va rog sa ma ajutati intr-o situatie.
pe scurt: exist un angajator care are un coordonator care ii obliga pe subordonati sa lucreze ore suplimentare, ore suplimentare care nu sunt remunerate.
mai fac precizarea ca pt zilele in care se efectueaza orele suplimentare oamenii nici nu stiu, pe principiul stii cand mergi la serviciu dar nu stii cand iesi de la serviciu.
insituatia familiilor uniparentale, parintele poate face o cerere catre angajator sa nu mai fie obligat sa efectueze orele suplimentare?
ITM poate fi sesizat de orice persoana care cunoaste aceasta situatie sau trebuie sa fie salariat.
daca trebuie sa faca salariatul sesizarea, angajatorul se poate intoarce impotriva angajatorului?
mentionez ca au fost cazuri incare oamenii au lesinat stiu ca a fost intocmit si un dosar pt accident de munca pt un angajat care a cazut la metrou din cauza epuizarii.
cate zile pe luna se pot efectua ore suplimentare si cate ore suplimentare se pot inregistra intr-o luna?
zilele in care se efectueaza ore suplimentare pot fi consecutive? cate ore pe zi si cate zile?
mentionez ca au fost situatii in care oamenii au lucrat 4 zile consecutiv cate 11 ore pe zi, desi contractul de munca prevede clar un program de lucru de 8 ore.
1. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
2. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
3. Inpectorii de munca au obligatia să păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări.
4. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.......
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Buna ziua,
Sesizarea ITM o poate face orice persoana sau trebuie sa fie angajat?
Pentru persoanele care isi cresc singure copii, se poate face o cerere prin care sa nu fie obligate la ore suplimentare?
Multumesc!