avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot sa imi recuperez carnetul de munca de la itm ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot sa imi recuperez carnetul de munca de la itm pentru a beneficia de somaj?

Buna ziua,

Pe data de 29 mai fetita mea a implinit varsta de 2 ani. As vrea sa stiu daca activitatea se reia dupa acesta data sau in functie de data care este mentionata pe decizia eliberata de primarie, am intrebat si la servici, unde nimeni nu stie nimic???
Firma care trebuia sa ma primeasca inapoi pe motive financiare mi-a recomandat somajul si am semnat nota de lichidare pe data de 01.06 si mi-au dat un preaviz pana in 26.06.
Intrebarea mea este in aceasta perioada sunt obligata sa si merg la servici pentru ca nu mi-au spus nimic si trebuie sa fiu si platita.
Una peste alta am inceput sa imi adun actele necesare pentru intocmirea dosarului de somaj, unde am dat peste o si mai mare problema.
La ITM mi-au raspuns ca nu pot sa imi elibereze cartea de munca deoarece firma angajatoare nu a depus statutul de plata pe aceasta perioada de preaviz adica pe aceasta luna.
Contabila firmei mi-a raspuns ca nu poate sa elibereze statul de plata pana nu trec cele 26 de zile(normal), insa daca in aceasta perioada nu sunt pontata ea nu poate face nimic. De ce sa nu ma ponteze nu sunt obligati?
Atunci ce trebuie sa fac eu, pentru ca de la itm nu imi vor elibera cartea de munca si nu voi putea intra in somaj, iar atunci acesti 2 ani nu imi vor fii recunoscuti in cartea de munca. Deci se vor pierde?
Am foarte multe intrebari fara raspuns?
Va multumesc si astept raspuns urgent deoarece ma aflu intr-o situatie de incertitudine si simt ca timpul trece in defavoarea mea. :(
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:42, 13 Iunie 2009
Adresati-va firme sa transmita la ITM, iar daca nici asa nu ii dati in judecata.
Daca v-au dat un preaviz pana pe data de 26.06 cu care ati fost de acord atunci in mod normal trebuie sa mergeti la servici si sa fiti platita pentru aceasta perioada, ba chiar sa vi se dea un salariu compensatoriu conform CCM (contractului colectv de munca) iar de la data incetarii contractului aveti un termen de 30 de zile pentru a depune dosarul de somaj asa ca inca aveti timp sa recuperati cartea de munca.
In perioada preavizului acordat pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

De asemenea, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Doamna Violeta,
nu trebuie sa va speriati asa repede.
Contractul dvs de munca inceteaz peste 2 saptamani, in 26.06, dupa cum ne-ati spus.
In mod normal dupa aceasta data firma face formalitatile de inregistrare a lichidarii la ITM.
Eu cred ca daca veti vorbi cu cei de la firma va vor explica si ei.

Avand termen de 30 de zile sa depuneti dosarul la AJOFM, veti avea timp suficient.
Intre timp e bine sa vedeti daca aveti stagiu de cotizare la somaj, ceea ce inseman sa fi lucrat minim12 luni in ultimele 24 inainte de a fi intrat in concediu ingrijire copil. Este util sa verificati acest stagiu la AJOFM si sa va obtineti adeverintele necesare de la acei angajatori (primiti formularul de la AJOFM). Daca ati lucrat tot la acest angajator, ii duceti lui formularul de adeverinta(o sa o puteti primi tot la fel, dupa data de incetare a contractului dvs de munca)
Intradevar am fost de acord cu acordarea somajului insa nu mi-au specificat cum ca ar trebui in aceasta perioada de preaviz sa imi reiau partial activitatea. Mi sa spus pur si simplu ca s-au facut restructurari de personal si din cate am inteles o parte din colegi au fost disponibilizati in alta localitate ( din operator calculator si gestionar marfa au ajuns sa lucreze la o terasa care apartine aceeasi firme).
Intrebarea mea este daca nu m-am prezentat la servici din 1 si pana azi ce trebuie sa fac, astfel nu sunt pontata si nu voi primi cartea de munca? Sefa mi-a spus foarte clar ca nu are nevoie de personal in plus, iar de platit nici nu cred ca se mai pune problema, daca nici concediul medical nu mi l-au platit cum ar fii trebuit.
Cat despre perioada dinainte de concediu am lucrat apoximativ 2 ani jumatate la ei si astfel am dreptul la somaj timp de 6 luni de zile.
Neclaritatile mele privesc acest preaviz, pentru ca orice intrebare adresata firmei parca este o jignire. De asemenea actele pentru somaj mi le-au eliberat de la firma si cei de la somaj mi-au spus ca imi lipseste doar cartea de munca.

Va multumesc mult pentru raspunsurile anterioare..

Alte discuții în legătură

Anuntarea preavizului verbal Marya STANCU Marya STANCU buna seara am si eu o problema referitor la disponibilizari si preaviz. lucrez la o firma de materiale de constructii si pe data de 22.11 2008 ni sa adus la ... (vezi toată discuția)
Trimitere in somaj poni poni Buna ziua, Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare. Am primit si eu preaviz ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)