Bună ziua!
Fiica mea, studenta la Medicina, a obţinut o hotărâre judecătorească in 2019 prin care tatăl ei este obligat de către instanţă să îi plătească pensie de întreţinere pe toată perioada de studii, inclusisiv plata acesteia de la data depunerii actiunii, respectiv luna octombrie a anului 2018. Faptul că domnul în cauză este cadru militar activ al M.Ap.N. este un lucru pozitiv, în sensul în care poate efectua această obligaţie.
Intrebarea este următoarea:
cum se aplica si cum se calculeaza acest titlu executoriu, în sensul în care, fiixca mea aprimit în cont suma de 730 ron ca pensie de întreţinere iar...ca parte din totalul pensiei datorate ca datorie/debit a primit doar suma de 180 ron. Calculand usor... si estimativ..din luna octombrie a anului 2018 pana la data punerii in executare, respectiv octombrie 2019 avem 12 luni. Inmulţite cu un eventual 730 ron/luna iese suma datorata de 8.760 ron. La această sumă se adună cheltuielile de judecată 380 ron şi 500 ron taxa executorului judecatoresc...si avem suma de 9.640 de recuperat.
Ma intreb...cum se poate ca sa primească doar 180 ron din 9.640 ron?
In acest ritm...o sa isi bata joc de fiica lui.....in 54 de luni??
La cadrele militare, salariul este format din salariul de incadrare (de unde se trage 25% pensia de ]ntreínere) +sporuri+norma de hrana.
In cazul de faţă, suma datorată de 9.640 de ron cum ii recuperam?????
intreb pentru ca sincer, am un dubiu ca la nivelul contabilitatii unitatii militare sa nu fi facut un <<artificiu>>...cunoscand caracterul acestei persoane....!
Sau...executorul judecătoresc să nu fi procedat în interesul fiicei mele_?????
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Fiți mai explicită. Instanța de judecată a stabilit un procent din salariu, ca de exemplu 25%, sau o sumă fixă`?
De unde scoateți acea sumă eventuală de 780 lei`?
Spuneți că ați angajat un executor judecătoresc să-i execute veniturile. Acesta nu v-a dat lămuriri`?
Executarea silită NU se face pe estimări, ci pe veniturile lunare certe.
Executorul judecătoresc poprește doar ce găsește ca venit cert.
Executarea silită este limitată prin LEGE, în cazul veniturilor destinate mijloacelor de existență ale debitorului.
Pentru o singură poprire de la un singur creditor, se poate reține un maxim lunar de 1/3.
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
Buna ziua, executorul judecatoresc il va executa lunar si pt ceea ce are din urma si pt luna in curs: poprirea nu poate depasi 1/3 din venit pe luna. Daca are bani in cont ii poate executa pe toti.
Probleme poprire
vasiledela4
Am o problema cu executorul judecatoressc eu sunt angajat cu 2 ore am un salariu de 260 ron patronul a virat 87ron conform legii a fost anuntat ca suma se v-a ... (vezi toată discuția)