avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate pretentii arcd
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

pretentii arcd

Se poate prevala de răspundere conducatorul unei instituţii (director – ordonator tertiar de credite) de prevederile art. OUG nr. 119/1999, respectiv de “viza CFP”. ?
Ordonatorul secundar de credite, cu ocazia unui control, descoperă într-o procedura de achizitie, un al produs achizitionat decât cel prevăzut si aprobat în devizul iniţial, drept pentru care a imputat diferenta (prejudiciu) persoanelor implicate, inclusive directorului (care a semnat si aprobat toate documentele).
Persoanele găsite vinovate au achitat prejudiciul, mai putin directorul care s-a pensionat, nu a dat nicio explicatie si nu a platit diferenta stabilita in sarcina sa.
Actionat in instanta, acesta a invocat faptul ca el a semnat dupa ce anterior au semnat cei din subordine, inclusiv CFP. Instanta a admis acest fapt, neputând retine nicio culpa directorului! (motivat de faptul ca, nu poate fi gasita vinovatia directorului, deoarece cei din subordine aveau obligatia sa verifice corectitudinea datelor).
Art. 1385 NCC: “…(4) Dacă fapta ilicită a determinat şi pierderea şansei de a obţine un avantaj sau de a evita o pagubă, reparaţia va fi proporţională cu probabilitatea obţinerii avantajului ori, după caz, a evitării pagubei, ţinând cont de împrejurări şi de situaţia concretă a victimei”.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma in a putea sa-mi fac o idee - cerere de despagubire pentru lipsa de folosinta a unui teren ContSters341448 ContSters341448 Din experienta dumneavoastra , cam la ce suma m-asi putea referi in cererea de despagubire pentru lipsa de folosinta a unui teren de 2112 mp , intravilan in ... (vezi toată discuția)
Recuperare suma amenda de la angajati danalex_21 danalex_21 Buna ziua. In cazul unei sanctionari a Angajatorului de catre ANAF pentru o diferenta de cativa lei in casa de marcat sau in cazul altor nereguli mai mult sau ... (vezi toată discuția)
Retinere sporuri de catre curtea de conturi zetu_elena zetu_elena Am avut Curtea de Conturi in mai-iunie 2012 si in urma controlului ni s-au imputat diferenţe pentru sporul de ecran de 15%(conditii vătămătoare) pentru ... (vezi toată discuția)