am lucrat la o societate timp de 6 ani . nu mi s-a acceptat cererea de demisie motiv pentru care (ca sa pot pleca la o alta firma )am facut cerere de incetare a activitatii
am lucrat la o mare companie - dupa 6 zile-am inceput activitatea.in urma unui efort fizic exagerat am avut probleme de sanatate motiv pentru care am luat conc medical doar 6 zile lucratoare. cand am reluat activitatea mi s-a spus ca diagnosticul meu ,nu corespunde conditiilor de munca de stres si mi s-a sugerat sa -mi dau demisia.La o luna am gasit de munca dar nu mi s-a facut contract de munca decat dupa sapte luni data in care am fost obligat sa-mi scriu si demisia fara data
Am facut un an si cateva zile de munca (7 luni fara carte de m si 5 luni cu carte de munca) si angajatorul a pus data pe demisie si a depus-o .ce pot eu sa fac?
S-ar putea sa te irite ce-ti voi spune dar este adevarul.
Poti sa inveti sa-ti cunosti drepturile si obligatiile fata de societate, fata de familie, fata de relatiile de munca, etc.
Spre exemplu in codul muncii ai sa vezi ca:
1. cererea de demisie pe care ai depus-o nu trebuie sa fie acceptata de angajator, el doar ia la cunostinta si tu erai liber dupa efectuarea preavizului de 15 zile.
2. diagnosticul medical este atributul medicului si nu al angajatorului, nu era un motiv de demisie, castigai la un eventual proces.
3. nu ai sesizat ITM acceptand sa lucrezi ilegal (la negru), deci nu beneficiezi de asigurari.
4. ai scris de buna voie o demisie in alb la cererea angajatorului desi el nu avea dreptul sa-ti ceara asa ceva, demisia fiind actul unilateral al salariatului.
5. in conditiile incetarii CIM prin demisie cat si ale muncii la negru prin care nu ai cotizat la bugetul de somaj, tu nu poti beneficia de somaj.
Ce poti face acum? Sa inveti din greseli, sa inveti sa ai grija de tine.
Daca am cotizat mai mult de 12 luni in ultimele 24 de luni desi am fost fortat sa-mi scriu demisia in acelasi timp cu incheierea contractului de munca, pot beneficia de somaj? Ce sanse de castig as avea in conditiile in care as da ultimul patron in judecata?
Instanta sa constate ce?...ca v-ati dat demisia si acum nu va mai convine?
Ar exista o iesire "eleganta" din impasul asta...ati putea sa va angajati pe o perioada determinata ( ex. o luna) si daca la terminarea acestui contract aveti 12 luni de munca (cu forme legale) din ultimile 24, ati putea beneficia de somaj.
In cazul demisiei nu poti beneficia de ajutorul de somaj. Nu ai sanse de castig deoarece demisia este semnata de tine si nu poti dovedi ca ai fost fortat s-o dai.
Singura sansa este de a discuta cu angajatorul sa accepte incetarea contractului prin concediere cu art.65.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Dreptul la somaj
cristi.a
Buna ziua,
Din pacate cred ca stiu raspunsul, dar as vrea sa fiu sigura.
Intre anii 2005 - 2010 am fost angajata cu CM.
In 2010 mi-am dat demisia, nu ... (vezi toată discuția)