avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... patronul vrea sa ma concedieze.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

patronul vrea sa ma concedieze.

lucrez la o firma de 7luni.luna trecuta patronul mia spus ca i~mi ia din salariu crezand ca voi pleca din firma.dar iam spus ca raman.acum mia zis ca ma mai tine in luna decembrie si de la intai ianuarie sa-mi caut in alta parte sau daca imi gasesc p ana atunci pot pleca iam spus sa ma dea in somaj dar nu vrea pt ca nu mai poate angaja.tin sa mentionez ca nu am lipsit nemotivat muncesc vb aia ca boul in jug.in contract e scris 8ore dar lucrez 12.nu stiu c sa fac nu vreau sa demisionez si nici preaviz nu vreau sa scriu pt ca nu am unde sa ma angajez momentan.nu stiu daca am dreptul la concediu de odihna dupa 7luni.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:05, 3 Decembrie 2009
Nu puteti face ore suplimentare decat daca va dati acordul , asa ca dupa 8 ore de munca ii spuneti patronului ca plecati acasa , deoarece ati terminat programul .

Potrivit Codului Muncii este obligat sa va plateasca salariul chiar daca nu va da nimic de munca , si nu poate sa va faca retineri din salariu .

Nu va lasati intimidat .

Daca nu va respecta drepturile depuneti sesizare la ITM .

As putea sa pun pariu ca angajatorul dumneavoastra nu respecta nici prevederile Legii 319/2006 care se refera la sanatatea si securitatea in munca .

Pana la sfarsitul anului aveti dreptul ca concediu de odihna , si pentru acordarea lui depuneti o cerere prin care solicitati concediu de odihna .

Pentru 7 luni lucrate concediul de odihna este de minim 12 zile lucratoare
Motivul pe care il invoca patronul dvoastra, ca nu va putea angaja pe altcineva pe postul pe care il ocupati daca va desface contractul de munca prin desfiintarea postului, nu este unul plauzibil.
Nimeni nu-i ingradeste acest drept. Dupa un timp oarecare activitatea societatii se poate redresa si el sa aiba nevoie din nou de om pe postul respectiv.
La concedierile colective nu poti reangaja pe aceleasi posturi timp de 9 luni.
Va sfatuiesc sa insistati si sa-i explicati patronului ca este dreptul dvoastra sa primiti indemnizatie de somaj (atentie, trebuie sa aveti stagiu de cotizare 12 luni in ultimele 24, asa ca va trebui sa luati adeverinte cu stagiul de cotizare la somaj de la locurile de munca anterioare). Daca va da de acum informare de preaviz de 20 de zile lucratoare, in luna ianuarie va putea desface contractul de munca.
alphinista24 a scris:

multumesc pt rasp dar c sa fac daca insista sa plec?pt ca el asta vrea cu orice pret sa ma dea afara.dar sa plec eu desi nu vreau el nu are nevoie de mine.azi mia spus ca asta e nu ma mai tine ca nu are de unde sa ma plateasca.face restructurare de activitate.dar normal in cazul asta ar treb sa am dreptul la somaj.insa el doreste ori sami dau demisia ori sa scriu preaviz ca plec de la intai ianuarie.

Va rog sa nu deschideti alte topicuri in loc sa raspundeti unde ati initiat discutia. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
romania inedit a scris:

Nu faceti greseala sa va dati demisia .
Este obligat sa va plateasca salariul chiar daca nu aveti de lucru si potrivit CCMUNN sa va dea si cel putin un salariu compensator .
Daca va scrieti demisia va pierdeti dreptul la somaj , si avand in vedere masurile active de combatere a somajului care o sa trebuiasca sa fie luate de viitorul guvern , puteti pierde sansa la revenirea in activitate .
Este obligat sa va dea si o decizie de preaviz , acest preaviz fiind de 20 de zile lucratoare , timp in care munciti numai 4 ore pe zi fiind platit 8 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat sa demisionez eduard edy eduard edy inainte cu aproximativ 3 sapt sa intru in postanatal patronul unde lucrez mi-a dat termen de 15 zile sa imi caut loc de munca si sa imi semnez demisia pe un ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa concediu? felinutza_4ever felinutza_4ever Buna.Am si eu o nelamurire.E vb de faptul ca sefii m-au trimis in concediu de odihna mai repede decat trebuia si nu mi-au dat nici banii aferenti concediului ... (vezi toată discuția)
Preaviz si cere concediu mary_131979 mary_131979 lucrez la o firma de 2 ani de zile aproape un an am lucrat fara acte eu nestiind ca nu mi-au facut pt ca contract de munca am semnat de cand m-am angajat. abia ... (vezi toată discuția)