Buna ziua.
In data de 30 martie fratele meu sofer de tir se afla la o incarcare in localitatea Messanger din Franta
In cursul dupa amiezii respective a fost gasit decedat in curtea fabricii iar in data in care va scriu au fost trimise deja actele in tara pentru a se incadra situatia ca accident de munca.
Ceea ce as dori sa stiu pentru ca nimeni nu a reusit sa mi clarifice aceste aspecte sunt urmatoarele:
1-avand in vedere ca atat marfa era asigurata cat si camionul(polita RCA) find in timpul muncii despagubirea se face doar din partea statului roman sau angajatorul este obligat sa notifice firma de asigurare a camionului?
2-angajatorul ne-a comunicat ca legislatia nu i obliga sa le faca soferilor asigurare de viata prin urmare nu are cum sa ofere vreo despagubire familiei,este acest lucru adevarat avand in vedere ca discutam de activitate desfasurata pe teritoriul Uniunii Europene ?
Multumesc Anticipat
Despagubirea se suporta de catre asigurator.
Firma contribuie obligatoriu la Fondul national unic de asigurare pentru AM si BP (gestionat de catre CJP) mentionat de Legea nr. 346/ 2002 republicata si asiguratii beneficiaza:
-art.18 Asigurații sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale au dreptul la următoarele prestații și servicii:
a) reabilitare medicală și recuperarea capacității de muncă;
b) reabilitare și reconversie profesională;
c) indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizație pentru trecerea temporară în alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensații pentru atingerea integrității; f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaș în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
-Despăgubiri în caz de deces
-art. 45 (1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale,
beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul, în condițiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Național de Statistică.
-art. 46 Cererea pentru obținerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul asigurătorului, însoțită de actele din care rezultă dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.
-art. 47 (1) Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisă de asigurător în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia se comunică în scris solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii ei.
-art.48 Plata despăgubirii în caz de deces se face în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei prevăzute la art. 47.
Firma poate incheia (nu este obligatoriu) asigurari pentru accidente cu o fiirma de asigurari pentru un numar de salariati ... (nenominalizati). In cazul producerii unui eveniment ca cel mentionat de dvs., firma incaseaza prima de asigurare si de multe ori uita sa o dea urmasilor victimei.
In bugetul de venituri si cheltuieli, in baza contractului colectiv de munca incheiat/ negociat la nivel de firma, de regula, se preved fonduri pentru ajutor de inmormantare.
Prin ITM/ Inspectia muncii urmariti obtinerea PV de cercetare AM. Firma va primi dispozitie sa inregistreze AM si sa completeze FIAM. Firma are obligatia sa va dea PV de cercetare AM si formularul FIAM.
In baza celor 2 documente puteti deschide actiune in instanta si cere daune materiale si/ sau daune morale, firmei si persoanelor gasite responsabile de producerea evenimentului.
Va multumesc perntru raspuns!
Referitor la aceasta situatie "Firma poate incheia (nu este obligatoriu) asigurari pentru accidente cu o fiirma de asigurari pentru un numar de salariati ... (nenominalizati). In cazul producerii unui eveniment ca cel mentionat de dvs., firma incaseaza prima de asigurare si de multe ori uita sa o dea urmasilor victimei"
Considerati ca se poate cere in instanta verificarea firmei pentru a se vedea daca au incasat sau nu vreo asigurare de pe urma decesului fratelui meu?
Poate avea o asemenea actiune castig de cauza?
Multumesc!