avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz si cere concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz si cere concediu

lucrez la o firma de 2 ani de zile aproape un an am lucrat fara acte eu nestiind ca nu mi-au facut pt ca contract de munca am semnat de cand m-am angajat. abia cand am cerut o adeverinta medicala am aflat ca nu am.dupa aproape 1 an mi sa facutun contract de munca de 2 ore pe care eu nu l-am semnat nu stiu cine la semnat in locul meu. acest contract este valabil daca nu este semnat de mine?
cand am aflat de el ca este facut pe 2 ore si nici semnat de mine nu era m-am certat cu ei si le-am spus ca ma duc la itm. ei auzind asa au spus ca sa stau linistita ca rezolva situatia si nu ma lasa asa. ii intrabam mereu daca au rezolvat cu contractul si imi spuneau ca da ca este la contabilitatesi ca trebuie sa il aduca. abia in martie 2010 mi-au facut act aditional de la 2-6 ore. tot vazand ca sunt tare in gura si ma iau de ei mereu acum au spus sa nu mai au nevoie de serviciile mele pe motiv ca nu mai merge si sunt prea multi angajati. iam spus ca nu plec doar pe vorbe trebuie sa imi de-a preaviz de 20 de zile si bani pe concediu. " Mentionez ca de cand lucrez aici nu am luat concediu sau bani pana acum" astazi am depus cerea de concediu pe care secretara nu a vrut sa mi-o inregistreze spunand ca sa ma inteleg cu patronul ca ea nu are cum sa imi inregistreze cerea. preavizul inca nu mi-au facut. am intrabat-o si a spus ca nu stie cum sa faca preavizul dar ca nici ala nu se inregistraza. daca imi da preaviz mai pot intra in somaj?
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 22:21, 4 Mai 2010
1. Sesizati cat mai repede ITM pentru ca sutuatia este cam complicata si nu o puteti rezolva singura.
2. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si sa aveti lucrate (si cotizate la somaj) 12 luni in ultimele 24 de luni.
3. Cele 12 luni trebuie sa fie cu 8 ore pe zi. Daca sunt si cu 2 ore pe zi trebuie 4 luni pentru o luna cu program normal.
Ultima modificare: Marți, 4 Mai 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca incetarea contractului de munca a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana dumneavoastra, pe langa banii pentru zilele de concediu neefectuate, aveti dreptul, conf.art.78 din Contractul colectiv de munca la nivel national, la o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

In plus, in cele 20 de zile lucratoare de preaviz pe care angajatorul este obligat sa vi le acorde in cazul concedierii pe motive ce nu tin de persoana dumneavoatra, va puteti prezenta la munca doar 4 ore/zi fara sa va fie afectat salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Vlad Arabela Vlad Arabela buna ziua am o problema mai delicata pe data de 13 aprilie 2010am fost sunata de patroana si mi-a spus ca nu ma mai poate sa ma tina ca nu are bani sa ma ... (vezi toată discuția)
Banii de pe perioada preavizului de 20 de zile Alecsbv Alecsbv Buna ziua, Pana la inceputul lunii acestea am lucrat la un magazin, din cauza unor probleme o alta firma a preluat magazinul si o parte din angajati, eu nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recuperez carnetul de munca de la itm pentru a beneficia de somaj? violleta violleta Buna ziua, Pe data de 29 mai fetita mea a implinit varsta de 2 ani. As vrea sa stiu daca activitatea se reia dupa acesta data sau in functie de data ... (vezi toată discuția)