De 3 luni mi s-au cesionat 50%din partile sociale ale unui SRL, (am imputernicire legalizata), dar nu pot intra in drepturi, pt ca asociatul, cetatean al altei tari, nu vrea sa vina sa semneze si nici nu vrea sa desemneze pe cineva in locul lui.
SRL-ul este din 1998, dar in toti acesti ani el nu s-a implicat deloc in activitatea societatii, care acum este in pierdere. As vrea sa redresez aceasta soc., dar nu stiu daca are rost atata vreme cat nu pot intra in drepturile mele.
Eu inteleg faptul ca un alt (fost) asociat v-a cesionat partile lui sociale, poate tocmai pt. ca s-a saturat de acelasi asociat cu care urmati sa va confruntati si dvs.
Aceasta inseamna ca puteti actiona cu toate drepturile unui asociat si puteti convoca si o AGA sau mai multe, in care sa constatati lipsa (repetata) a asociatului dvs. Daca va referiti la imposibilitatea utilizarii unor mijloace fixe sau a altor elemente esentiale pt. desfasurarea activitatii firmei, in care un rol important si de rea-credinta are tocmai comportamentul acestui asociat, atunci puteti incerca excluderea asociatului de rea-credinta.
Excluderea asociatului din societate, desi este un subiect destul de controversat in dotrina juridica, are totusi o multitudine de reflectari in jurisprudenta.
Exista insa, atat prevederile legii 31/1990 cat si actul constitutiv al societatii, care pot fi ...speculate. Trebuie avute in vedere niste prevederi cu privire la atributiile/obligatiile asociatilor. Vedeti si prevederile legii nr. 31/1990 cu privire la drepturile si obligatiile asociatilor. Cauzele de excludere de la art.217 (lit.a-d) nu sunt insa singurele care pot determina o incercare de excludere a asociatului de rea- credinta. Eu cred ca pt. a putea incadra situatia dvs. concreta in prevederile legii, ar trebui sa contactati un avocat. Eu nu cred in varianta ca nu ar exista nici o solutie. Ceva se poate face, dar este de vazut ce anume. Cred ca ar exista posibilitatea sa il excludeti cumva. Cu titlu de exemplu, neparticiparea la adunarile AGA, desi a fost instiintat, ar fi un motiv.
Plecarea in strainatate in momente cand societatea avea nevoie de el, pentru interese personale ar fi alta circumstanta in dovedirea motivelor de excludere. Puteti incerca si proba lipsa lui de interes fata de activitate si acesta ar fi un motiv. Vedeti ce vi se potriveste dintre prevederile legale in materie si ale actului constitutiv.
Succes
- nu ati expus in clar problema dvs.
Daca ati cesionat cele 50% de la asociatul ce-i in strainatate - atunci inseamna ca el este iesit din societate iar singurul care poate si trebuie sa faca actele sunteti dvs.
In cazul in care ati cesionat de la un asociat, iar cel din strainatate era deja asociat, atunci trebuie sa se prezinte sa semneze actele - pentru a va inregistra cu cele 50% cote parti in societate.
daca asociatul nu a semnat cesiunea nu inteleg ce calitate aveti in firma.
asociatul care este in firma poate solicita instantei excluderea celui neinteresat, pentru motive temeinice.
Contractul de cesiune se semneaza de vechiul si noul asociat, dar totusi in SRL transmiterea catre terti a partilor sociale este conditionata de aprobarea asociatilor reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social. Pentru aceasta aprobare trebuie sa semneze si celalalt asociat!
Retragere din firma
eandrei
Buna ziua,
am consituit acum 7 ani o societate impreuna cu un asociat 50%- 50% fiecare, dupa care nu m-am mai ocupat de firma de atunci ; intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga cesiune
Anny2009
Va rog sa ma ajutati cu o lamurire: in cazul in care intr-un srl cu 34 de asociati, unul cesioneaza catre un altul ,tot asociat , toate partile sale sociale, ... (vezi toată discuția)