avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Doresc sa ies dintr-o firma in care sunt asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Doresc sa ies dintr-o firma in care sunt asociat

Buna ziua,
Sunt asociat intr-o firma, nu administrator si as dori sa renunt pe calea cea mai simpla deoarece nu pot da de administratorul firmei. Va rog sa imi spuneti ce optiuni am! Multumesc
Buna ziua,

Conform art. 226 din legea societatilor, asociatul se poate retrage din societatea cu răspundere limitată în următoarele situaţii:
1. În cazurile prevăzute în actul constitutiv al S.R.L- ului;
2. În cazurile prevăzute în art. 134 din Legea nr. 31/1990 care vizează retragerea acţionarilor din societatea pe acţiuni dar care se aplică în mod corespunzător şi asociaţilor unei societăţi cu răspundere limitată.
În baza acestui text de lege, asociatul care nu a votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale, are dreptul de a se retrage din societate şi totodată de a solicita cumpărarea părţilor sociale de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect:
a) schimbarea obiectului principal de activitate;
b) mutarea sediului societăţii în străinătate;
c) schimbarea formei societăţii;
d) fuziunea sau divizarea societăţii.
3. Un caz particular de retragere este prevăzut de art. 194 din Legea 31/1990 conform căruia asociatul se poate retrage din societatea cu răspundere limitată în cazul în care nu este de acord cu modificarea actului constitutiv, însă numai în măsura în care acest drept îi este conferit chiar prin actul constitutiv al S.R.L.-ului.
4. Asociatul se poate de asemenea retrage din societate în măsura în care toţi ceilalţi asociaţi îşi exprimă acordul în acest sens.
5. În cazul în care actul constitutiv al societăţii nu cuprinde prevederi referitoare la retragerea asociaţilor din societate sau atunci când nu se realizează acordul unanim al asociaţilor, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri judecătoreşti pronunţată de tribunalul competent, care este supusă numai apelului.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatul refuza sa isi indeplineasca obligatiile conform cotei de parti sociale pe care o detine Mihai3884 Mihai3884 Buna ziua, M-am asociat cu o persoana pt a deschide un restaurant. Eu detin 60% din partile sociale iar asociatul 40%. Ambii suntem administratori. Ne-am ... (vezi toată discuția)
Iesire din firma (srl) andreeabma andreeabma Buna seara,as dorii sa imi spuneti pasii care trebuie urmati pentru a iesi dintr-o firma ,unde sunt atat actionar cu 50% cat si administrator.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Din s.a. în s.r.l. stgabipol stgabipol sunt actionar in cadrul unei S.A., din care dețin un procent de 1% din acțiuni, iar celălat acționar deține restul de acțiuni, mai ... (vezi toată discuția)