recalcularea pentru cei ... (vezi toată discuția)
Decizie limita de varsta ionutalex86 ionutalex86 Buna ziua . Numele meu este Lamasanu Ionut si vin cu o nelamurire din partea tatalui meu. Nu stie sigur daca i-a calculat corect aceasta decizie cu grupele de ... (vezi toată discuția)