avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum pot sa imi recuperez carnetul de munca de la itm ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum pot sa imi recuperez carnetul de munca de la itm pentru a beneficia de somaj?

Buna ziua,

Pe data de 29 mai fetita mea a implinit varsta de 2 ani. As vrea sa stiu daca activitatea se reia dupa acesta data sau in functie de data care este mentionata pe decizia eliberata de primarie, am intrebat si la servici, unde nimeni nu stie nimic???
Firma care trebuia sa ma primeasca inapoi pe motive financiare mi-a recomandat somajul si am semnat nota de lichidare pe data de 01.06 si mi-au dat un preaviz pana in 26.06.
Intrebarea mea este in aceasta perioada sunt obligata sa si merg la servici pentru ca nu mi-au spus nimic si trebuie sa fiu si platita.
Una peste alta am inceput sa imi adun actele necesare pentru intocmirea dosarului de somaj, unde am dat peste o si mai mare problema.
La ITM mi-au raspuns ca nu pot sa imi elibereze cartea de munca deoarece firma angajatoare nu a depus statutul de plata pe aceasta perioada de preaviz adica pe aceasta luna.
Contabila firmei mi-a raspuns ca nu poate sa elibereze statul de plata pana nu trec cele 26 de zile(normal), insa daca in aceasta perioada nu sunt pontata ea nu poate face nimic. De ce sa nu ma ponteze nu sunt obligati?
Atunci ce trebuie sa fac eu, pentru ca de la itm nu imi vor elibera cartea de munca si nu voi putea intra in somaj, iar atunci acesti 2 ani nu imi vor fii recunoscuti in cartea de munca. Deci se vor pierde?
Am foarte multe intrebari fara raspuns?
Va multumesc si astept raspuns urgent deoarece ma aflu intr-o situatie de incertitudine si simt ca timpul trece in defavoarea mea. :(
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:42, 13 Iunie 2009
Pai dupa cum spuneti dvs ca s-a intamplat, se pare ca nu doresc sa fa faca mai mult rau, v-au dat preaviz si v-au concdeiat ca sa puteti lua somaj. Probabil ca nu vor sa veniti la munca in preaviz, ca v-ar fi spus cred. dar cel mai bine e sa discutati depsre acest lucru totusi.

In mod normal ar trbui sa va plateasca perioada de preaviz si sa va dea si un salariu compensatoriu.
daca nu v-au chemat la lucru pot sa presupun ca la mica inteleger: dvs nu lucrati in preaviz, ei nu vi-l platesc si cel mai probabil va trec absent nemotivat pe aceasta luna dar nu va desfac contractul disciplinar pentru absente, ci tot cu art 65 ca sa puteti primi somaj.
Astfel ei nu mai cheltuie nimic cu dvs si dvs veti putea lua somaj.
E un risc pana nu vedeti decizia in mana pe care sa scrie ca sunteti concediata cu art 65.
cartea de munca o puteti ridica imediat dupa 26.06. (lasati 1-2 zile de timp sa se poata opera incetarea) prezentandu-va la camera de munca cu buletinul, sau la angajator in cazul in care se tin la firma.
Dupa ce aveti situatia incheiata faceti o sesizare la ITM in care sa enumerati abuzurile, inainte faceti o adresa, trimisa prin posta cu confirmare de primire, catre firma prin care solicitati salariul compensatoriu impreuna cu toate drepturile banesti la zi.

Succes
Astazi am reusit sa discut cu cineva de la resurse umane care ma informat despre faptul ca daca de luni nu imi reiau activitatea voi fii trecuta nemotivata. Nu imi vine sa cred acest fapt, nemotivata? Cate ore sunt obligata sa merg? Intrebarea mea este urmatoarea cum se plateste aceasta perioada de preaviz si ce trebuie sa fac pentru a primi acest drept care mi se cuvine? Nu vreau sa mai las de la mine am trecut destul cu vederea perioada de concediu medical cand mergeam la servici si primeam 100 de lei, dar am pastrat tacerea sa pot beneficia de CCC.
Va multumesc pentru toate aceste sfaturi care m-au ajutat deosebit de mult.
Va reproduc raspunsul colegului freeelis dat mai devreme, acesta este rapunsul la intrebarile dvs si sunt texte reglementate in Contractul colectiv de munca la nivel nationa, care trebuie respecatt de toti angajatorii:

In perioada preavizului acordat pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

De asemenea, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.


Deci din 20 zile lucratoare de preaviz, trebuie sa efcetuati doar 10, daca cumulati acele 4 ore/zi.
Preavizul se plateste integral, deci 20 de zile exact la salariul cu care ati reluat activitatea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anuntarea preavizului verbal Marya STANCU Marya STANCU buna seara am si eu o problema referitor la disponibilizari si preaviz. lucrez la o firma de materiale de constructii si pe data de 22.11 2008 ni sa adus la ... (vezi toată discuția)
Trimitere in somaj poni poni Buna ziua, Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare. Am primit si eu preaviz ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)