avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Despăgubiri morale accident de muncă mortal
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Despăgubiri morale accident de muncă mortal

Buna ziua,
Am un prieten care a decedat din cauza unui accident de muncă, din vina angajatorului, a cazut de pe o schela metalica neasigurata. Patronul s-a oferit să plătească despăgubiri familiei dar a zis să propună familia acestuia o sumă de bani.
Familia nu știe câti bani să-i ceară. Cineva le-a zis că dacă primește 10.000 euro sa fie mulțumiti și să încheie cazul pe cale amiabilă. Dumneavoastră ce ziceți? Care ar fi variantele?
Va mulțumim anticipat,
Familia îndoliată.
Cel mai recent răspuns: Pavaroti , utilizator 10:52, 14 Noiembrie 2019
Buna ziua,
Accidentul a fost declarat si cercetat de ITM si organele penale?
Buna ziua Ionuț,

Mulțumesc frumos pt mesaj.
Da, ITM a cercetat și investigat și a concluzionat că angajatorul (firma de construcții) are 2/3 din vina iar prietenul meu, angajatul are 1/3 din vină (nu purta echipamente de protecție) in momentul accidentului.
O zi plăcută.

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Accidentul a fost declarat si cercetat de ITM si organele penale?

Art. 18 din legea 346/2002 spune.
Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
(la 01-01-2018, Articolul 18 din Capitolul IV a fost completat de Punctul 15, Articolul II din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1010 din 20 decembrie 2017 )
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

Persoana in cauza are copii, sotie, alte rude?
Daca da, se pot adresa Casei Judetene de Pensii, CJP, pentru a obtine aceste despagubiri.
In prima faza mergeti la ITM sa cereti o copie dupa Procesul verbal de cercetare si un exemplar din FIAM ( Le spuneti ce doriti sa faceti cu ele-adica sa va adresati CJP pentru despagubiri- si stiu ce acte sa va ofere).
Pe cale civila...va puteti intelege cu angajatorul vinovat pentru cuantumul acestora.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Ionuț, din nou mulțumesc frumos pt răspuns,

Persoana in cauza nu a avut soție, nici copii, locuia doar cu mama pensionară văduvă (a murit și soțul acesteia recent), și cu fratele lui de 30 ani, au o situație financiară f precară.
Deja știm de acele despăgubiri de la ITM in valoare de 4 salarii medii pe economie, o sa depunem actele zilele astea, întrebarea este câți bani să i ceară mama defunctului acelui patron care s-a oferit să plătească despăgubiri dar care a zis sa propună familia o sumă de bani. Din experiența dumneavoastră cam cat ar trebui să-i ceară: 5000€, 10000€, 20000€....? Și în caz că vrea să dea de exemplu 2000€ maxim și familia nu e de acord ce se poate face?
Din nou mulțumesc frumos anticipat pt răspunsuri.

Ionut.ion a scris:

Art. 18 din legea 346/2002 spune.
Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
(la 01-01-2018, Articolul 18 din Capitolul IV a fost completat de Punctul 15, Articolul II din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 103 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1010 din 20 decembrie 2017 )
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

Persoana in cauza are copii, sotie, alte rude?
Daca da, se pot adresa Casei Judetene de Pensii, CJP, pentru a obtine aceste despagubiri.
In prima faza mergeti la ITM sa cereti o copie dupa Procesul verbal de cercetare si un exemplar din FIAM ( Le spuneti ce doriti sa faceti cu ele-adica sa va adresati CJP pentru despagubiri- si stiu ce acte sa va ofere).
Pe cale civila...va puteti intelege cu angajatorul vinovat pentru cuantumul acestora.

Despagubirile nu sunt platite de ITM ci de Casa de pensii, din Fondul national de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Imi pare rau dar nu pot cuantifica eu aceasta pierdere...
Poate va ajuta altcineva cu o sugestie.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. in data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla ... Andrei1908 Andrei1908 Buna ziua. In data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla la o incarcare in localitatea Messanger din Franta In cursul dupa amiezii respective a fost ... (vezi toată discuția)
Accident de munca cu fatalitate. un scurt istoric al acestui ... imitu imitu Accident de munca cu fatalitate. Un scurt istoric al acestui tragic eveniment: In data de 13.07.2021 victima Neacsu Stefan – Laurentiu in varsta de 53 de ... (vezi toată discuția)