avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca esti vaduva ai drept la pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca esti vaduva ai drept la pensie de urmas?

Sant vaduva de 10 ani fara pensie de urnas fara nici un loc de munca fara nici un ajutor din partea statului.....chiar daca sotul meu are vechime cand a murit....va multumesc mult astept raspuns pe email panainteelena866@gmail.com
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:48, 10 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
N-ați precizat ce vârstă aveți. Aveți deja vârsta de 62 de ani`? Ați fost căsătoriți cel puțin 10 ani`?

Dacă soțul decedat are minim 15 ani vechime, când veți împlini vârsta legală, veți beneficia de pensie de bătrânețe de urmaș.
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2019
Dapix, utilizator
acest răspuns util
Precizati:
Cati ani a durat casatoria.
Zlia, luna si anul nasterii d-voastra.
Buna ziua pana in data decedarii sotului aveam 29 ani de casatorite data casatoriei este 10.mai.1977 cu 6 copiii nascuti din care 5 traiesc si sotul este mort de 12ani....iar in timpul asta nu am benefíciat de nimic fara nici un venit am fost ajutata de copii mai mari pe care am... anul nasterii mele este 2.01.1957..va multumesc astept raspuns pe email meu panainteelena866@gmail.com

Carp Mircea a scris:

Precizati:
Cati ani a durat casatoria.
Zlia, luna si anul nasterii d-voastra.

Dorel Munteanu, utilizator
acest răspuns util
Răspunsurile le primiți aici pe forum, nu vă scrie nimeni pe email.

Dați datele gen vârsta, ziua, luna și anul nașterii și toate care v-au fost solicitate aici pe forum, dacă vreți un răspuns corect.

Precizați aici pe forum, ziua, luna și anul nașterii dumneavoastră.
Dapix, utilizator
Ianuarie 1957 Septembrie 2017 60/8
Din 2/8 2017 aveti dreptul la pensie de urmas daca sotul indeplinea conditia de stagiu minim de cotizare de 15 ani.
H.G.257/2011
Art.76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, după caz:

c) pentru pensia de urmaș:

– cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 8);
– actele menționate la lit. a), pentru cazurile în care susținătorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
– actele de stare civilă ale urmașilor și ale reprezentantului legal, după caz (original și copie);
– decizia medicală asupra capacității de muncă (original);
– decizia de pensie/talon de plată a pensiilor, pentru cazurile în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
– adeverința de studii, în cazul urmașilor copii în vârstă de peste 16 ani (original);
– actul doveditor al cauzei decesului, cu excepția situațiilor în care susținătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
– copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
– copie BP2 și copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, vechimea în serviciu, respectiv veniturile realizate lunar, necesare determinării stagiului de cotizare și punctajului lunar, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pot fi dovedite cu adeverințe eliberate, potrivit legii, în temeiul statelor de plată sau al altor documente doveditoare aflate în păstrarea structurilor militare/deținătoare de fonduri de arhivă.

Daca potrivit prevederilor de mai sus aveti dreptul la pensie de urmas, atunci cereti si de la casa loicala lista de documente necesare(poate diferi de la casa, la casa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama poate beneficia de pensie de urmas? Corina s Corina s Mama născută in 04.02.1954 iar tatăl decedat in 16.01.2008. (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sot supravietuitor adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Stimati domni,am un prieten al carui tata a decedat (la o varsta venerabila),iar mama acestua nu are venit, intrebarea este daca poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Întrebare marinar72 marinar72 Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu un răspuns pentru următoarea situație: Mama, vârstă 67 de ani, fără stagiu de cotizare, de curând văduvă, ... (vezi toată discuția)