Buna ziua. Am fost in concediul de crestere a copilului si nu am revenit la vechiul loc de munca deoarece mi-am schimbat domiciliul ,intr-un alt oras. Din pacate, ca oricine presupun, nu am realizat ca, iesire din ccc se va intampla cu o luna inainte de a implini copilul meu 2 ani si ca, bineinteles raman neasigurata la Sanatate. Am iesit din ccc in data de 27.01, copilul a facut 2 ani in 27.02, eu m-am angajat in 04.03. L noul loc de munca am fost nevoita sa imi iau medical de pe data de 03.09, neavand cele 6 luni fara o zi. Acum mi se cere sa restitui banii pt concediu medical...Eu nu inteleg de ce trebuie sa dau inapoi banii pentru integral, daca practic nu am fost acoperita 1 zi, si de ce mi s-a dat adeverita pt medic, daca ei stiau de cele 6 luni de cotizatie? Cum sa procedez acum?
Art. 7 din Oug 158/2005
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Art. 8 2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care:
a) asiguratul beneficiază de concediile și indemnizațiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu examen de licență sau de diplomă organizat în prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învățământului universitar se face cu diplomele eliberate de instituțiile autorizate, în condițiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolă sau cu adeverință eliberată de instituția de învățământ superior; d) a beneficiat de indemnizație lunară pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată, de indemnizație pentru creșterea copilului potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.
(3) Perioadele prevăzute la alin. (2) se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înțelesul prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
Eu zic sa mergeti la AJPIS si sa cereti o Adeverinta din care sa reiasa perioada cat ati primit indemnizatia si cuantulul acesteia.
Cu ea mergeti si o depuneti la angajator.
Medicul este obligat sa emita acel concediu, daca starea dvs. de sanatate nu va permite sa mergeti la munca.
De plata, sau neplata lui-in functie daca indepliniti sau nu conditiile...raspunde angajatorul la care depuneti acel concediu.
Buna ziua, Din ce mi-ati trimis eu inteleg ca trebuie sa am 6 luni in ultimile 12 luni, nu ca cele 6 luni trebuie sa fie din data de 03.03-03.09 de exemplu. Sau inteleg gresit?Da, in cazul de fara medicul era obligat, eu la fel, deoarece nu a fost dorinta mea sa ma imbolnavesc, Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Daca ati primit concediul in Septembrie cele 12 luni in care trebuie sa aveti minim 6 luni cotizate incep sa curga din August.
Deci...trebuie sa aveti minim 6 luni in care ati cotizat "la sanatate" in perioada Iulie 2018-August 2019
Concediu medical
buji
daca ai fost in concediu pt cresterea copilului pina la virsta de 2 ani (cu ctr.munca suspendat), trebuie sa ai min 6 luni lucrate lde la reluarea serviciului ... (vezi toată discuția)